fbpx

Als je lichaam een nieuwe fase ingaat: hoe herken je de premenopauze?

hoe herken je de premenopauze?

Het is weer tijd voor een hart-tot-hartgesprek over iets wat misschien niet zo glamoureus klinkt, maar waar wij vrouwen allemaal mee te maken krijgen: de premenopauze. Ja dames, we gaan het hebben over die fase in ons leven die soms als een verrassing komt en ons doet denken: “Is dit het dan?” Maar geen zorgen, ik ben hier om je door deze overgang te loodsen. In deze blog geef ik antwoord op de vraag: “Hoe herken je de premenopauze?” en lees je wat je tegen de klachten kunt doen.

Wat is de Premenopauze eigenlijk?

Laten we beginnen met de basis. De premenopauze, ook wel bekend als de perimenopauze, is die overgangsfase waarin ons lichaam zich begint voor te bereiden op de menopauze. Het is als een subtiele aankondiging van de grote veranderingen die komen gaan. En dit komt voor iedere vrouw op een ander moment. Waar de werkelijke menopauze of overgang (lees: einde van de menstruatie) zo rond de 50 jaar plaatsvindt, kan de perimenopauze of premenopauze al 10 jaar eerder in je leven zijn. Uiteraard zijn ook hier uitzonderingen.

Hoe herken je de premenopauze?

Nu vraag je je misschien af: “Maar hoe weet ik of ik in de premenopauze ben?” Goede vraag! De premenopauze manifesteert zich op verschillende manieren, en hoewel de ervaring voor elke vrouw anders is, zijn er enkele veelvoorkomende tekenen waar we op kunnen letten:

  1. Onregelmatige menstruatie: Het kan zijn dat je menstruatie lichter wordt, zwaarder, of gewoonweg onregelmatig. Maar ook andere klachten kunnen ineens opdoemen. Nooit last van hoofdpijn? Nu heb je dit wel. Of wat dacht je van buikkrampen. Bij mij kwamen hier ook nog hartkloppingen bij de dag voordat mijn menstruatie begon. Een echt avontuur, nietwaar?
  2. Opvliegers en nachtelijk zweten: Plotselinge hittegolven die je doen denken dat de zomer al begonnen is? Dat kunnen opvliegers zijn, lieve dames. En laten we die nachtelijke zweterige momenten niet vergeten. Heel fijn.
  3. Humeurschommelingen: De vreugde van hormonen die een dansje doen met onze emoties. Van vrolijk naar geïrriteerd naar verdrietig in een oogwenk. Ik zeg daarom maar altijd: “Emoties zijn als golven, laat ze gewoon over je heen spoelen.” Je kan niet veel meer op dat moment. Al helpt het wel als je je omgeving informeert zodat ze er rekening mee kunnen houden en niet alles persoonlijk opvatten 😉
  4. Vermoeidheid: Het gevoel alsof je een marathon hebt gelopen terwijl je eigenlijk alleen maar uit bed bent gestapt? Welkom bij de club, lieve dames. De premenopauze vermoeidheid kan behoorlijk intens zijn, maar rust en zelfzorg zijn de sleutels tot overleven.
  5. Veranderingen in libido: Een verhoogde of verminderde interesse in intimiteit kan een teken zijn dat je lichaam zich voorbereidt op nieuwe fasen. Luister naar je lichaam, het vertelt je meer dan je denkt.

Hoe kunnen we onszelf helpen?

Nu je de tekenen van de premenopauze kent, vraag je je misschien af: “Wat kan ik doen om mezelf te helpen door deze fase heen te komen?” Uiteraard heb ik een paar fijne tips voor je:

  1. Gezonde voeding: Voed je lichaam met voedzame voedingsmiddelen zoals groenten, fruit en volle granen. Ze zullen je energie geven en je helpen je goed te voelen tijdens deze veranderingen. Verdiep je ook eens in supplementen. Zo ben ik bijvoorbeeld magnesium gaan slikken en merkte ik al vrij snel een positieve verandering.
  2. Beweeg: Een beetje beweging kan wonderen doen voor je lichaam en geest. Of het nu gaat om een rustige wandeling in de natuur of een verkwikkende yogasessie, bewegen is essentieel voor het behoud van een gezonde levensstijl. Sinds ik 3x per week in cardio- en krahttraining in de sportschool doen en daarnaast nog andere vormen van lichaamsbeweging, heb ik zoveel meer energie en voel ik me postitief. Tja, je maakt toch echt allemaal geluksstofjes aan tijdens die beweging.
  3. Stressmanagement: Stress kan de symptomen van de premenopauze verergeren, dus zorg ervoor dat je tijd neemt voor ontspanning en zelfzorg. Meditatie, ademhalingsoefeningen en mindfulness kunnen allemaal helpen om je stressniveau te verlagen.
  4. Praat erover: Last but not least, praat met vrienden, familie of een zorgverlener over wat je doormaakt. Je bent niet alleen. En er zijn zoveel vrouwen die nu door hetzelfde heen gaan. Steun elkaar en helpt elkaar erdoorheen. Dat maakt het misschien niet leuker, maar wel makkelijker.

Een nieuwe fase in je leven

Dus daar heb je het, een diepgaande duik in de wereld van de premenopauze. Onthoud altijd dat verandering een natuurlijk onderdeel is van het leven, en hoewel de premenopauze misschien uitdagend lijkt, is het ook een tijd van groei en transformatie. Dus omarm deze nieuwe fase met open armen en wees lief voor jezelf, want jij verdient het.

Deel op:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd de eerste bent die op de hoogte is van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!