fbpx
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Met deze 6 tips is de najaarsschoonmaak een eitje

najaarsschoonmaak

Zo vlak na de zomervakantie en als de herfst begonnen is begint het bij mij altijd te kriebelen. Voordat het cocoonen begint moet alles in huis opgeruimd en schoon zijn. Maar om nou als een kip zonder kop aan de slag te gaan. Nee, met een goed plan van aanpak is je huis zo weer opgeruimd en schoon en kan jij je op de bank nestelen met een kop thee en een goed boek. Of Netflix. Wil jij dit ook? Met deze tips is de najaarsschoonmaak een eitje!

1. Werk van boven naar beneden

Als je een huis met meerdere verdiepingen hebt kan je het beste van boven naar beneden werken. Begin met de zolder. Dat is zo’n plek waar van alles wordt neergezet. En als je daar alle ‘zooi’ hebt uitgezocht, weet je wat weg kan en wat niet. Zo ontstaat er weer ruimte. Als de zolder opgeruimd en schoon is ga je naar je een verdieping lager verder. Meestal bevinden zich hier de slaapkamers en badkamer. En als laatst ruim je de woonkamer en keuken op.

2. Kleding opruimen

Met de wisseling van het seizoen is het tijd om alle zomerkleding op te ruimen. De Marie Kondo-manier werkt hier goed. Maak drie stapels; een stapel met kleding die je houdt, een stapel met kleding die je wegdoet en een stapel met kleding waar je over twijfelt. De kleding waarover je twijfelt kan je eens aan doen en bedenken of je het echt nog aan gaat trekken of iemand anders blij mee kunt maken. Dit is niet helemaal in de Marie Kondo stijl, maar voor mij werkt dit.

Leg zomerkleding op de bovenste plank van je kledingkast. En als je niet genoeg ruimte hebt zijn vacuümzakken ideaal. Stofzuiger erop en het is nog een klein pakketje wat je makkelijk opbergt. Bijvoorbeeld op zolder. De kledingkasten van de kinderen zijn vaak makkelijker op te ruimen. Veel kleding is inmiddels al wat te klein geworden en kan dus weg. Kleding waarvan je denkt dat ze het volgend jaar nog aan kunnen ruim je ook op. De rest leg je weer netjes in de kast.

3. Kasten opruimen

Als je alle kleding hebt uitgezocht leg je alles weer netjes in de kast. Is toch altijd fijn als je weer kunt zien wat je allemaal hebt. Maar doe dit niet alleen met de kledingkasten. Alle kastjes in huis kunnen wel een opruimbeurt gebruiken. Hoeveel spullen leg je wel niet in kastjes of lades waar je eigenlijk niet meer naar omkijkt. Haal ze leeg, maak ze schoon en deel ze opnieuw in. Kijk kritisch naar alle spullen die in de kast lagen. En gooi zo veel mogelijk weg. Keukenkastjes zijn ook van die kasten die vaak volstaan met dingen die je nooit gebruikt. Haal de kastjes helemaal leeg, geef ze een sopje en zet alleen de spullen terug die je ook echt gebruikt.

4. Speelgoed opruimen

Ditzelfde geldt voor speelgoed. Waar speelt je kind niet meer mee? Misschien kan je een ander kind hier blij mee maken en anders kan je het altijd op Marktplaats zetten of doneren. Sinterklaas komt er weer aan en dan krijgen ze vast weer een hoop speelgoed. Verstandig om nu al speelgoed weg te doen. Zo ontstaat er weer ruimte en dat niet alleen, het scheelt iedere keer met opruimen als ze klaar zijn met spelen.

5. Meubels schoonmaken

Heb je een stoffen bankstel? Haal de hoezen eraf en gooi ze in de wasmachine. Of laat ze op een andere manier reinigen. We zitten straks weer meer binnen en dan is het wel zo fijn als dat op een schone en frisse bank is. Heb je een leren bank? Dan is het verstandig om de bank schoon te maken en te oliën. Leer schoonmaken is heel eenvoudig. Je hebt alleen witte natuurazijn en lijnzaadolie nodig en je bank glanst weer als nieuw! Azijn kan je voor nog veel meer dingen gebruiken. Zo maak je hier ook streeploos je laminaat mee schoon en ook voor het ontkalken van je waterkoker is azijn het perfecte middel.

6. Hou het de rest van de herfst en winter bij

Nu je de najaarsschoonmaak gedaan hebt en je huis opgeruimd en schoon is, is het een kwestie van bijhouden. Ruim je spullen op als je er klaar mee bent en leer ook je kinderen dit aan. Vind je het lastig om het bij te houden? Maak dan een schoonmaakschema. Pak iedere dag een ruimte in huis aan. Bijvoorbeeld als de kinderen op bed liggen. Je zal zien dat je steeds minder hoeft te doen omdat je het zo goed bijhoudt. En zo geniet je het hele najaar van een opgeruimd en schoon huis.

Met deze 6 tips is de najaarsschoonmaak een eitje

Opruimen en schoonmaken. Ik ken maar weinig mensen die er fan van zijn. Maar we willen wel in een opgeruimd en schoon huis leven. Tja, en dan moet je er toch even wat voor doen. En je weet het; een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. De najaarsschoonmaak kost misschien wat tijd. Maar geloof me het is het waard. Trek bijvoorbeeld twee weekenden uit voor de najaarsschoonmaak. En misschien red je het zelf in één weekend. Daarna is het een kwestie van bijhouden. Je houdt echt tijd over dan. Tijd om lekker te cocoonen. Ik zeg kaarsjes aan, dekentje en kop thee erbij en relaxen maar!

Wat is jouw ultieme najaarsschoonmaaktip?

Deel op:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd de eerste bent die op de hoogte is van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!