fbpx

Opruimen #2 | De keuken opruimen

keuken opruimen

Ik hou niet de volgorde van ruimtes opruimen van Marie Kondo aan, maar ik pak de ruimtes aan waar ik me het meest aan erger. Na de kledingkasten is dit de keuken. We gaan de keuken opruimen. Ik neem je mee in het opruimproces en wie weet krijg jij ook de moed om aan de keuken te beginnen. Geloof me, als het klaar is ben je blij dat je het gedaan hebt.

Als je keuken niet de ideale indeling heeft

Wij hebben een grote keuken. Ideaal, want je hebt veel opbergruimte. Maar een groot nadeel is dat je ook steeds meer gaat verzamelen. De keuken is nog de keuze van de vorige bewoners en eigenlijk niet echt mijn smaak. Het liefst zou ik dan ook een nieuwe keuken willen. Strak en modern, maar wel met een warme uitstraling. Bijvoorbeeld een mooie donkergrijze houten keuken in combinatie met zwart. En natuurlijk wil ik een kookeiland waaraan je ook gezellig kan zitten. Handig voor het ontbijt. Ook zou ik de indeling van onze keuken aanpassen, want ondanks dat we genoeg kastjes hebben is de indeling niet heel praktisch. Zo hebben we geen voorraadkast onder de trap en moet ik alle boodschappen in de keuken kwijt kunnen. Ik zou daarom liever van die grote lades willen zodat ik ook makkelijk ziet wat erin staat. Maar goed, zover is het nog niet dus nu maar even roeien met de riemen die ik heb en de keuken opruimen en opnieuw indelen.

keuken opruimenkeuken opruimen
Geen voorraadkast dus de kastjes dienen ook als opslag voor voorraad

Keukenkastjes leeghalen

Waar het om gaat is dat je de kasten op een praktische manier indeelt. Per categorie. Dus glazen bij glazen, borden bij borden enzovoorts. Dit betekent dat je eerste je kastjes leeg moet halen. En haal ze niet allemaal ineens leeg, maar per kastjes. Want geloof me, als je al die bende om je heen ziet staat raak je echt gedemotiveerd. Ik begon met het kastje waar ik me al maanden aan stoor. De kast met glazen en bekers. Tijdens het leeghalen bedacht ik per glas/beker of we deze nog gingen gebruiken of niet. Ik had dan ook een doos voor alles wat weg mocht, een aanrecht met alles wat moest blijven en een ander aanrecht met waar ik over twijfelde of waar ik de mening van Alex of de meiden wilde. En je gelooft het niet, maar ik heb gewoon plek over in de kastjes!

keuken opruimen
Veel glazen en bekers weggedaan en nu is er weer overzicht

Schoonmaken

Nu het kastje toch leeg is kan er even een doekje doorheen. En dat doe ik heel eenvoudig. Geen gedoe met emmers sop enzo. Ik heb een spuitflesje wat ik met water vul en dan doe ik er Dettol allesreiniger bij. Ik spuit dit in de kastjes, op de plankjes en het deurtje en pak een schoon en vochtig doekje en neem het kastje af. Als ik dan een rij keukenkastjes heb gedaan doe ik ook de tegeltjes eronder. Tussendoor spoel ik het doekje natuurlijk onder de kraan uit. Zo heb ik altijd een schoon doekje en ben je niet met het ‘vieze’ sop aan het schoonmaken.

Alle keukendoeken en schoonmaakdoekjes bij elkaar in een keukenla

Kastjes inruimen

Dan is het tijd om de kastjes weer in te ruimen. Dit doe je zo efficiënt mogelijk. Ik ben niet zo groot en de meiden hebben een kruk nodig om bij het onderste plankje te kunnen. De glazen en bekers die dagelijks worden gebruikt staan dan ook zo laag mogelijk. Al het andere staat hoger. Bijvoorbeeld bierglazen enzo.

Alle lunchtrommels, fruitbakjes en beker overzichtelijk bij elkaar in een keukenla

Doe kastje voor kastje zodat je overzicht houdt

En zo ga je bij ieder kastjes te werk. Eerste leeghalen en bedenken wat weg kan en wat je wilt houden, schoonmaken en opruimen. En doordat je kastje voor kastjes opruimt, hou je overzicht. Soms kom je iets tegen dat je liever in een ander kastjes bewaart. Geen probleem. Leg het even apart en als je dan bij dat kastjes bent kan je het erin leggen. En heb je geen tijd meer, dan ga je de volgende dag of een paar dagen later verder met het opruimen van het volgende kastje. Je zit dan niet de hele tijd in de rommel.

Alle keukenmachines bij elkaar in een keukenkastje

Aanrecht opruimen

Ik heb het liefst zo min mogelijk op het aanrecht staan. Scheelt met schoonmaken en het wordt ook vaak rommelig. Nu stond er bijvoorbeeld een sapcentrifuge die heel weinig wordt gebruikt. Die heb ik een plekje gegeven in het kastje met alle keukenapparaten. Ik had ook een bak op het aanrecht waar ik tomaten, gember, knoflook, paprika enz. in bewaarde. Dit is ook naar een kastje verhuisd. Ik hou van overzicht en dat heb ik nu. Ieder kastjes is ingedeeld in een categorie en ook het aanrecht is lekker leeg en overzichtelijk.

Makkelijke kokkerellen met alle kruiden bij elkaar in één la

De keuken opruimen

De keuken opruimen staat niet bepaald op mijn lijst van favoriete dingen. Maar ondanks dat ik er tegenop zag om de keuken op te ruimen ben ik blij dat ik het gedaan heb. En doordat ik het nu op deze manier deed ging het nog best vlot. En als je dan al die opgeruimde en schone kastjes ziet. Ik bedoel, als je dan je opgeruimde en schone keuken ziet kan je alleen maar heel blij worden en kan je niet wachten om met het volgende opruimproject te beginnen!

Heb je bepaald systeem als je de keuken opruimt?

Foto: Adobe Stock

Dit artikel is een advertorial. Een commercieel artikel om een product of dienst aan te prijzen. 

Deel op:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd de eerste bent die op de hoogte is van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!