fbpx

Help, mijn kind heeft hoofdluis!

Help, mijn kind heeft hoofdluis

Je begint meteen aan je hoofd te krabben hè? Ik herken het. Vreselijk. Er zijn een paar dingen die ik echt vreselijk vind aan het moeder zijn. Niet alleen vreselijk maar ook smerig. Denk inderdaad aan kots, diarree, snot en pulken, wormen ook wel bekend als aarsmaden (ja, echt te ranzig gewoon) en hoofdluis! Echt, het moederschap is niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Tuurlijk is het moederschap het allermooiste wat ik mee mag maken en ik zou nooit meer terug willen naar de tijd dat ik geen moeder was. Maar er zijn een paar dingen die gewoon echt niet hoeven van mij. En één van die dingen is hoofdluis, yèk! Je kind heeft hoofdluis, en nu?!

Hoe kom je eigenlijk aan hoofdluis?

Hoofdluis kun je krijgen van iemand die hoofdluis heeft. De luizen lopen van het ene hoofd naar het andere, bijvoorbeeld als kinderen met elkaar spelen of een selfie maken. Ze verplaatsen zich niet via kleding, beddengoed of knuffels. En dat is wel heel erg fijn. Want vroeger was het zo dat je alles maar dan ook alles op 90 graden moest wassen. Hoofdluis komt bij alle kinderen voor, dus ook bij kinderen jonger dan 4 jaar en kinderen die op de middelbare school zitten. Ik had ook nooit verwacht dat Jenna luizen zou krijgen. Ze is 3 jaar! Maar hé je ziet het, ook de kinderen op het kinderdagverblijf zijn niet veilig.

Dit zijn van die dingen waar je niet aan denkt als je moeder wordt. Helaas hoort het er ook bij en ja ik vind het echt heel smerig. Maar gelukkig ben je er zo vanaf!

Help, mijn kind heeft hoofdluis!!

We zaten aan tafel lekker van ons avondeten te genieten. Jenna had jeuk aan haar hoofd. Kan gebeuren. Maar ze had weer jeuk en bleef krabben. Ik kreeg er ook jeuk van en vroeg of ze luizen had. Alsof een driejarige daar antwoord op kan geven. Maar goed na het eten zouden ze toch in bad gaan dus dan zouden we wel even kijken. ik ging na het eten nog even een was ophangen en toen kwam manlief naar boven. Hij had een stuk keukenrol bij zich en op dat papiertje lag een…HOOFDLUIS!! Neeeeeee!! Ik kreeg spontaan jeuk over mijn hele hoofd. Getsie! Ik vind luizen zo smerig en helemaal als ze bij mijn kind op haar hoofd huishouden.

Wat is hoofdluis eigenlijk?

Hoofdluizen zijn kleine beestjes die leven op warme en behaarde plekjes op het hoofd. Daar houden ze zich in leven door het zuigen van bloed. Daarnaast leggen ze eitjes die aan het haar plakken. Ze kunnen zich vooral snel verspreiden onder kinderen. Daarom is het belangrijk regelmatig te controleren, bijvoorbeeld 1 keer per maand.

Weg ermee!

Gelukkig ben ik zo’n moeder die van alles in huis heeft, voor het geval dat. Want één dag school is al genoeg. Je kind komt thuis en hop je kind heeft hoofdluis! Bij Marley op school wordt er regelmatig gecontroleerd op hoofdluis. En omdat ik als de dood ben dat ze hoofdluis krijgen, heb ik voor de zekerheid spul om de hoofdluizen te bestrijden, in huis gehaald. Ik kon dus meteen aan de slag en die ranzige beestjes te lijf gaan. Ik kocht Prioderm dimeticon. Waarom ik hiervoor gekozen had?

Prioderm dimeticon doodt hoofdluizen en neten. De lotion bevat geen pesticiden en heeft een inwerktijd van 15 minuten. Prioderm dimeticon bestaat voor het grootste gedeelte uit dimeticon (meer dan 95%). Prioderm dimeticon dringt door in de ademhalingsorganen van de hoofdluizen en neten zodat ze stikken. Hoofdluizen kunnen geen resistentie voor Prioderm dimeticon ontwikkelen.

Hoe bestrijd ik luizen?

Dit spul is zo makkelijk te gebruiken. Je smeert het pluk voor pluk in het haar en laat het 15 minuten intrekken. Na die 15 minuten maak je je haar nat en masseer je het spul in je haar. Om het vervolgens met shampoo te wassen. Na het wassen heb ik gewoon crèmespoeling gebruikt. Toen m’n mop uitgedoucht was en haar pyjama aan had heb ik wat crèmevoeding in haar haar gesmeerd om vervolgens met de luizenkam door het haar te gaan. En daarna kon ze lekker naar bed. En toen was de rest van de familie aan de beurt. Bij niemand heb ik luizen kunnen ontdekken, maar ik heb iedereen preventief met Prioderm dimeticon behandeld. Je weet maar nooit.

Kammen, kammen en kammen

Het is niet leuk, maar als je kind hoofdluis heeft is het geen ramp. Gewoon blijven ademen (en niet teveel aan je hoofd krabben haha) en aan de slag. Ik heb iedere dag met de luizenkam gekamd. Het haar nat gemaakt en crèmevoeding of conditioner erin, omdat ik anders niet door de krullen kom. Met Prioderm is het eigenlijk niet nodig om nog dagen na te kammen, maar ik neem geen risico hahaha. En na een week is het hele gezin nog een keer met Prioderm behandeld. En gelukkig was iedereen nog steeds luisvrij.

Ik heb maar weer een nieuw voorraadje Prioderm besteld, want het zal vast nog wel een keer gebeuren dat één van de kinderen hoofdluis krijgt. En ik was nu ook zo blij dat ik het in huis had en meteen in actie kon komen. Want je zal zien dat je er altijd ‘s avonds achter komt 😉

Heeft jouw kind weleens hoofdluizen gehad? En wat heb jij toen gedaan om de luizen te bestrijden?

Bron: RIVM

Dit artikel bevat affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via de link een product aanschaft, ik hier een percentage commissie voor ontvang.

Deel op:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd de eerste bent die op de hoogte is van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!