fbpx

Wat is er met het Sinterklaasfeest gebeurd?

Wat is er met het Sinterklaasfeest gebeurd

Ja jongens, morgen is het weer zover. Dan is eindelijk Sinterklaas weer in het land. Tenminste, als ie veilig aankomt. Want het Sinterklaasjournaal is retespannend. Al irriteer ik me ook een beetje. We weten dat er ieder jaar wel wat is als Sinterklaas op weg is naar Nederland. Maar dit jaar is het wel extreem hoor. Noodweer, pakjes die in zee vallen en bij mensen in vissenkommen gevonden worden en nog geen piet gezien. Wel een paar kerels die als een malle aan dat stuur lopen te rukken. Maar goed dat mijn vader dit niet meemaakt, want hij als echte stuurman van een schip zou zich kapot ergeren. Wat is er met het Sinterklaasfeest gebeurd?

Zwarte pieten discussie

Die hele zwarte pieten discussie, daar heb ik mijn vingers nooit aan gebrand. Ik ben er eerlijk gezegd ook niet echt mee bezig. Ik als dochter van een ‘witte’ vader en een ‘zwarte’ moeder weet ik hoe het is om als witte of als zwarte behandeld te worden. En dat bedoel ik niet positief. Maar hé, ik kan me er niet druk om maken. Als kind heb ik me er trouwens weleens druk over gemaakt. Toen vroeg ik aan mijn moeder wat er zou gebeuren als er een oorlog zou uitbreken tussen de blanke en de bruine mensen. Mijn moeder zei dat ik me geen zorgen hoefde te maken, want er zouden steeds meer halfbloedjes bij komen en dan hadden wij ons eigen leger. En ze had gelijk. Niet wat dat leger betreft, maar wel dat er veel mee halfbloedjes zijn nu.

Cadeautjes zijn het belangrijkst

Maar goed, die discussie over wel pieten of niet en hoe ze eruit moeten zien. Mij boeit het niet zo. Ja, mijn voorouders waren ook slaven. Maar als ik naar de pieten kijk dan zie ik gewoon een paar vrolijke mensen die de kinderen vermaken. En het maakt die kinderen niet uit of ze zwart, bruin, wit of pimpelpaars met een goud randje zijn. Die kinderen willen alleen maar hun schoen zetten en cadeautjes en strooigoed krijgen.

Verandering is niet erg

De pieten kunnen en mogen best veranderen. Ik bedoel zoveel mensen nu die aan de botox en fillers zitten. Kijk naar Barbie, die ziet er ook niet meer uit als in Oh oh Cherso. Wat zeg ik, ik ben ook 20 kilo zwaarder dan ik 10 jaar geleden was. En ook ik ga binnenkort onder het mes voor een cosmetische ingreep. We veranderen allemaal, dus die pieten mogen ook best veranderen. Het is gewoon even wennen, net als bij een nieuw kapsel. Maar na een tijdje is iedereen aan je korte koppie gewend.

Alles voor de kijkcijfers

Maar als ik nu dus naar dat Sinterklaasjournaal kijk, heb ik zo’n vermoeden dat er helemaal geen pieten meer zijn. Ik zie alleen maar een paar mannen aan boord van de stoomboot. Waaronder John Jones. Die een paar jaar geleden toch nog echt een ‘zwarte’ piet was. geschminkt en wel. En nu is hij een hulpje? Wat doen die mannen daar op dat schip? Als het echt zo is dat er geen pieten aan boord zijn en dat deze groep mannen nu de hulpjes zijn, prima. Maar waarom zo krampachtig wachten tot het laatste moment om het bekend te maken. Zijn ze bang dat mensen afhaken en dat het dan kijkers en dus kijkcijfers kost?

Huilende kinderen

Het lijkt echt of iedereen vergeten is dat dit een kinderfeestje is. En ja, de spanning hoort erbij. Maar zo extreem? Jenna zat met traantjes in haar ogen toen Alex zei dat ie haar cadeautje van de boot zag vallen (ja vond ik ook gemeen). En Marley zei dat die pieten gewoon in Spanje zijn gebleven omdat het zulk rotweer is. Zij zou namelijk ook niet op die boot willen zitten. Dus ik zei maar dat ze weleens eens gelijk zou kunnen hebben. Heeft ze erom gehuild? Welnee! Die pakjes die van die boot donderen, dat is iets waar de kinderen zich zorgen over maken.

Wat is er met het Sinterklaasfeest gebeurd?

Het hele Sinterklaasgebeuren wordt steeds minder leuk. Niet omdat er geen pieten zijn, maar dat hele gedoe er omheen. Is het nodig? Ik vind van niet. Het moet leuk en gezellig zijn. Nou zijn mijn kinderen er vrij nuchter over en rennen niet de sloot bij ons voor, in. Maar ik kan me zo voorstellen dat er kinderen zijn die nu niet meer te houden zijn; onrustig en in spanning. Slapeloze nachten of het allemaal wel goed komt. Als het volgend jaar weer zo gaat, dan slaan we Sinterklaas volgend jaar wel over. Dan zorg ik dat er na Halloween een kerstboom in huis komt. En dan komen daar heel veel cadeautjes onder te liggen. Want cadeautjes, daar gaat het bij de kinderen om…

Kijken jullie ook naar het Sinterklaasjournaal? Wat vinden jullie er nou van?

Deel op:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd de eerste bent die op de hoogte is van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!