fbpx
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Maandelijks geld besparen met deze 5 tips

maandelijks geld besparen

Het leven is nu een stuk duurder dan een jaar of twee geleden. Sommige mensen hebben moeite om de eindjes aan elkaar te knopen en leven echt van salaris tot salaris. Anderen redden het wel, maar moeten geen onverwachte grote uitgave hebben zoals een wasmachine die stuk gaat. Daarom is het altijd handig om geld te besparen waar het kan. Want vaak geven we meer uit dan nodig is en dat is juist nu zonde. In deze blog deel ik tips en zo kan ook jij maandelijks besparen op je uitgaven. Geld dat je opzij kan zetten voor een leuk uitje of als buffer voor als er iets stuk gaat in huis.

1. Internet en tv

Bij welke internet en tv aanbieder zit jij en hoe lang zit jij daar al? Kijk uit met aanbiedingen van die aanbieder, je zit dan vaak weer voor een bepaalde tijd vast en zij mogen tussendoor gewoon de prijs verhogen. Je kan ze beter bellen en zeggen dat je over gaat stappen. Vaak hebben ze dan een écht goede aanbieding voor je. Ook wel bekend als een retentie-aanbieding. Ze willen namelijk niet dat jij hen verlaat en gaan dan soms best ver met hun aanbieding.

Zeg dus niet gelijk dat je blijft, maar kijk wat je er nog uit kunt halen. En kijk in de tussentijd zeker bij de concurrent wat je daar kwijt bent voor vergelijkbare pakketten. Want overstappen kan natuurlijk altijd.

Pakketten klinken vaak leuk en lijken voordelig maar dat is niet altijd zo. Kijk je bijvoorbeeld weinig live tv en heb je een smart tv of bijvoorbeeld een chromecast of Apple tv? Sluit dan alleen internet af bij één van de aanbieders en kijk tv via NLZIET. Bij NLZIET betaal je €7,95 per maand en je kijkt dan live tv, maar je kan ook later terugkijken. Dat scheelt je soms wel tientallen euro’s per maand!

2. Verzekeringen

Verzekeringen zijn van die dingen die je afsluit en eigenlijk niet naar omkijkt totdat je een keer een schade wilt melden. Maar het kan echt lonen om even te vergelijken met andere verzekeraars. Let wel goed op de kleine lettertjes, want het kan goedkoper lijken en dat is niet altijd zo. Kijk goed naar de voorwaarden en naar wat wel en niet verzekerd is. Let ook op het eigen risico en de hoogte daarvan.

Kijk ook een naar elke verzekeringen je allemaal hebt. Is werelddekking op je reisverzekering wel nodig als je nooit buiten Europa reist? En is de verkeersmodule wel nodig bij je rechtsbijstandverzekering als je ook bij je autoverzekering rechtsbijstand hebt? En is het nodig om je auto nog All risk (volledig casco) te verzekeren? Een auto daalt snel in waarde en na een paar jaar is een WA+ (beperkt casco) verzekering prima. Vaak hebben verzekeringen die we niet nodig hebben en is het echt geld weggooien.

Onthoud altijd: een verzekering is voor schade die je zelf niet kan betalen (niet voor een kapot iPadscherm). Als jij meerdere keren per jaar een claim indient, kan dit tot gevolg hebben dat verzekeraars je gaan weigeren op het moment dat je over wil stappen of je schade wordt nog maar voor een deel vergoed. Let hier dus op.

3. Boodschappen

Als er iets belachelijk duur is geworden, zijn het wel de wekelijkse boodschappen. En hier kan je zeker maandelijks geld op besparen. Ik ben echt wel van de A-merken, maar ontdek nu steeds meer huismerken die ook prima zijn. En soms zelfs beter en lekkerder. Ga eens kijken naar alternatieven voor hetgeen dat je nu gebruikt. Soms is de smaak even anders. Dat is een kwestie van wennen. Want anders betekent niet dat het vies is. Het is anders en alles wat anders is, is een kwestie van wennen. En er zullen altijd producten zijn die je echt alleen maar in een bepaald A-merk hebt. Dat moet natuurlijk ook gewoon kunnen. Maar alles waarop je wel kan besparen: doen!

Een andere tip is: maak een weekmenu. Als je een alleseter bent net als ik, zorg je dat je een gevarieerd menu hebt. Bijvoorbeeld 1x vis, 2x vegetarisch, , 4x vlees, 1x rijst, 1x pasta, 1x aardappelen, 1x soep enzovoorts. Rondom deze basis bedenk je dan gerechten met groenten die je in de verschillende gerechten kan verwerken. Aan de hand van je weekmenu maak je een boodschappenlijst en daarmee ga je naar de supermarkt (of bestel online). Uiteraard zet je daar de andere dingen die je die week nodig hebt ook op, zoals fruit, brood, beleg, iets te snoepen en ga zo door.

Haal alleen de dingen die op het lijstje staan en ga niet naar de supermarkt als je honger hebt. Beperk ook je bezoekjes aan de supermarkt. Ga maximaal 2x per week naar de supermarkt. Je neemt namelijk altijd wel iets mee wat je eigenlijk niet nodig hebt.

En hou de aanbiedingen in de gaten. Vooral van producten die wat duurder zijn zoals koffie, wasmiddelen en dat soort dingen. Je kan die dan inslaan zodat je die de komende tijd niet hoeft te kopen. Koop alleen dingen die in de aanbieding zijn als je ze anders ook had gekocht. Dus dingen die je altijd gebruikt. Anders is het alsnog geld uitgeven aan iets wat je niet nodig hebt en dat is zonde!

4. Stookkosten

Zet de verwarming 1 graad lager. Je krijg het dan echt niet koud. Hier stond de verwarming in de winter altijd standaard op 20,5 graad. Sinds deze winter is dit 19,5 graad en het is gewoon nog steeds lekker warm in huis. Nu scheelt het wel dat wij vloerverwarming hebben en die gaat nooit helemaal uit, maar in de nacht staat de verwarming op 18,5 graad.

Je lichaam went echt heel snel aan een graadje lager. En je kan altijd nog een dikkere trui aan of een dekentje pakken. Zet de verwarming niet helemaal uit, want door de luchtvochtigheid kan dit weer zorgen voor schimmels in huis. En als er iets ongezond is en een grote ziekteverwekker, is dat het wel.

Douche maximaal 5 minuten per keer. Dus of je nu 1x of 2x per dag doucht, hou het op 5 minuten. Dat is lang zat om jezelf van top tot teen schoon te wassen. En dan heb je zelfs tijd om je tanden te poetsen. Verwen jezelf dan 1x per week, bijvoorbeeld in het weekend, op een lange douchebeurt of lekker warm bad. Dan was je uitgebreid je haar en scrub je je lichaam. Geloof me, dan geniet je er nog meer van!

5. Pak je bankafschriften erbij

Pak even je bankafschriften van het afgelopen kwartaal erbij. Wat wordt er allemaal afgeschreven? Zijn er dingen die je op kunt zeggen? Of abonnementen die je aan kan passen? Misschien heb je wel een abonnement waarbij je digitaal en een hardcopy van een blad krijgt. Alleen digitaal is toch prima? Of misschien steun je wel goede doelen terwijl je het eigenlijk niet kunt missen. Ook met bijvoorbeeld €1 per maand help je ze al.

Koop jij vaak boeken? Als lezer snap ik dat het fijn is om een boek vast te houden maar e-books zijn vaak een stuk goedkoper. Bij bol.com kun je een Kobo Plus abonnement nemen. Dan betaal je €9,99 per maand en kan je onbeperkt boeken downloaden. Investeren in een goede en fijne e-reader zorgt dat je op de lange termijn geld bespaart. Of misschien kan je voortaan boeken halen bij de bibliotheek? Daar betaal je natuurliijk ook voor, maar dat zal altijd goedkoper zijn dan boeken kopen. En vraag voor je verjaardag boekenbonnen zodat je dan wel een mooi boek voor in je boekenkast kunt kopen.

Bekijk kritisch al je uitgaven en zeker ook je pintransacties. Daar zullen vast ook impulsaankopen tussen zitten en dingen die je helemaal niet nodig hebt. Daar ga ik in een volgende blog dieper op in en vertel ik hoe je hiermee om kunt gaan. Maar voor nu is het wel goed om dat inzicht voor jezelf te krijgen. Wanneer doe je die aankopen? En wat kan je doen om ze niet meer of minder te doen?

Maandelijks geld besparen

Dit zijn mijn tips voor jou om maandelijks geld te besparen. Er zijn natuurlijk nog veel meer dingen die je zou kunnen doen. Onthoud dat het vaak kleine dingen zijn die een groot verschil kunnen maken. Ga daarom zeker met bovenstaande tips aan de slag. Je zal merken dat je maandelijks tientallen euro’s bespaart en die euro’s kan je weer aan iets anders besteden of opzij leggen en sparen. Want ja, ook in financieel lastige tijden kan je niet alleen besparen, je kan ook geld sparen.

Wat doe jij om maandelijks geld te besparen?

Deel op:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd de eerste bent die op de hoogte is van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!