Door sporten beter een burn out te lijf gaan

Zoals jullie weten ‘moet’ ik op advies van mijn psycholoog iedere dag sporten. Het liefst in de ochtend omdat ik er dan de hele dag baat bij heb. Is het me gelukt om iedere dag te sporten? Wat doet het sporten met me? En merk ik verschil? Kun je door sporten beter een burn out te lijf gaan?

Heb ik iedere dag gesport?

Ik ben de dag nadat ik bij de psycholoog was, gaan wandelen. Niet alleen, maar met een vriendin. Zij bood aan om samen met mij te gaan wandelen, superlief! We zijn allebei van het flink doorstappen en dus hadden we er zo ruim 6 kilometer opzitten. En heel eerijk, we waren zo aan het kletsen dat we niet eens doorhadden dat we zo’n flink stuk hadden gelopen. We liepen ook nog eens door een mooi stukje natuurgebied in Zoetermeer (ja echt, hier staan niet alleen maar huizen hutje mutje op elkaar).

We kwamen onderweg veel mensen tegen; hardlopers, fietsers, wandelaars en ga zo maar door. Weet je wat me opviel? Mensen zijn heel vriendelijk en begroeten elkaar. Moet je eens in de woonwijk doen, iemand zomaar een goede dag wensen. Mensen kijken je aan alsof je gek bent. Dus dat was ook nog eens een pluspunt. Bewegen verbindt ofzo. En zou ik me nou ook alleen voelen, dan zou het bewegen in de natuur er ook nog eens voor zorgen dat je nieuwe mensen leert kennen. Hoe fijn is dat!

De volgende dag begon de dag met veel regen en dus zag ik het niet zitten om buiten de wandelen (ik wilde echt wel, maar het was echt baggerweer). Oké, ik had ook wel een beetje spierpijn. Dus mocht ik van mezelf een dagje overslaan. Na ruim 1,5 jaar niet sporten was dat voor mijn gevoel geen ramp. De dag erop heb ik 10 km op mijn hometrainer gefietst en de dag daarna ongeveer 5 km buiten gefietst. Niet heel veel, maar hé beter iets dan niets. En ik moet het ook niet meteen overdrijven.

Wat doet het sporten/bewegen met je?

Ik merkte al na de eerste dag verschil. Ik ben nog steeds moe en aan het eind van de middag helemaal op. Maar ik voel me wel lekkerder. Ik weet niet hoe ik het uit moet leggen. Soort van positiever. Ik weet dat alles goed gaat komen. Al ben ik er nog lang niet, ik weet dat ik zelf aan het stuur sta. Ik voel me sterker dan een week geleden. En ondanks dat ik echt nog niet meteen goed slaap (ik moet na een paar dagen ook niet meteen wonderen verwachten), ik heb wel het gevoel dat ik de uurtjes die ik wel slaap, een stuk vaster slaap.

Ik moet nu gewoon doorgaan. Het sporten op gaan bouwen en vooral geduld hebben. Maar het voelt echt goed. En ik ga hier zeker mee door.

Boksen en yoga

Omdat ik mezelf ken, wil ik niet te hard van stapel lopen. Als ik namelijk meteen met boksen begin dan is het echt te veel voor me. Nu wel. Ik luister dus goed naar mezelf (zie je, ik kan het wel). En dus bouw ik eerst het iedere dag bewegen op voordat ik ga boksen. Maar de proefles is wel al gepland. Over een week ga ik samen met een vriendin een proefles volgen. Uiteraard laat ik jullie weten hoe dit is bevallen en of we ermee doorgaan.

Deze week heb ik met een andere vriendin een proefles yoga gepland. Hier kijk ik heel erg naar uit, omdat dit voor mijn gevoel voor ontspanning zorgt (en als ik aan boksen denk, dan ben ik al moe voordat ik begonnen ben). Maar naar yoga kijk ik dus uit. Tijdens mijn eerste zwangerschap heb ik zwangerschapsyoga gevolgd en ik vond dit zo heerlijk. Ik was na de les altijd heerlijk moe. Dan nam ik bij thuiskomst een warme douche en kroop onder de wol om vervolgens heerlijk te slapen. Ik hoop dat ik dit met deze yogales ook zo mag ervaren. Het leuke is ook nog eens dat mijn schoonheidsspecialiste (die wonderen voor mijn gezicht verricht) de les geeft. Uiteraard laat ik jullie weten hoe ik het ervaren heb en of ik ermee door zal gaan.

Bewegen en sporten helpen je zeker

Al met al ben ik nu, na een paar dagen, al heel enthousiast over het bewegen. Alle dagen (op één na) heb ik voor beweging gezorgd. Niet heel intensief, maar mijn hartslag ging ervan omhoog en dat was de bedoeling. Ik voel me positiever en sterker. En had ik vorige week nog dagen waar ik mezelf afvroeg hoe lang het allemaal wel zou gaan duren voordat ik weer de oude ben, zie ik nu in dat ik dit ga winnen. Maar ik zal er natuurlijk zelf hard voor moeten werken. Het scheelt dat ik altijd hard werk, dus dat komt helemaal goed. Gelukkig krijg ik heel veel steun van mijn lieve gezin, lieve vrienden, familie, collega’s en al mijn lieve lezers. Wat ben ik dankbaar voor al deze lieve mensen en ik realiseer me weer eens hoe gezegend ik ben! Dank jullie wel allemaal!

 

2 REACTIES

  1. Wat goed dat je elke dag aan het wandelen bent. Zelf schiet dat er vaak bij in. Gister ruim 5km in het bos gelopen, al kwam dat omdat we de weg kwijt waren, haha. Maar toch heerlijk kunnen lopen.

    • Wat goed! En 5km is echt wel een heel stuk hoor. Alle kleine beetjes helpen toch! Ik denk dat ik er nog een soort van verslaafd aan raak haha Vandaag bijna 9 kilometer gelopen. Het is nu ook dat ik thuis ben, anders zou ik het in de ochtend ook niet redden. Dus ik geniet ervan zolang het kan 😉

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.