fbpx
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Teveel FOMO maakt dat jij minder gelukkig bent

Teveel FOMO maakt dat jij minder gelukkig bent

FOMO oftewel Fear Of Missing Out. Een term die je vast weleens hebt gehoord. Letterlijk vertaald: bang om dingen te missen. Hoe komt het toch dat veel mensen hier ‘last’ van hebben? En belangrijker hoe kom je er vanaf? Want teveel FOMO maakt dat jij minder gelukkig bent.

#FOMO a.k.a Fear Of Missing Out

Er zijn mensen die daadwerkelijk de hashtag FOMO gebruiken. Zoek maar eens op Instagram op ‘#FOMO’ en je zie dat er bijna 500.000 berichten zijn geplaatst met deze hashtag. Waarom wordt deze hashtag zo vaak gebruikt? Zijn mensen echt bang om dingen mis te lopen? Willen ze echt overal bij zijn en niks missen. Ook wordt er tegenwoordig veel gesproken over alles uit het leven halen en bewuster leven. En als je dan op Instagram en Facebook ziet dat iemand anders allemaal leuke dingen doet kan dat een gevoel geven dat jij niet alles uit het leven haalt. Dat je dingen mist. Maar het kan ook zijn dat je ieder moment van de dag op social media te vinden bent, want je wil op de hoogte zijn van alles wat er gebeurt. Je wil namelijk ook nog eens overal over mee kunnen praten.

Alles uit het leven halen

Maar betekent ‘alles uit het leven halen’ automatisch dat je bij ieder feestje of evenement aanwezig zou moeten zijn? Dat je naar al die landen moet waar jouw social media ‘vrienden’ naartoe zijn geweest? Ben je dan echt een gelukkiger mens? Alles uit het leven halen betekent niet automatisch dat je ieder weekend bomvol met afspraken zit en jezelf voorbij loopt. Ik ben van mening dat alles uit het leven halen niets meer is dan goed voor jezelf zorgen en alleen die dingen te doen die je ook écht leuk vindt.

Jezelf voorbij lopen

Als je last van FOMO hebt loop je jezelf vaak voorbij. Je luistert niet meer naar je lichaam. Het doel is om van alles te doen ongeacht hoe je je erbij voelt. Je wil immers niets missen. En je wil overal over mee kunnen praten. Totdat je op bent en de eerste burn out klachten zich laten zien. En zelfs dan ga je nog door. Want hé, je wil niks missen. Steeds meer jonge mensen zitten thuis met een burn out. En niet alleen jonge mensen. We hebben al zoveel op ons bord en creëren er zelf nog eens een hele berg bij. Waarom? Word je daar nou echt gelukkiger van?

#JOMO a.k.a Joy Of Missing Out

Gelukkig is er een tegenhanger van FOMO. Namelijk JOMO; Joy of Missing Out. Bedacht door blogger Anil Dash. FOMO betekent dat je je goed en gelukkig voelt bij gewoon thuis blijven, even geen social media en vooral voor jezelf zorgen. Want het is natuurlijk goed dat je allemaal dingen doet waar je blij en gelukkig van wordt. Maar je moet ook je rust pakken en voor jezelf zorgen. Tijd voor jezelf nemen om even niet met Insta bezig te zijn, maar gewoon even in het nu te zijn en te genieten wat er vlak voor je neus gebeurt. Je hebt een heerlijk huis, maak het gezellig en geniet van het moment. Je hebt geweldige kinderen en die zijn veel leuker dan social media. Of gewoon even helemaal niks doen. Gewoon in het hier en nu zijn en genieten van het moment.

Teveel FOMO maakt dat jij minder gelukkig bent

Waar het vooral omgaat is dat je naar je lichaam luistert. Naar je gevoel. Staat er een gezellige avond met vriendinnen op de planning, maar blijf je liever thuis? Verzet de datum of zeg af en zeg dat je er de volgende keer bij bent. Ben je ergens en het gaat over iets dat op social media voorbij is gekomen, maar jij hebt het gemist? Boeiend! De mensen met wie je bent kunnen toch ook vertellen wat er was en waarom het zo spraakmakend was? Misschien ontstaan er dan juist leukere gesprekken dan wanneer he overal al van op de hoogte bent. Teveel FOMO maakt dat jij minder gelukkig bent. Er is niks mis mee als je soms FOMO hebt, maar zorg ook dat er JOMO in je leven is. Dan blijft alles in balans en ben je een stuk gelukkiger…

Heb jij weleens last van FOMO?

Deel op:

4 gedachten over “Teveel FOMO maakt dat jij minder gelukkig bent”

  1. Nope.
    Zeker niet op sociaal vlak. Ik wil nog wel eens te veel met mijn werk bezig zijn, maar ach, ik ben dan ook heel blij met mijn werk. Als ik een rotbaan had, dan had ik daar ook geen last van. Dus dat is het positieve aan een rotbaan hebben!

  2. Totaal geen last van FOMO. Mijn agenda staat volgepland met “niets”. Soms vraag ik mij weleens af of ik uit de toon val want iedereen rondom mij heeft het altijd maar over “druk druk druk” en “moeten moeten moeten”. Ik hou bewust mijn agenda niet druk en ik moet juist niets (behalve dan sterven :p)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd de eerste bent die op de hoogte is van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!