Wat zijn de taken van een ceremoniemeester?

taken van een ceremoniemeester

Ik werd een paar weken geleden heel erg verrast door mijn zwager en schoonzus. Ze vroegen of ik hun ceremoniemeester wil zijn. Natuurlijk wil ik dat! Ik vind het een hele eer dat ze mij gevraagd hebben en ik neem mijn taak natuurlijk heel serieus. Maar wat zijn de taken van een ceremoniemeester? Ik ben namelijk nooit eerder ceremoniemeester geweest. In feite ben je de gastvrouw voor en tijdens het huwelijk. Maar het is nog veel meer! Ik ging op onderzoek uit en ben inmiddels helemaal op de hoogte. De belangrijkste taken deel ik vandaag met je.

Communicatie met het bruidspaar

Het plannen van een bruiloft vergt wat voorbereiding. Er zijn bruidsparen die het liefst alles zelf in de hand hebben en alles zelf regelen en er zijn bruidsparen die juist heel veel uit handen geven. Wat mij betreft is de belangrijkste taak van de ceremoniemeester de communicatie met het bruidspaar. Het begint bij het bespreken van de verwachtingen van het bruidspaar. En welke taken neem jij als ceremoniemeester op je. De communicatie tussen ceremoniemeester en bruidspaar zijn cruciaal voor een goed verloop van de voorbereidingen en een goed verloop van de dag zelf. Het is daarom belangrijk dat je regelmatig bij elkaar komt om te bespreken wat er gedaan is en wat er nog gedaan moet worden. En op deze manier voorkom je ook misverstanden.

Opzetten van een strakke administratie

Het is belangrijk dat er, nadat de verwachtingen zijn uitgesproken, een goede administratie wordt opgezet. Er moet namelijk een goede planning gemaakt worden; Wat moet er allemaal gedaan worden en wat is de deadline? Daarnaast maakt de ceremoniemeester het draaiboek voor de grote dag. Hierin staat precies wat er allemaal gaat gebeuren op de dag van het huwelijk. Hiervoor moet de ceremoniemeester de gastenlijst krijgen aangezien de ceremoniemeester bijhoudt wie er wel en niet aanwezig zullen zijn op de bruiloft. Maar ook of er nog mensen zijn die een speech willen geven of een stukje op willen voeren. De taken van een ceremoniemeester worden vaak vergeleken met een parttime baan en ik begrijp helemaal waarom 😉

Hulp bij het uitkiezen van de bruidskleding

Voor de bruid begint het allemaal met uitzoeken van dé perfecte jurk en mooie bruidsschoenen. De bruidsjurk is naast het ja-woord misschien wel het allerbelangrijkste voor de bruid. De ceremoniemeester wordt niet altijd betrokken bij het uitkiezen van de jurk. Maar als ceremoniemeester kan je de bruid wel helpen om niet te vergeten om ook mooie bruidslingerie te kopen. Je moet natuurlijk ook op je huwelijksnacht goed voor de dag komen. Als het bruidspaar ook bruidsmeisjes en bruidsjonkers heeft kan je wel betrokken worden bij het kleden van deze kinderen. De maten van de kinderen moeten genoteerd worden, de kleding moet besteld worden en er moet gepast worden. Ook kan je de taak krijgen om samen met de bruidegom het trouwpak uit te kiezen omdat jij vaak al weet hoe de bruidsjurk eruit ziet en wat de wensen van de bruid zijn.

Aanspreekpunt van de gasten

Als ceremoniemeester ben jij het aanspreekpunt voor de gasten. Dit begint al ver voor het huwelijk plaatsvindt. Jij bent verantwoordelijk voor het versturen van de uitnodigingen en het bijhouden van de gastenlijst. Op de dag van het huwelijk ben jij ook het aanspreekpunt. Je deelt de corsages uit, wijst de gasten hun plek voordat de ceremonie plaatsvindt en als er na afloop van de ceremonie een erehaag gevormd moet worden neem jij ook die regie op je. Tijdens de receptie zorg jij dat de felicitaties niet te lang duren en dat iedereen iets leuks en liefs in het gastenboek noteert. Ook zorg jij dat de cadeaus veilig opgeborgen worden en dat de cadeaus na het feest of de volgende dag bij het bruidspaar komen.

Beheer van het draaiboek tijdens het huwelijk

Op de grote dag ben jij degene die het draaiboek beheert en in de gaten houdt. In het draaiboek staat alles wat er die dag gebeurt en hoe laat dit gebeurt. Er kunnen altijd onderdelen uitlopen en ook hier moet je in je draaiboek rekening houden. En zoals bij alles in het leven kan er iets onverwachts gebeuren. Door hier van te voren rekening mee te houden zal dat minder stress geven. Een strakke planning is dus geen probleem, maar maak er ook geen probleem van als het net even anders loopt. Geen stress, want het moet wel een mooie dag blijven.

Wat zijn de taken van een ceremoniemeester

Er zijn nog tal van andere dingen en taken die de ceremoniemeester op zich kan nemen. Dit is allemaal afhankelijk van de wensen van het bruidspaar. Daarnaast is het ook van belang dat je als ceremoniemeester duidelijk aangeeft welke taken je wel of niet op je wil of kan nemen. Denk bijvoorbeeld aan het vrijgezellenfeest. Wil jij dit ook nog regelen of laat je de vrienden en vriendinnen van het bruidspaar dit regelen? Op de dag zelf ben je verantwoordelijk voor het gastenboek en het het bedankje als de gasten vertrekken. Maar als ceremoniemeester ben jij ook nog steeds gast van het huwelijk en dus mag ook jij genieten van de dag. Ik zeg: delegeren die handel 😉

Ben jij getrouwd? Had jij ook een ceremoniemeester?

Dit artikel is een advertorial. Een commercieel artikel om een product of dienst aan te prijzen. 

Deel op:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd de eerste bent die op de hoogte is van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!