fbpx
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Met deze tips wordt een kinderfeestje met kleuters een groot succes

kinderfeestje met kleuters

Over een maandje wordt Jenna alweer 5 jaar. En dan mag ook zij een kinderfeestje geven. Zij wil het liefst met haar vriendjes en vriendinnetjes naar De Ballebak. Maar met een paar jongens en meisjes van 4 en 5 jaar naar De Ballebak, zie ik niet echt zitten. Gelukkig neemt ze er genoegen mee dat haar zus het eerste kinderfeestje ook thuis heeft gevierd. Het wordt dus een kinderfeestje thuis. En dan moet je die koters dus wel bezighouden. Wat doe je met een kleuters die een spanningsboog van zo’n 10 minuten hebben? Uiteraard mag de bijna-vijf-jarige bepalen welke activiteiten en spelletjes we gaan doen (gelukkig heeft ze bij haar zus kunnen kijken wat de mogelijkheden zijn). Dit is haar lijstje met leuke spelletjes en activiteiten voor een kinderfeestje met kleuters.

Samen eten

Het feestje begint meestal met samen eten. Wij vieren de kinderfeestjes altijd op woensdagmiddag na school. De kinderen moeten dan nog lunchen. En wat is er nou leuker dan patatjes en knakworstjes van tafel eten. Dus leg een tafelkleed op tafel, haal patat bij de snackbar en leeg de zak met patatjes over de tafel. Je kan de kinderen evt een eigen bakje met saus geven om in te dippen, maar geen borden. Gewoon direct van tafel eten. Je moet de gezichtjes dan eens zien. Genieten!

Cadeautjes uitpakken

Ook hier kan je een leuke activiteit van maken. Laat de jarige even op de gang wachten en laat alle kinderen hun cadeautje verstoppen. De jarige mag dan de cadeautjes zoeken. Zo spannend welk cadeautje als eerst gevonden wordt! Dit is altijd een succes, hoe klein of groot ze ook zijn.

Donut happen

Dit was het eerste spel dat Jenna riep toen ik haar vroeg welke spelletjes ze met haar kinderfeestje wil doen. Eigenlijk is het ouderwets koekhappen, maar in plaats van ontbijtkoek gebruik je donuts. Op het feestje van haar zus vorig jaar was dit een groot succes. De kinderen daar waren al ouder want zij vierde haar 7e verjaardag, maar ik weet zeker dat dit bij de kleuters ook goed in de smaak zal vallen. Het is heel eenvoudig. Je knipt een lang stuk touw af of misschien heb je een lange stok liggen. Hier hang je met touwtjes de donuts aan. Zorg dat ze niet allemaal even hoog hangen, want het ene kind is langer dan het andere kind en het moet wel een beetje spannend blijven (en leuk om naar te kijken voor ons als ouders).

Appelhappen

Ook zo’n ouderwets spelletje wat ik vroeger al op mijn kinderfeestje deed. Een grote bak met water vullen en dan een paar appels erin. Zonder handen proberen om de appels te pakken. En als je een appel met je mond hebt gepakt mag je hem natuurlijk opeten. Zo krijg je er ook op een kinderfeestje toch nog gezond een fruit naar binnen.

Film raden

Ieder kind tegenwoordig kent de laatste films wel. Denk aan Frozen en nog meer van dit soort films. Maar ook de programma’s op tv zoals Paw Patrol, Shimmer en Shine en Dora. En er is niets leukers dan deze films en series uitbeelden en de kinderen dan laten raden welke film of serie het is. Ook bij oudere kinderen erg leuk. Deze activiteit kan je zo lang door laten gaan totdat je ziet dat de eerste kinderen niet meer meedoen of weglopen. Dan is het tijd voor een volgende activiteit!

Stoelendans

Ook deze kent iedereen wel. En ook dit spel blijft een groot succes. Je zet stoelen neer min één. Dus zijn er 6 kinderen dan zet je 5 stoelen neer. Muziek aan en als de muziek stopt moet ieder kind op een stoel zitten. Degene die geen plekje heeft, is af. Mijn tip is laat de kinderen niet te lang lopen voordat je de muziek uitzet, want dan kan het te lang duren voor de kinderen die af zijn en moeten toekijken.

Stop met dansen als de muziek stopt

Dit is ook een simpel maar leuk spel. Leuk muziekje aan en als de muziek stopt moet je stil blijven staan als een standbeeld. Beweeg je of ben je de laatste die stilstaat, dan ben je af. Je kan hier ook een variatie op doen. Bijvoorbeeld iedereen moet als een robot dansen of ze moeten blaffen als een hond of op één been staan als de muziek stopt. Je kan van alles verzinnen om er een draai aan te geven. De kinderen zullen helemaal uit hun dak gaan en ook voor ons al ouders weer hilarisch om naar te kijken.

Een rustmomentje

Als je voor elke activiteit zo’n 10 minuten uittrekt ben je nu alweer 50 minuten verder. En dan heb ik het eten en de cadeautjes uitpakken niet meegerekend. Je hebt dus zeker al anderhalf uur met al die kleuters overleefd. Je bent al op de helft! En als je de wat drukkere activiteiten afwisselt met wat rustiger activiteiten kom je het volgende uur ook wel door (2,5 uur met een stel kleuters is lang zat hoor!). Wij plannen ook een moment in dat ze even rustig een filmpje kijken. De Gruffalo is een filmpje dat niet te lang duurt, zo’n 25 minuten. Precies goed om even rustig wat te drinken en wat lekkers te eten.

Zelfs iets lekkers maken of knutselen

Je kan de kinderen ook cakejes laten versieren of fruitspiesjes laten maken. Maar wat dacht je van de ouderwetse chipketting. Je weet wel; dropveter en daar chipjes aan rijgen. En die hoeven ze dan niet op te eten, maar mogen ze mee naar huis nemen. Net als het cakeje en het fruitspiesje. Dit zijn ook weer activiteiten die niet lang duren en de kleuters zullen het geweldig vinden. Maar je kan natuurlijk ook iets eenvoudigs met ze knutselen. Wat je ook doet, hou het kort en zorg dat je alles van te voren hebt voorbereid. Zo hoeven ze niet te wachten tot jij klaar bent met snijden of knippen maar kunnen ze direct aan de slag!

Iedereen wint een prijs!

En aan het einde van alle activiteiten krijgen alle kinderen een prijsje. Je kan een grabbelton maken en ze laten grabbelen. Of je geeft ze allemaal hetzelfde. Bijvoorbeeld een medaille of een zakje met wat lekkers erin. Het hoeft allemaal niet duur te zijn. Het mag natuurlijk wel, maar is echt niet nodig. Een kinderhand is snel gevuld. En met de uitreiking van de prijzen is het feestje alweer afgelopen. Nu kunnen ze lekker spelen totdat hun papa’s en mama’s ze komen ophalen. En als ze dan niet met hun ouders mee willen is jouw missie geslaagd. Je hebt je kind en zijn of haar vriendjes en vriendinnetjes een topfeestje gegeven!

Vier jij ook weleens een kinderfeestjes thuis of ga jij altijd voor een activiteit buitenshuis?

Deel op:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd de eerste bent die op de hoogte is van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!