fbpx

Vandaag is het Internationale dag tegen Racisme en Discriminatie en helaas is zo’n dag hard nodig

Internationale dag tegen Racisme en discriminatie

Vandaag is het de Internationale dag tegen Racisme en Discriminatie. Wat mij betreft een belangrijke dag om bij stil te staan. Want helaas komen racisme en discriminatie nog steeds dagelijks voor. Denk maar eens aan de posters van Suitsupply die massaal beklad werden omdat er zoenende mannen op staan. Of de zwarte pieten discussie die maar doorgaat. En wat dacht je van het feit dat er meer mannen dan vrouwen een topfunctie bekleden. En ook dichter bij huis zie je dat mensen onjuist worden behandeld. Of dat nu door hun kleurtje komt, hun geaardheid of geslacht. Kijk en luister maar eens goed. Helaas is het nog steeds nodig dat er bij stil wordt gestaan.

Internationale dag tegen Racisme en Discriminatie

De Internationale dag tegen Racisme en discriminatie is door de Verenigde Naties ingesteld naar aanleiding van het bloedbad in Sharpeville in Zuid-Afrika op 21 maart 1960, waarbij de politie het vuur opende op een groep mensen die demonstreerde tegen de apartheid. De apartheid is inmiddels afgeschaft, maar racisme en discriminatie zijn nog aan de orde van de dag. En niet alleen in Zuid-Afrika. Landen over de hele wereld staan op deze dag stil bij het onrecht dat individuen en groepen elkaar aandoen. Gelukkig doet ook Nederland mee aan deze actiedag.

Mijn ervaring met racisme

Ook ik heb te maken gehad met racisme en discriminatie. Ik ben Nederlands, ik ben hier immers geboren. Maar mijn moeder is op Mauritius geboren. Daardoor ben ik gezegend met een kleurtje en mijn bos krullen. Prachtig, zeggen heel veel mensen. Maar er zijn ook mensen die daar anders over denken. Jaren geleden werkte ik in een kledingwinkel. Het was een normale dag, niet te druk dus ik had alle tijd voor de klanten. En toen kwam die ene mevrouw binnen. Ik vroeg haar nadat ze al een tijdje rondkeek of ik haar misschien kon helpen en het leek of zij mij niet hoorde. Ze liep bij me weg alsof ik er niet stond en vroeg aan mijn collega of hij haar kon helpen. Toen mijn collega zei dat ik haar heel graag wilde helpen, zei zij: ‘Ik wil niet dat die bruine mij helpt!’.

Had ik het wel goed gehoord?!

Ik stond daar met een mond vol tanden en ik kon niets meer uitbrengen. Hoorde ik het goed of had ik het verkeerd verstaan? Erg eigenlijk dat ik op zo’n moment aan mezelf en mijn gehoor twijfel. Dit komt gewoon omdat je dit soort uitspraken niet verwacht. Maar ze zei het toch echt. Voordat ik iets uit kon brengen was ze alweer weg. En ze liet mij achter met een gevoel dat ik nooit eerder heb gevoeld. Nu wist ik hoe het was. Ik hoorde weleens verhalen van familie of vrienden maar had het zelf nooit meegemaakt. Wat erg dat er zulke mensen zijn. We zijn toch allemaal mensen van vlees en bloed?

Het zal wel een buitenlander zijn

Hoe vaak ik ook niet hoor; ‘Het zal wel een buitenlander geweest zijn’ als er bijvoorbeeld iemand vermist wordt en dit volop in het nieuws komt. Waarom een buitenlander? Mensen uit andere landen hebben misschien andere gewoontes, andere gebruiken en eten anders. Maar dit betekent niet dat ze mensen vermoorden. En er zijn genoeg blanke mensen, oer-Hollandse mensen die hun kinderen verwaarlozen, die mensen verkrachten en vermoorden. Dat heeft niks met huidskleur of afkomst te maken.

Wat is een typische Nederlander?

Ik ben een Nederlandse vrouw, geboren en getogen. Een vrouw met een blanke papa en een bruine mama. En ik ben lichtbruin en mijn kinderen zijn weer iets lichter bruin. Ik heb Nederlandse normen en waarden en Nederlandse gewoontes, maar ik heb ook dingen van mijn moeder meegekregen. Zo staat bij ons de deur altijd open, ook als je rond etenstijd komt. En heb ik niet genoeg eten dan zal ik jou mijn eten geven. Bij mij krijg je niet één koekje bij de koffie, maar mag je het hele pak leeg eten. Stomme voorbeelden, maar dat is toch zoals de typische Nederlander wordt gezien. Wat is een typische Nederlander? Bestaat die wel? Ben ik raar omdat ik niet volbloed Nederlands ben en sommige dingen anders doe dan iemand met twee blanke Nederlandse ouders.

Onschuldige opmerkingen en grapjes?

Gelukkig raakt niet veel me wat een ander zegt. Ik heb geleerd dat dit dan zijn of haar tekortkoming is. Het zegt iets over die persoon en niet over mij. Maar toch hoor ik mensen opmerkingen of grappen maken die niet kunnen. Het zijn in hun ogen onschuldige opmerkingen en grappen, maar je kan hier mensen zeker mee kwetsen. Als je het over iemand hebt, is het dan nodig om erbij te vermelden dat hij een kleurtje heeft of uit welk land hij komt? Zo van: ‘Je weet wel die zwarte, die Surinamer!’. Ik zeg toch ook niet: ‘Oh je bedoelt Jan, die witte uit Utrecht?’. Wat voegt het toe om dat te benoemen?

Beoordeel mensen niet op kleur of op hun accent

En als jij een sollicitant krijgt met een buitenlands accent, is dat geen reden om diegene niet aan te nemen. Als iemand uit Limburg of Twente solliciteert wordt ie ook aangenomen en die accenten zijn ook amper te verstaan. Kijk eens verder dan dat accent, dat kleurtje of de hoofddoek. Misschien werkt de vrouw met hoofddoek wel harder en nauwkeuriger dan die Nederlandse blonde dame die alleen maar zit te appen en steeds afgeleid is. En als je iemand ziet die er anders uitziet of de dingen op een andere manier doet, kijk dan eens goed want misschien is diegene juist heel mooi. Van binnen én van buiten. Of misschien is zijn of haar manier van dingen aanpakken juist wel handiger en efficiënter.

Liever tegen elkaar zijn

Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat je niet meteen moet oordelen. Geef iemand de ruimte om te laten zien wie hij of zij is en wat hij of zij te zeggen heeft. Of deze persoon nou groen, paars of rood is, of het een man of vrouw is. Het maakt helemaal niks uit. En ik zeg maar niks over geaardheid, want volgens mij is dit gewoon privé en gaat het niemand aan of je op mannen of vrouwen valt. En val je als man op mannen en als vrouw op vrouwen dan is het toch alleen maar mooi als je de vrijheid hebt om die liefde te tonen. Mag je elkaar dan op straat geen kus geven? Er zijn toch ook genoeg heterostellen die elkaar in het openbaar een kus geven? Liefde is mooi dus waarom haten?

Er is meer liefde en respect nodig

En daar heb je het al. Liefde. Laten we gewoon wat liever tegen elkaar zijn en elkaar het goede voorbeeld geven. Elkaar met respect behandelen. Want dit is iets waar we niet alleen onze kinderen in moeten opvoeden, maar ook elkaar. Laten we de wereld mooier maken en kleur geven met liefde voor elkaar. Welke kleur je ook hebt, hoe je ook praat, waar je wiegje ook heeft gestaan, of je man, vrouw of genderneutraal bent en of je op mannen of vrouwen valt. We zijn allemaal mensen die liefde nodig hebben….

Vind jij het goed dat er een dag als vandaag is, een Internationale dag tegen Racisme en Discriminatie? Of vind jij het onzin? 

Deel op:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd de eerste bent die op de hoogte is van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!