fbpx

LEZEN | De negen levens van Patty Brard

De negen levens van Patty Brard

Je vindt haar geweldig of je vindt haar vreselijk. Ik behoor tot de eerste groep. Vraag me niet waarom, maar ik vind Patty Brard gewoon een leuk mens. Rechtdoorzee en zichzelf. Niet dat gemaakte wat je vaak bij tv-persoonlijkheden ziet. Toen ik hoorde dat er een boek kwam over haar leven was ik ook reuze benieuwd wat ik daarin zou lezen. In de media kwam het al een paar keer voorbij en het maakte me alleen nog nieuwsgierig. Werden er grote onthullingen gedaan? In deze boekrecensie over De negen levens van Patty Brard lees je er alles over.

Over de auteurs Antoinnette Scheulderman en Michel van Egmond

Antoinnette Scheulderman is journalist en werkt als interviewer voor LINDA. en Volkskrant magazine. Ze won in 2010 ‘De Luis’; de prijs voor het beste interview van het jaar. In 2010 verscheen haar interviewbundel De Mama’s en de Papa’s. En in 2018 publiceerde ze Dan neem je toch gewoon een nieuwe.

Haar partner Michel van Egmond (1968) is journalist en auteur. Hij schreef de biografie van René van der Gijp; Gijp en Wandelen met Cruijff. Ook schrijft hij regelmatig voor het literaire voetbaltijdschrift Hard Gras. Naast auteur van diverse sport- en voetbalboeken is hij journalist bij het weekblad Voetbal International en eindredacteur van het gelijknamige televisieprogramma.

Samen volgden ze Patty Brard een jaar lang en stelden haar vragen. Dit alles komt samen in dit boek over het leven van Patty.

Samenvatting (achterkant boek)

Ruim een jaar lang volgden bestsellerauteur Michel van Egmond en bekroond interviewer Antoinnette Scheulderman het turbulente leven van Patty Brard (65).

Het resultaat is een indringend portret van een geboren overlever, een succesvolle tv-ster en gefrustreerde moeder tegelijk, waarin niets onbesproken blijft.

Zoals altijd is Patty Brard openhartig, over alles: haar successen en haar mislukkingen, haar huwelijken, haar cosmetische ingrepen en de dramatische breuk met zowel haar kind als haar eigen ouders, maar ook over haar speciale band met Freddy Heineken, de enige man die een naaktfoto van haar bezat, over de zwarte dagen na haar faillissement, toen ze uit geldgebrek hand- en spandiensten verrichtte voor een drugsdealer, over #MeToo voordat #MeToo bestond en over de pijnlijke juridische strijd met haar eigen zus.

Of, zoals ze zelf in dit opzienbarende boek de afgelopen 65 jaar samenvat: ‘Ze kunnen veel van me zeggen, maar niet dat ik weinig heb meegemaakt in mijn leven. En ik ben onderweg vaak genoeg neergegaan, maar ik ben ook steeds weer overeind gekomen.’

Wat ik van ‘Patty – de negen levens van Patty Brard’ vind

Dit boek is wat ik ervan verwacht had. Geen grote verrassingen. Natuurlijk heb ik dingen gelezen die ik niet wist over Patty Brard. Maar het is niet dat deze dingen mij verrasten of shockeerden. Als je van mijn generatie bent (1979) en ouder, weet je in grote lijnen wat er in haar leven is gebeurd; van het grote succes met Luv en de spanningen onderling tot haar faillissement. Als je ‘vroeger’ ook Patty’s Posse keek, weet je wat je van dit boek kan verwachten; Patty Brard zoals ze is.

Je leest over hoe ze opgroeide, de relatie met haar ouders, broers en zussen, de vele relaties die stukliepen, de relatie met haar dochter of eigenlijk de jaren dat ze haar dochter niet meer ziet of spreekt, het wel en wee in Hilversum, over collega’s en werkgevers en haar maagverkleining. In de pers wordt gesproken over grote onthullingen en eigenlijk vind ik dit wel meevallen. Andre Hazes jr. en Bridget worden inderdaad ook genoemd, maar niks schokkend. Het meeste wisten we al door alle media-aandacht over het inmiddels ex-stel. Patty is misschien niet altijd ‘aardig’ over collega’s, maar wel eerlijk. En daar hou ik wel van.

Ik vond het heel interessant om zo een kijkje in haar leven te krijgen. Ze is eerlijk en weet dat ze niet altijd alles goed heeft aangepakt. En ze is zich daar echt wel van bewust. Spijt heeft ze niet, want wat is geweest is geweest. Ik ben door dit boek niet anders naar haar gaan kijken. Ik heb misschien meer respect voor haar gekregen en ik blijf haar leuk vinden. Zoveel tegenslagen en toch steeds weer omhoog krabbelen. Er zijn maar weinig mensen die dit kunnen. En aan het einde van het boek, sprongen de tranen in mijn ogen. Zo blij voor haar. PATTY – de negen levens van Patty Brard is een boek dat ik zeker kan aanraden!

Boekinformatie

Titel: Patty – de negen levens van Patty Brard
Auteur: Antoinette Scheulderman en Michel van Egmond
Uitgever: Inside
Taal: Nederlands 
Categorie: Media en entertainment
Bindwijze: Paperback en e-book
Verschijningsdatum: april 2020
Aantal pagina’s: 256 pagina’s
Druk: 1
EAN: 9789048849055

Verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen bij: o.a. Bol.com en met een Kobo Plus abonnement is het e-boek gratis. 

Wil je meer boekrecensies lezen? Kijk dan even op de pagina met alle boekrecensies.

Deel op:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd de eerste bent die op de hoogte is van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!