fbpx
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wat is Drie Koningen eigenlijk?

Wat is Drie Koningen

De feestdagen liggen alweer even achter ons, maar toch is er nog iets wat met Kerst te maken heeft: Drie Koningen. Wat is Drie Koningen en waarom wachten veel mensen met het opruimen van de kerstversiering en wegdoen van de kerstboom tot dit feest?

Wat is Drie Koningen?

Drie Koningen, of Driekoningen, markeert het einde van het kerstseizoen en brengt een vleugje mysterie met zich mee. Dit feest heeft meerdere betekenissen en die zal ik hieronder met je delen:

1. De Bijbelse Betekenis

DrieKoningen verwijst naar de drie wijzen uit het oosten die de ster volgden om de pasgeboren Jezus in Bethlehem te aanbidden. Volgens de bijbelse overlevering brachten ze geschenken van goud, wierook en mirre mee. Dit wordt twaalf dagen na Kerstmis, op 6 januari gevierd.

2. Betekenis van de Geschenken

  • Goud: Symboliseert de koninklijke status van Jezus, een eerbetoon aan zijn koningschap.
  • Wierook: Representeert de goddelijkheid van Jezus. Wierook vaak wordt gebruikt in religieuze rituelen.
  • Mirre: Verwijst naar de menselijkheid van Jezus en zijn aardse bestaan. Mirre werd gebruikt bij het balsemen van lichamen.

3. Drievoudig Feest: Een wereldwijd gevierde traditie

In veel culturen wordt DrieKoningen met diverse tradities gevierd. Van processies tot feestelijke maaltijden, het is een moment van samenzijn en vreugde. In sommige landen worden speciale broden gebakken met een boon erin verstopt, en degene die de boon vindt, wordt de “koning” van de dag.

Waarom de kerstboom pas weg doen na Drie Koningen

Het wegdoen van de kerstboom na DrieKoningen gebeurt simpelweg omdat Drie Koningen de feestdag is die het einde van de kerstperiode symboliseert. Het wegdoen van de kerstboom voor Drie Koningen zou namelijk ongeluk brengen. En daarom blijft bij veel mensen de kerstboom staan tot na 6 januari.

Is jouw kerstboom al weg of wacht je tot na 6 januari en Drie Koningen?

Deel op:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd de eerste bent die op de hoogte is van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!