Verse soep. Hier zijn ze er dol op. Ik maak het dan ook regelmatig. En het is zo eenvoudig te maken. Daarom dacht ik dat het wel een goed idee zou zijn om vandaag het makkelijke recept voor verse tomatensoep met jullie te delen. Binnen een mum van tijd is deze soep klaar en eet je lekker en gezond met elkaar.
Inhoudsopgave
ToggleIngredienten voor 3-4 personen
- (olijf)olie
- 2 flinke uien
- 1-2 teentjes knoflook
- 6-8 tomaten (meer mag altijd)
- 1 grote winterpeen
- blikje tomatenpuree
- peper en zout
- water
- optioneel: vermicelli
- optioneel: 1 bouillonblokje
- optioneel: scheutje melk
- optioneel: gehaktballetjes
Wat heb je nog meer nodig
- flinke pan
- staafmixer
- zeef
Het snijden van de groenten
Je begint met het snijden van de groenten. Je kan alles lekker in grove stukken snijden want je gaat alles nog pureren met de staafmixer. Dus snij de tomaten in 4 of 6 parten, snij de ui en winterpeen in grove stukken. Je kunt de knoflook snijden, maar een knoflookpers gebruiken is ook prima. Doe ik ook altijd 😉
Bak de groenten en voeg water toe
Dan zet je de pan op het vuur en als de pan warm is voeg je een scheutje olie toe. Dan begin je met de uien en knoflook. Heel even bakken zodat de smaken goed los komen en dan voeg je de tomaten en tomatenpuree toe. Zet het vuur iets lager en doe de deksel op de pan. Af en toe even roeren zodat de tomaten niet aanbaken.
Als de tomaten helemaal zacht en een prutje zijn voeg je de winterpeen toe en laat het nog een even op het vuur staan. Dan voeg je water toe. Niet teveel (je kunt later altijd nog extra water toevoegen), maar zorg dat alles net onder water staat. Als je koud water gebruikt wacht je tot het kookt en laat het nog even doorkoken. Als je gekookt water uit de waterkoker gebruikt dan laat je het ook even koken.
Pureer alles fijn
Haal dan de pan van het vuur en pak de staafmixer erbij. Pureer nu alles fijn. Als je net als ik moeilijke eters hebt en ze willen absoluut geen stukjes of structuur in de soep, pak je nu een andere pan en zet de zeef erop. Giet de gepureerde soep in de zeef en in de nieuwe pan heb je dan een tomatensoep zonder stukjes en structuur.
Maak op smaak
Als je alles gezeefd hebt zet je de pan weer op het vuur. Je kan nu eventueel nog wat water toevoegen. Maar niet teveel. Je wil niet dat de soep te waterig is en je wil natuurlijk wel de tomaten proeven 😉. Als de soep kookt en je verse balletjes in de soep wilt is nu het moment om de ballen in de soep te doen. Zodra de ballen boven komen drijven is het tijd om de soep op smaak te maken met peper en zout. Je kan eventueel ook een bouillonblokje toevoegen. Als de soep op smaak is kan je de vermicelli toevoegen.
Denk aan de kinderen
Als de kinderen de soep iets te zuur vinden kan je een scheutje melk toevoegen. De soep wordt dan iets zachter van smaak. Zorg er wel voor dat de soep niet meer kookt als je de melk toevoegt en de melk moet wel op kamertemperatuur zijn. Je kan de melk ook eerst een beetje verwarmen in een pannetje of in de magnetron.
Toen mijn meiden wat kleiner waren deed ik er altijd wat melk bij. Nu eten ze de soep ook zonder melk.
Makkelijk recept voor verse tomatensoep
En klaar is de soep! Dit alles in nog geen 25 minuten. Dus lekker, gezond en snel op tafel. Serveer met een stokbroodje of gewoon brood met beleg. Ik weet zeker dat het jullie ervan zullen genieten. Als je een grote pan maakt heb je de volgende dag soep die nog lekkerder is en waar je tijdens je gezonde lunch weer kan genieten van deze heerlijke soep.
Eet smakelijk!
Uitgelichte foto: Adobe Stock