fbpx
Search
Close this search box.

6 signalen dat je beter naar je lichaam moet luisteren

signalen dat je beter naar je lichaam moet luisteren

We hebben het zo druk iedere dag en gaan maar door. We nemen de tijd niet om even stil te staan en naar ons lichaam te luisteren. En dit terwijl ons lichaam ons heel veel wil vertellen. Je krijgt namelijk genoeg signalen dat je beter naar je lichaam moet luisteren. Ons lichaam geeft ons al heel snel signalen dat we rustiger aan moeten doen en toch gaan we maar door. We negeren het signaal en het volgende signaal negeren we ook. Vaak gaan we maar door en zijn een burn out net voor of is het al te laat en ben je al licht overspannen of erger.

Waarom gaan we maar door?

Waarom doen we dit onszelf aan? En waarom gaan we maar door? Wat is er met ons gebeurd dat we alles belangrijker vinden dan ons lichaam. Het lichaam waar je je je leven in moet leven. Daar zou je toch goed voor moeten zorgen? We moeten weer leren om naar ons lichaam te luisteren. En niet alleen dat, we moeten er ook naar handelen. Welke signalen signalen dat je beter naar je lichaam moet luisteren, mag je niet negeren? Dat lees je hieronder…

1. Moe

Eén van de belangrijkste signalen is dat je moe bent. Hoe vaak hoor ik vrouwen niet zeggen dat ze altijd maar moe zijn. En dan reageert de ander met: ’tja, moeders zijn nu eenmaal altijd moe’. Ik heb dit ook heel lang gedacht, maar het is onzin! We zijn moe omdat we maar doorgaan. Je baby wordt iedere nacht drie tot vier keer wakker en toch ga je de hele dag maar door met alles wat je deed toen je nog wel 7 tot 8 uur slaap kreeg. Luister naar je lichaam en rust uit. Laat je partner dit weekend een paar uur alleen voor de kinderen zorgen en ga je bed in. Ja midden op de dag. Doe gewoon een dutje. Of maak een wandeling, ga naar de sauna whatever. Rust uit! Je hebt het verdiend! En laat de boel gewoon even de boel.

Het kan ook geen kwaad om even langs de huisarts te gaan om even bloed te laten prikken. Zijn je vitamines in balans? En hoe zit het met vitamine D? De donkere dagen komen eraan en we zien steeds minder zonlicht. Als je een vitamine D tekort hebt ben en blijf je moe, hoeveel je ook uitrust.

2. Slechte huid

Let eens op je huid. Pak een spiegel en kijk eens naar je gezicht. Heb je een frisse huid of is je huis dof? Heb je misschien meer last van pukkeltjes? Donkere kringen? Je huid kan je heel veel vertellen. Als jij last van stress hebt, vermoeid bent of niet lekker in je vel zit zal dit aan je huid te zien zijn. Kijk daarom eens kritisch naar je spiegelbeeld. Moet jij het rustiger aan doen?

3. Haaruitval en nagels die breken

Ditzelfde geldt voor je haar en nagels. Heb je last van haaruitval? Wordt je haar dunner? Is je haar dof en mist het glans? Of breken en splijten je nagels sneller dan normaal? Dit kan ook een teken zijn dat je beter voor jezelf moet zorgen. Een teken dat je het rustiger aan moet doen.

4. Vergeetachtig

Sinds mijn zwangerschappen en de bijbehorende zwangerschapsdementie is het met mijn geheugen nooit meer helemaal goed gekomen. Maar er is goed mee te leven. Alleen op de momenten dat ik het drukker heb merk ik dat ik steeds vaker en steeds meer dingen vergeet. Toen ik vorig jaar thuis zat met een burn out, vergat ik zelfs doktersafspraken die ik die ochtend nog in mijn agenda zag staan. Echt heel bizar. Als ik nu weer wat meer vergeet dan normaal, weet ik dat ik even een stapje terug moet doen.

5. Je emoties worden matter

Eigenlijk moet je als dit gebeurt echt even langs de huisarts, want dan ben echt al ver over je grens gegaan. Het vervelende is dat je het in het begin niet eens zelf door hebt. Het lijkt wel een soort overlevingsmechanisme. Want als je je emoties ‘uitschakelt’ kan je langer door. Emoties vergen namelijk ook energie. Ik besefte pas dat mijn emoties ‘uit’ waren toen het weer beter met mij ging na de burn out en één van mijn kinderen zei dat ik eindelijk weer lachte. En dat resulteerde in tranen haha. Ik vond het vreselijk dat ik dus blijkbaar een soort van emotieloos en vlak persoon was. Gelukkig kan in nu weer intens blij, heel verdrietig en superiors worden haha. Merk je dat jouw emoties ook vlakker zijn? Ga dan echt even naar je huisarts.

6. Slechte weerstand

Iedere verkoudheid, ieder griepje en elke buikgriep. Jij mag ervan meegenieten. Ik ben zo’n drie jaar lang continu ziek, zwak en misselijk geweest. Heel irritant. En dan nog gewoon doorgaan he. Nu het weer goed met mij gaat, ik beter naar mijn lichaam luister, op tijd aan de bel trek en regelmatig rust pak en aan mezelf denk gaat het stukken beter met mijn weerstand. Natuurlijk moet ik daarnaast ook wel zorgen dat ik voldoende water drink, genoeg slaap en gezond en gevarieerd eet. Maar twee jaar geleden had ik in september oktober zeker al een goede verkoudheid opgelopen en een paar keer last van mijn darmen gehad.

6 signalen dat je beter naar je lichaam moet luisteren

Natuurlijk zijn er naast deze signalen dat je beter naar je lichaam moet luisteren, nog veel meer signalen dat je lichaam afgeeft. Van hele kleine en subtiele signalen tot grotere signalen die je echt serieus moet nemen. Het beste is natuurlijk voorkomen dat je signalen krijgt. Zorg daarom dat je gezond leeft. Niet alleen wat betreft voeding, slaap en beweging. Maar pak ook gedurende de dag je rust. Maak een wandeling, lees een boek, ga iets anders ontspannends doen. Zorg dat spanningen, stress en druk je lichaam kunnen verlaten.

Doe dingen waar je energie van krijgt en blij van wordt. Op die manier ontstaat er balans. Balans van dingen die energie kosten en dingen die energie opleveren. En als jouw leven in balans is zal jouw lichaam geen signalen afgeven dat het niet goed met je gaat. Je zal juist vol energie zijn, een mooie gloed en stralend gezicht hebben met een bos glanzend haar. Je hebt geen reminders in je telefoon meer nodig omdat je weer dingen kunt onthouden en de ‘r’ in de maand? Jij hebt nergens last van!

Zorg voor jezelf. Dat ben je waard en dat verdien je. 

Heb je het gevoel dat je lichaam je meer wilt vertellen? Maar weet je niet direct wat? Neem contact met me op voor een gratis en vrijblijvend gesprek. Ik weet zeker dat ik je verder kan helpen!

Deel op:

4 gedachten over “6 signalen dat je beter naar je lichaam moet luisteren”

  1. Bij mij is een belangrijk signaal dat ik dit soort artikelen lees en dan denk ‘ja pff, klinkt allemaal wel leuk, maar ik heb nu gewoon even geen tijd om voor me zelf te zorgen, dat komt later wel weer.’
    Dus… 😉 (bedankt voor de reminder)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst handige tips, leuke aanbiedingen en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd als eerste op de hoogte bent van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!