Werkt de Curly Girl methode nou echt? Mijn ervaring met deze methode

Eerder dit jaar ben ik begonnen met het toepassen van de Curly Girl methode. Als je niet bekend bent met deze methode kan je in het artikel wat ik eerder schreef meer lezen over deze methode voor golvend en krullend haar. Inmiddels pas ik nu zo’n 6 maanden de Curly Girl methode toe en wil ik mijn ervaring met jullie delen. Want werkt de curly girl methode voor mij of niet? Merk ik verschil en blijf ik cg methode gebruiken?

Wel of niet met shampoo wassen

Ik heb gemerkt dat ik écht shampoo moet gebruiken. Wel een sulfaatvrije en milde shampoo. Ik gebruik nog steeds shampoo van Petal Fresh. Deze shampoo vind ik fijn en mijn haar wordt er goed schoon van. Maar toch vind ik het ook fijn om eens in de twee maanden ook een shampoo met sulfaat te gebruiken. Puur om even alles uit mijn haar te wassen.

Ik combineer het met het verven van mijn haar. Door de Curly girl methode groeit mijn haar sneller dan voorheen en breekt minder af. Hierdoor word ik ook steeds sneller grijs (helaas pindakaas). Dus nadat ik mijn haar heb geverfd doe ik een final wash. Ik was dan én de schadelijke stoffen van de verf uit mijn haar en mijn haar is dan echt weer goed schoon. Dan doe ik daarna wel een masker in mijn haar om mijn haar goed te verzorgen. Ik gebruik hiervoor de Novex My Curly Mystic Black Deep Hair Mask. Nu kan mijn haar er weer even tegenaan!

Werkt de Curly Girl methode andrelon kokosboost

Verzorgen met conditioner

De conditioner die ik meestal gebruik is Andrélon Kokosboost Conditioner. Deze conditioner gebruik ik om mijn haar mee te wassen (co-wash) of nadat ik mijn haar met Petal Fresh heb gewassen. Als het in mijn haar zit haal ik de grote klitten er met mijn vingers uit en dan borstel ik mijn haar. Dan knijp ik even de krullen erin en spoel het uit en probeer daarbij zo mijn mogelijk met mijn handen in mijn haar te zitten. Dan droog ik mijn haar met een t-shirt of microvezel handdoek.

Werkt de Curly Girl methode Novex Leave-in conditioner

Leave-in conditioner en drogen

Het eerste wat ik doe is als ik onder de douche vandaan kom is leave-in conditioner in mijn haar. Ik haal dan ook gelijk de handdoek van mijn hoofd zodat mijn haar nog goed nat is. Ik gebruik Novex My Curl Mystic Black Leave-in Conditioner. Dit knijp ik ik mijn haar. Daarna doe ik nog een beetje Curls Blueberry Bliss Twist N Shout Cream voor mooi gedefineerde en glanzende krullen toe. Als het vochtig weer is voeg ik ook nog wat gel toe. Ik gebruik hiervoor Eco Styler Professional Styling Gel Black Castor and Flaxseed Oil Gel.

En dit alles dus op zeiknat haar. Dan schrunch (knijp) ik mijn krullen met mijn handen en als laatst leg ik de microvezel handdoek in mijn handen en schrunch ik daarmee. Hiermee verwijder ik het overtollig water en producten die mijn haar toch niet meer opnemen. En dan laat ik mijn haar aan de lucht drogen.

Werkt de Curly Girl methode voor de cg methode
Mijn haar voor de Curly girl methode (excuus voor de slechte kwaliteit foto. Ik maakte toen niet veel selfies van mezelf 😉)

Het resultaat na 6 maanden

Deze techniek of methode pas ik nu zo’n 6 maanden toe en ik ben heel tevreden. Tussen de wasbeurten door spuit ik vaal alleen mijn haar nat met wat water waar ik een paar druppels lavendelolie aan toe heb gevoegd. Meer hoef ik dan niet in mijn haar te doen. Ja, op de regenachtige dagen. Dan is mijn haar droger, stugger en pluiziger. Dan heeft het wat meer voeding nodig. Op die dagen voeg ik wat leave-in conditioner toe. Hier merk ik dus zeker verschil. Voorheen moest ik iedere dag mijn haar helemaal nat maken, want als ik mijn bed uit stapte had ik een bos stro op mijn hoofd.

Werkt de Curly Girl methode het resultaat na 6 maanden
Mijn haar na 6 maanden Curly Girl Methode

Werkt de Curly Girl methode nou echt?

Voor mij werkt de culry girl methode. Ik merk zeker een groot verschil. Mijn krullen zijn veel mooier gedefineerd en ik heb ook een vollere bos haar. Mijn haar breekt minder snel af en het lijkt sneller te groeien. Ik krijg vaak complimenten over mijn haar. Ik ben dus niet de enige die verschil merkt. Daarnaast is het ook zo dat ik tussen de wasbeurten door steeds minder producten nodig heb. na het wassen is het vaak een hele routine, maar dan was ik mijn haar een paar dagen niet en tijdens die paar dagen heb ik vaak genoeg aan alleen water met lavendelolie.

Werkt de Curly Girl methode - curly girl the handbook

Kijk wat bij jouw haar past

Werkt de Curly Girl methode voor jou? Dat kan ik je niet vertellen. De Curly Girl methode is niet heel strikt. Ja oké, je moet opletten dat je de juiste producten voor je haar gebruikt. Belangrijkste is dat de producten die je gebruikt geen sulfaten en siliconen bevat. Sommige mensen wassen nooit meer hun haar met shampoo, maar alleen met conditioner. Anderen vinden het fijn om één keer per week hun haar met een sulfaatvrije shampoo te wassen. En weer anderen doen eens in de zoveel tijd een final wash om alle build up te verwijderen.

Nieuwe producten uitproberen

Binnenkort ga ik weer eens wat nieuwe producten uitproberen. Ik gebruik nu al een tijdje dezelfde producten. Je wil niet weten hoeveel producten CG-vriendelijk zijn. Ook hele betaalbare producten. Dus binnenkort lees je hier meer over!

Heb jij krullen en pas jij ook de CG methode toe?

Als je dit bericht wilt bewaren op Pinterest, wil je dan onderstaande afbeelding gebruiken? Thanks!

Werkt de Curly Girl methode Pinterest

Dit artikel bevat affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via de link een product koopt, ik hier een percentage commissie voor ontvang.

17 REACTIES

 1. Hoi, petal fresh conditioner is inderdaad niet zo geschikt, het beste kun je een conditioner nemen met cetrimonium chloride erin of behentrimonium sulfaat of behentrimonium chloride (als reinigend ingredient). De kokosboost zou dan al geschikter zijn of van de action kokosconditioner of een cowash zoals coconut cowash van as i am. En je hoofdhuid goed masseren met je vingertoppen. Afwisselen met een nog mildere shampoo dan de petal fresh zou de curly twirls shampoo een idee zijn. (Zie curlsbot list of curly girl ingredients om producten uit te kunnen zoeken) petal fresh vond ik nog wat te uitdrogend, maar je hoofdhuid moet de shampoo ook ontwennen, dus gun jezelf een paar weken tijd.

  • Hi Shirley,

   Dank je voor je reactie! Ik gebruik al een tijd de getal fresh niet meer maar inderdaad de kokosboost. En shampoo gebruik ik bijna niet en als ik een shampoo gebruik is het ook een lichte shampoo inderdaad. En zoals je zegt, de cg methode is geduld hebben. Ik ben nu 2 jaar bezig, maar het heeft zeker een jaar geduurd voordat ik echt mooie krullen had…

 2. Ik heb het nog niet geprobeerd. Heb begin mei mijn haar af laten knippen. Het geverfde deel eraf en nu heb ik alleen maar grijs/zou/peper haar over. En dat haar ia heel anders dan mijn geverfde haar. Gezonder anders, dus ben opnieuw aan het zoeken wat werkt voor mijn haar. Weet even niet wat ik nodig heb…mijn haar is niet meer droog en het krult anders…moeilijk. Alle tips zijn welkom 😉

 3. Hee! ik heb een vraagje. Ik ben onlangs met de curly girl methode begonnen en gebruik alleen de petal fresh conditioner. Ik merk alleen dat mijn haar erg vet blijft na het wassen waardoor het heel vies lijkt. ik probeer het echt goed schoon te maken tijdens het wassen maar vraag mij af of ik iets verkeerd doe. Is het verder slim om de petal fresh shampoo erbij te kopen?
  Groetjes, Tirza

  • Was je helemaal niet meer met shampoo? Het kan zijn dat je toch een cg-shampoo nodig hebt. Ik was ook iedere 1,5-2 weken met de shampoo van Petal Fresh. Je zou het eens kunnen proberen. Of je zou een andere conditioner kunnen proberen. Hoop dat het eruit komt!

 4. Hoi,

  Allereerst mijn complimenten voor je leuke blog.
  Ik zelf heb ook krullend haar en was het sinds een maand of 3 met Dr organic Coconut shampoo en gebruik dezelfde conditioner ervan.
  Maar mijn haar gaat niet meer krullen en als ik het was met de shampoo dan zitten er ontzettend veel klitten in. Ik was het 1x per week.
  Nu weet ik dat het een tijdje duurt voordat je het verschil gaat zien. Ik zie nog weinig verschil..helaas. Misschien nog even doorzetten ?!
  Ik lees nu dat jij af en toe een shampoo met sulfaten gebruikt. Welke gebruik jij daarvoor?

  Groetjes Carla

  • Hi Carla, d

   Dank je voor het compliment! ❤️ Hoe vaak was je met de kokos shampoo? Je zou eens kunnen proberen om alleen met conditioner te wassen en dan eens in de 1,5-2 weken met shampoo. Na de shampoo wel een haarmasker gebruiken.

   Ik gebruik eens in de 2 maanden (ongeveer) Europrofit shampoo. Je kan deze bij Kruidvat kopen. En daarna doe ik een masker in mijn haar en laat dat minimaal een uur in mijn haar zitten (meestal een halve dag haha). Ik gebruik deze shampoo omdat ik het idee heb dat er altijd wel wat build up blijft zitten. Voor mij werkt het.

   Met de cg methode is het zo dat je echt moet kijken en moet gaan uitproberen. Iedere krul is anders en wat voor de één werkt hoeft voor de ander niet te werken. Succes!

   Liefs,
   Irene

   • Elke keer als ik mijn haar was gebruik ik de shampoo, dus dat is 2x per week. Misschien is dat inderdaad teveel. Ik ga jou tip eens proberen…wassen met conditioner. Wie weet.
    Ik wil van alles proberen, maar ik vind de producten soms best wel duur.
    In ieder geval bedankt voor je reactie.

    Groetjes Carla

    • Ik denk dat je dan teveel shampoo gebruikt. eigenlijk zou je moeten proberen om het zo lang mogelijk uit te stellen. Eerst 1x per week en dan kijken hoe lang je zonder shampoo kan. Veel producten zijn duur, maar bijvoorbeeld de kokosboost conditioner van Andrelon is best betaalbaar. Het is inderdaad even zoeken naar wat werkt. Ik ben heel erg tevreden over de Honeysuckle conditioner van Petal Freah (Holland&barret). Laat je weten hoe het gaat met minder wassen met shampoo?

 5. Klopt het dat als je begint aan de CG methode je haar er even juist lelijker uitgaat zien en het 2 a 6 weken nodig heeft om aan die methode te wennen, dus dat je dan pas verschil gaat zien? Ik ben nu zn 2 weken bezig en ineens ziet het er minder mooi uit als toen ik begon.. Kan het misschien zijn dat er teveel producten in mijn haar zitten of dat ik te zware producten gebruik. Er zitten ineens veel gespleten punten in en veel ‘losse krullen’ ook heb ik onderin/ achterop mijn hoofd heel veel pijpen krul maar boven op mijn haar en de voorste 2 plukken is de krul totaal verdwenen door al het stijlen van de afgelopen jaren. Moet ik geduld hebben of kan ik daar ook iets anders tegen doen… Ik weet het echt even niet meer…

  X Tessa

  • Hoi Tessa,

   Bij mij duurde het ook even voordat mijn haar gezonder aanvoelde en er mooi uitzag. Je moet het echt de tijd geven en ook goed kijken welke producten het goed doen bij jou. Heb je wel of geen proteïne nodig? Hoe vaak co-wash je je haar enz. Nu moet je vooral gaan onderzoeken wat voor jou en jouw haar werkt. Zo moet ik echt eens per 1,5 maand ongeveer een finalwash doen om echt alle build up te verwijderen. Anderen doen dit nooit of alleen na het verven van het haar. Ik weet zeker dat je krullen over een tijdje supermooi zullen zijn! Succes en hou vol!!

 6. Ik stond op het punt om mijn lange (pluizende en klittende) krullen af te knippen. Tot ik vorige week op je blog kwam en dacht dit ga ik eens proberen. Ik heb wat andere producten gebruikt om uit te proberen maar ik heb wel de kokosboost gehaald. Gewassen met lovely blends, masker van andrelon erin en na het uitspoelen perfect curl en black hair gel van mijn zoon erin gekneed. Ik geloof echt mijn ogen niet!! Wat een verschil al na 1 keer! ijn haar ziet er voller, gezonder en minder pluizig uit. Ik ben benieuwd of mijn krullen ook zo prachtig zijn na een half jaar als de jouwe. Super bedankt! Lieve groet, Lia

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.