fbpx
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Hoe een 8 weekse online mindfulness training mijn leven heeft veranderd

8 weekse mindfulnesstraining

Ik schreef al eerder over de 8 weekse online mindfulness training die ik bij Tiny Tweaks volgde. Ik had toen nog 4 weken te gaan. Inmiddels heb ik de training afgerond en zijn we een paar weken verder. Vandaag vertel ik je hoe het met me gaat na deze training. Maar ook wat ik aan de mindfulness training heb gehad en waarom ik iedereen deze training aanbeveel. Want de titel van dit artikel klinkt misschien heel zwaar, maar de 8 weekse mindfulnesstraining heeft echt mijn leven veranderd.

8 weekse online mindfulness training

Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) is een intensieve, 8 weekse groepstraining ontwikkeld in de jaren ‘70 door Professor Jon Kabat-Zinn. Dit is een wetenschappelijk bewezen aanpak om effectiever met uitdagingen in je leven om te gaan. Niet zweverig, maar praktische training waarbij oefenen centraal staat. Je kunt mindfulness namelijk alleen leren door te doen. In de training van Tiny Tweaks leer je verschillende aandachts- en concentratieoefeningen. Hierbij kan je denken aan bewegingsoefeningen en zit- en ligmeditaties. Daarnaast ga je aan de hand van oefeningen na op welke manier je stress opbouwt. Maar ook wat je ‘ingesleten’ patronen zijn en hoe je deze kan doorbreken. 

Tijdens de training kom je ieder week online samen met de andere deelnemers en dat gedurende 8 weken. Iedere week ga je met en training aan de slag en oefen je met de meditaties en andere oefeningen. Bij iedere online bijeenkomst deel je met elkaar inzichten En ga je aan de slag met het thema van die week.

Blij met iedere bijeenkomst

Ik heb een online bijeenkomst gemist omdat ik een uur van te voren een telefoontje kreeg dat mijn tante was overleden. Maar de overige 7 bijeenkomsten heb ik niet gemist. Hoe warm het ook was boven tijdens de hittegolf, ik was erbij. Ook toen ik bloed had gegeven was ik erbij. Normaal gesproken ga ik dan altijd vroeg naar bed omdat ik dan best moe ben. maar nu dus niet. Dat geeft echt wel aan hoe fijn ik deze training vond en vind. Ik zat iedere week met nieuwe inzichten achter mijn computer en kon niet wachten tot ik met het volgende thema aan de slag kon gaan. Ook het online in plaats van een offline bijeenkomst ging heel goed. Iedereen was open en durfde zichzelf te zijn en zijn of haar verhaal te delen.

Meer innerlijke rust

En terwijl de bijeenkomsten voorbij gingen merkte ik iedere week hoe ik gegroeid was. Hoeveel rust ik in mezelf had gevonden. Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet iemand ben die snel gestresst is. Ik ben vaak de rust zelve. En toch heeft deze training me geleerd om nog beter de rust in mezelf te vinden. Maar het is niet alleen mijn innerlijke rust die ik heb gevonden. Dat oordelende stemmetje in mijn hoofd. Je weet wel, dat stemmetje dat over anderen oordeelt en vooral over mezelf heb ik weten te temmen.

Het is niet zo dat het stemmetje er niet meer is, maar ik heb geleerd niet meer gelijk op dit stemmetje te reageren. Om uberhaupt niet gelijk te reageren als ik ergens een mening over heb. Er is namelijk niks mis met eerst even nadenken wat je er nou echt van vindt. En er is al helemaal niks mis met niet gelijk reageren op iets wat iemand zegt. Maar eerst even bedenken hoe ik dit om een betere manier zou kunnen zeggen.

Ieder dag mediteren

Wat ik nog het meest bijzondere vind is dat ik door deze training van mediteren ben gaan houden. Ik was voorheen wanneer ik aan het mediteren was, altijd aan het vechten tegen mijn gedachten. Nu heb ik geleerd dat al deze gedachten er mogen zijn. Het gaat er om dat ik doorheb dat ik met mijn gedachten bezig ben en dan weer terug in de meditatie kan komen. Zo’n mooi inzicht, want daardoor lukt het me om iedere dag 2 tot 3 keer te mediteren. Als mijn wekker gaat is het eerste wat ik doe een meditatie van 10-20 minuten. En ik kan je vertellen dat mijn dagen een stuk fijner beginnen dan voorheen. Het is niet zo dat mijn dagen naar begonnen ofzo, maar nu gewoon echt in rust en met een leeg hoofd. Heerlijk!

Je bent niet je gedachten

Ik ga alles wat ik in deze 8 weken heb geleerd meenemen in de rest van mijn leven en dat van mijn kinderen. Zodat ook mijn kinderen dit meekrijgen terwijl ze opgroeien. En zij niet in de valkuilen des levends vallen waarin ik ben gevallen. Ik hoop echt dat ik ze mee kan geven dat ze goed voor zichzelf moeten zorgen. Dat zij hun gedachten niet zijn, dat je deze gedachten van je af kunt zetten en dat je in het nu meer van het leven genieten dan van het verleden of dat wat nog gaat komen. Alleen al daarom ben ik heel dankbaar dat deze training op mijn pad kwam. Ik kan iedereen deze 8 weekse mindfulnesstraining dan ook zeker aanraden.

Voor meer informatie kan je mijn vorige artikel hierover lezen of naar de website van Tiny Tweaks gaan. Nienke van Tiny Tweaks organiseert ook regelmatig gratis online workshops mindfulness. Zo kan je kennismaken met mindfulness en kan je ervaren of het bij je past en iets voor je is. Ik zeg: “doen!”

Deel op:

2 gedachten over “Hoe een 8 weekse online mindfulness training mijn leven heeft veranderd”

  1. Als iemand die normaal een allergische reactie heeft op dit soort woorden en trainingen….leest dit weg alsof het toch de moeite zou kunnen zijn….
    Supermooi dat je er zoveel aan hebt!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst handige tips, leuke aanbiedingen en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd als eerste op de hoogte bent van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!