fbpx
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hoe begin je een bullet journal

Hoe begin je een bullet journal

Ik krijg vaal leuke reacties op mijn bullet journal en veel mensen willen ook met een bullet journal starten, maar weten niet zo goed hoe. Ze zien op Pinterest en Instagram de mooiste creaties voorbij komen en raken er een beetje door geïntimideerd. ‘Dat kan ik niet!’, hoor ik dan ook vaak. Maar het valt allemaal reuze mee. Echt. In deze blog geef ik antwoord op de vraag: ‘Hoe begin je een bullet journal?’. Je zal zien dat ook jij het kan!

Wat is een bullet journal eigenlijk?

De bullet journal is ontstaan als een planner. Geen voorgedrukte planner die eigenlijk altijd pagina’s bevat waar je niks mee doet, maar een planner die je volledig naar jouw hand maakt. Vrij eenvoudig en zonder poespas. In onderstaand filmpje legt de bedenker van de bullet journal uit hoe het werkt.

Na verloop van tijd gingen steeds meer mensen dit doen en werd de bullet journal uitgebreider. Mensen gingen allerlei lijstjes bijhouden, dus naast de to-do-lijstjes noteerden mensen habittrackers (elke dag water drinken, 10.000 stappen enz.), mooddtrackers (hoe voel ik me iedere dag) en ga zo maar door. En deze lijstjes werden heel creatief getekend in allerlei vormen en soorten. De bullet journal veranderde van een eenvoudige en duidelijke manier van een to-do-lijstje afwerken in ware kunstwerken. De één nog mooier dan de ander.

Er zijn geen regels

Heel leuk om naar te kijken en inspiratie uit te halen, maar het schrikt ook af. Want veel mensen denken dat ze niet creatief genoeg zijn en dus beginnen ze er maar niet aan. Terwijl een bullet journal zoveel oplevert. Eén boekje waar alles wat belangrijk voor je is in kwijt kunt. En alles op jouw eigen manier. Dus die leuke, mooie en creatieve bujo die je op Pinterest ziet, is leuk maar dat is niet hoe jij het ‘moet’ doen. Het mag natuurlijk wel, maar hoeft niet. Het mooie aan een bujo is juist dat je het helemaal in kan delen op jouw manier. Er zijn namelijk geen regels. En of je het dan gewoon eenvoudig houdt of er een heel kunstwerk van maakt, dat is aan jou. Je hoeft het namelijk niet met anderen te delen. Het is jouw bullet journal.

Begin eenvoudig

Als je met een bullet journal wilt beginnen, begin dan eenvoudig. Maak een voorpagina voor de nieuwe maand. Dit kan je heel uitgebreid doen, maar ook door simpelweg de naam van de maand op te schrijven. Bedenkt dan wat je allemaal bij wilt houden in je bullet journal.

Ga je hem alleen als planner gebruiken? Maak een ‘To Do’-pagina en schrijf hier alles op wat je die maand gedaan wilt hebben. Op de volgende pagina noteer je het weeknummer van de eerste week in die maand en schrijf hier wat je deze week klaar en afgevinkt wilt hebben, welke zaken je absoluut niet mag vergeten, wie er jarig is die week en ga zo maar door. Op de volgende pagina’s noteer je de dagen van de week. Dit kan per dag op een pagina, per twee dagen of meer of de hele week. Doe er niet te moeilijk over. Per dag noteer je dan wat je gedaan wilt hebben.

voorpagina januari bullet journal

Als je merkt dat het niet werkt op een bepaalde manier, ga je het op een andere manier doen. Wat je nu doet, hoeft niet voor eeuwig te zijn. Dat is juist zo mooi aan een bullet journal. Als je merkt dat je nog meer in je bullet journal wilt noteren, doen! Het is jouw bullet journal en jij bepaalt wat je erin schrijft.

Leuk voor later

Je kan zoveel meer met je bullet journal dan alleen plannen. Je kan het als dagboek gebruiken waarin je dagelijks of wekelijks schrijft over wat je hebt meegemaakt, hoe je je voelde en wat je geleerd hebt. Zo leuk om later nog eens terug te lezen. Je kan je ook een dankbaarheidsdagboek maken. Waar ben jij iedere dag dankbaar voor? Zo’n dankbaarheidboekje helpt je op de momenten dat je niet lekker in je vel zit of een minder goede dag hebt. Door terug te bladeren en terug te lezen, realiseer je je dat het vandaag misschien een rotdag hebt maar dat er zoveel is om nog dankbaar voor te zijn. Je voelt je dan gelijk een stuk beter. Echt.

terugblik november bullet journal
Terugblik november

Hoe leuk ik de pagina’s op?

Wil je toch dat je bullet journal wat meer kleur heeft of wil je de pagina’s opleuken? Dat kan! Kan je een beetje tekenen? Maak dan kleine tekeningetjes (doodles). Zijn jouw tekenkunsten niet geweldig? Op Pinterest zijn genoeg doodles te vinden die je kan downloaden, uitprinten en in je bullet journal kan plakken. Je kan stickers gebruiken en je kan mooie plaatjes van internet uitprinten. Ik gebruik hier altijd Pinterest voor. Ik heb ook een bord op Pinterest met verschillende plaatjes en foto’s die je kunt gebruiken. En je kan natuurlijk ook eigen foto’s gebruiken. Foto’s die je met je mobiel of fototoestel hebt gemaakt. Open ze in photoshop of Word, verklein ze en print ze uit.

Hoe deel ik een pagina in?

Wat ik vaak merk is dat mensen er teveel bij nadenken (doe ik soms ook nog) en dit moet je juist niet doen. Kijk op één van mijn blogs over mijn bullet journal of op Pinterest voor inspiratie als je het echt niet weet. Op mijn Pinterestbord met Bullet Journals kom je de mooiste creaties tegen. Op You Tube staan ook heel veel filmpjes die je stap voor stap laten zien hoe je een pagina opmaakt. Ook ik heb op mijn You Tube kanaal dit soort filmpjes staan. Ga zeker eens kijken! Je kan bullet journal pagina’s 1-op-1 kopiëren of er een eigen draai aan geven. Vooral in het begin kan het helpen om een pagina na te maken. Je zal merken dat je steeds meer je eigen creativiteit gaat gebruiken. En zo niet, dan is dit ook goed.

Hoe begin je een bullet journal

Een bullet journal starten is niet moeilijk. Je moet het gewoon gaan doen en hoe vaker je het gedaan hebt, kom je erachter welke stijl bij je past, welke indeling bij je past en wat je allemaal in je bullet journal wil gaan bijhouden. Een bullet journal zorgt vooral voor rust in je leven. Alles wat in je hoofd zit, zet je in je bullet journal en hiermee blijft je hoofd leeg en ontstaat ruimte voor belangrijkere dingen. Geen gepieker meer, maar een leeg hoofd voor leuke en mooie dingen. In je bullet journal kan je ook je creativiteit kwijt, maar dit hoeft dus niet. Het is JOUW bullet journal en JIJ bepaalt wat erin komt en hoe je dit doet. Dat is echt het mooie van een bullet journal. Dus wacht niet langer en koop een mooi bullet journal en ga beginnen 😉

Zou jij een bullet journal willen beginnen? Wat houdt je tegen? Wat zou je willen weten/leren of het bijhouden van een bullet journal?

Dit artikel bevat affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via de link een product koopt, ik hier een percentage commissie voor ontvang. Dit kost jou niks.

Deel op:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd de eerste bent die op de hoogte is van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!