fbpx

5x apps die je helpen gezond en fit te blijven

gezond en fit blijven

Een tijdje geleden schreef ik de blog 5x feel good apps voor je telefoon die je moet proberen. Dit waren vooral apps die je mentale gezondheid en mindset op een positieve manier beïnvloeden. Maar hoe zit het dan met je lichamelijke gezondheid? Ook daar heb ik een paar favoriete apps voor. Apps die ervoor zorgen dat je van die bank komt en die je helpen gezondere keuzes te maken, zodat je iedere dag fit en vol energie bent. Dit zijn mijn favoriete apps die je helpen gezond en fit te blijven.

Alle apps zijn geschikt voor de iPhone

De apps die je helpen gezond en fit te blijven die je in deze blog voorbij ziet komen zijn allemaal geschikt voor de iPhone. Zelf heb ik de iPhone 11 in combinatie met een Apple Watch en MacBook. I know, ik ben een echte Apple fan. Ik wilde de iPhone 12 kopen, maar omdat mijn huidige iPhone nog zo goed als nieuw is en alles prima werkt wacht ik nog even. Heb jij nou geen iPhone en is één van de apps niet geschikt voor jouw telefoon? Er is vast wel een app die erop lijkt. En anders zit er niks anders op dan een iPhone kopen 😉

1. Conditie app

Deze app is alleen beschikbaar als je een Apple Watch hebt. Heb je nou een andere smartwatch of ander sporthorloge, dan is daar vast ook een app voor die je de info geeft die voor jou belangrijk is. Voor mij is dit wel echt dé app als je het hebt over apps die je helpen gezond en fit te blijven.

De reden dat ik deze app dagelijks gebruik is omdat ik toch een zittend beroep heb en minder beweeg dan ik zou willen. Sinds het gebruik van deze app, sta ik gemiddeld 12 keer per dag op en zorg ik dat ik dan langer dan 5 minuten beweeg, zet ik gemiddeld zo’n 9.000 stappen per dag, beweeg ik ieder dag gemiddeld 20 minuten intensief en ga zo maar door. Ik ben nog niet waar ik wil zijn, maar het is al stukken beter dan twee jaar geleden (toen ik mijn Apple Watch van Alex kreeg).

Ik heb mijn cardioconditie zien verbeteren van 28 VO₂max naar 33 VO₂max. Een duidelijke verbetering van mijn conditie. Mijn rusthartslag en wandelhartslag zijn verlaagd en ook mijn bloeddruk is gedaald. En dat heb ik natuurlijk allemaal aan mezelf te danken, maar zonder deze app zou ik maar wat doen en nu ben ik bewust iedere dag met mijn gezondheid bezit.

2. Flo

Ik gebruik deze app al jaren. Eigenlijk begon ik deze app te gebruiken toen we een kindje wilden. Zo kon ik precies bijhouden wanneer ik vruchtbaar was en wanneer niet. En omdat ik net gestopt met de pil was, was mijn menstruatie behoorlijk onregelmatig. En omdat mijn menstruatie na mijn zwangerschappen enigszins onregelmatig bleef, ben ik de app blijven gebruiken. Nu voel ik het altijd wel wanneer het eraan zit te komen, maar er zijn ook momenten geweest dat dit niet het geval was. En dan is het toch fijn dat je van tevoren weet dat het eraan komt.

Zodra je ongesteld bent geworden, vul je dit in en na een paar weken maakt de app een berekening die voorspelt wanneer je volgende menstruatie zal plaatsvinden. En ik kan je zeggen, dat ik echt wel heel accuraat gebeurt. Je kan ook ‘klachten’ en ongemakken in de app noteren en je krijgt dan ook advies wat het zou kunnen zijn of waarom het gebeurt. Ik heb de gratis versie en dan is dit wel wat beperkt. Maar uk gebruik deze gratis versie dus al bijna 12 jaar en dat werkt prima.

3. KiesIkGezond

Dit is een app van het Voedingscentrum. Ik kende de app niet, maar door mijn opleiding tot voedingsconsulent ben ik op de hoogte gebracht van deze app. De app vertelt je wat over het product dat je gescand hebt. Bijvoorbeeld of het in de schijf van vijf zit. En of er een gezonder alternatief is en wat dit is. Zo krijg je altijd de keuze om een gezonde(re) keuze te maken in de supermarkt. Ik moet zeggen dat ik de app nu wat minder gebruik, maar toen ik mijn coronakilo’s wilde kwijtraken heb ik deze app dagelijks gebruikt. En ik ben toch maar mooi 15 kilo afgevallen door voor gezonde keuzes te maken.

4. Eetmeter

Nog zo’n app die je helpt gezondere keuzes te maken als het om eten gaat is: Eetmeter. Ook deze app is ontwikkeld door het Voedingscentrum. In deze app voeg je heel eenvoudig alles wat je per dag eet en drinkt toe. Handig als je wilt weten of je voldoende calorieën binnenkrijgt. Of misschien te veel of te weinig. Ik ben absoluut geen voorstander van het tellen van calorieen, maar het helpt je wel om een gezondere leefstijl te ontwikkelen. Je leert door deze app te gebruiken als snel wat de gezonde keuzes zijn en wat niet. En als je net als ik vaak te weinig calorieen tot je neemt, kan het helpen om bewuster te ontbijten of lunchen of om bewuster een tussendoortje te kiezen. Bijvoorbeeld yoghurt en fruit in plaats van alleen fruit.

Wat ik alleen mis in deze app is in één oogopslag de verhouding koolhydraten, eiwitten en vetten. Dit kan je wel zien als je naar het manier gaat en naar je maandoverzicht of dag-/weekadvies gaat. Zo weet ik dat ik er goed op moet letten om voldoende eiwitten tot me te nemen. Het is namelijk wel belangrijk om deze macrovoedingsstoffen iedere dag voldoende binnen te krijgen zodat jouw lichaam gezond blijft en je voldoende energie hebt om te functioneren.

5. HabitMinder

Iedereen weet dat je iedere dag voldoende water moet drinken. Alle cellen in je lichaam hebben water nodig om goed te functioneren. En zoals je weet bestaan al jouw organen uit cellen. Heel belangrijk dus dat je dagelijks minimaal 1,5 liter water drinkt. Maar heel eerlijk, dat lukt mij niet altijd. Of lukte moet ik zeggen. Want sinds ik de app HabitMinder gebruik kom ik iedere dag met gemak aan die 1,5 liter en zijn er zelfs dagen dat ik de 2 liter met gemak haal.

Ik heb de gratis versie van deze app en in deze gratis versie kan je 3 habits (of gewoonten) bijhouden die je wilt verbeteren. Of dit nu het aantal stappen is dat je per dag wilt lopen, voldoende water drinken, lezen, mediteren of iets anders is. Je houdt het allemaal bij in deze app.

Bonus: Gezondheid app

Ik heb nog een bonus app: de gezondheid app. Dit is een Apple app die standaard op je telefoon zit. Deze app gebruik ik dagelijks. Niet omdat ik geobsedeerd ben door mijn gezondheid, maar omdat de app mij van heel veel informatie voorziet. Ik heb meerdere apps en mijn Apple Watch aan de gezondheid app gekoppeld waardoor ik alle info overzichtelijk bij elkaar heb. En zo ook heel snel kan zien of het goed met me gaat of niet. Wil je meer inzicht in je gezondheid en een app die je helpt gezond en fit te blijven, dan zou ik zeker deze app gaan gebruiken.

Iedere avond voordat ik naar bed ga kijk ik even in de app naar de zaken die ik belangrijk vind: heb ik voldoende stappen gezet, heb ik iets aan mindfulness gedaan (bijvoorbeeld meditatie), hoeveel heb ik afgelopen nacht geslapen, hoeveel stappen heb ik gezet en ga zo maar door. Eens per week weeg ik mezelf en dat zet ik ook in deze app en eens per maand meet ik mijn bloeddruk wat ik ook in deze app zet. Mocht er ooit iets met me gebeuren dan hebben de hulpdiensten een mooi en compleet overzicht haha.

Welke app helpt jou om gezonder en fitter te zijn?

Deel op:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd de eerste bent die op de hoogte is van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!