fbpx
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Waarom vinden we het zo moeilijk om niks te doen?

Waarom vinden we het zo moeilijk om niks te doen

Door even helemaal niks te doen laad je weer op. Maar is helemaal niks doen wel mogelijk? Want zoals ik laatst al schreef in de boekrecensie van ‘Tien dagen stil’ is het moeilijk om je gedachten stop te zetten. Gedachten komen en gaan namelijk continu. Vandaag is het Nationale Doe-Niets-Dag. Een dag die ons eraan helpt herinneren dat het goed is om ook eens helemaal niets te doen. En nu wil dat niet zeggen dat je de hele dag voor je uit gaat zitten staren. Deze dag helpt je eraan herinneren dat je iedere dag een moment van rust zou moeten pakken. Even niets doen en opladen.

Niks doen is moeilijk

Veel mensen vinden het moeilijk om niets te doen. Waarom vinden we het zo moeilijk om niks te doen? Ik weet nog heel goed dat ik net thuis zat met een burn out en het advies van de huisarts kreeg om even helemaal niks te doen. Rusten! Maar ik voelde me zo onrustig. Als ik even op de bank zat had ik steeds het gevoel dat ik iets ‘moest’ doen. Ik kon gewoon niet stilzitten. Het heeft best lang geduurd voordat ik niks kon doen zonder me schuldig te voelen en zonder dat opgejaagde gevoel te ervaren. Waarom is het zo moeilijk om niets te doen?

Druk druk druk

Als je tegenwoordig aan iemand vraagt hoe het gaat dan krijg je 9 van de 10 keer het antwoord: ‘Druk!’. Alsof het druk hebben betekent dat het goed gaat. Betekent het dat je dan een heel interessant en vol leven hebt? Ik ken genoeg mensen die het liever wat minder druk zouden hebben. Dus is het druk hebben echt wel iets positiefs? Ik ben van mening dat dit niet het geval is. Sinds mijn burn out heb ik het niet meer ‘druk’ gehad. Ja, ik heb een hoop te doen en ik doe veel. Maar ik heb niet het gevoel dat ik het druk of te druk heb. Ik maak bewuste keuzes in wat ik wel of niet doe. En ik plan ook heel bewust rustmomenten in.

Leren om niks te doen

Maar hoe pak je die rustmomenten dan? Goede vraag. Ik vond het ook moeilijk in het begin. Ik ben gaan haken en breien en boeken gaan lezen. Je doet dan nog steeds niet ‘niks’ maar ik zat in ieder geval. Door dit te gaan doen, kreeg ik een rustiger gevoel. Ik voelde me niet meer opgejaagd en had niet steeds het gevoel dat ik eigenlijk iets nuttigs zou moeten doen. Nu lukt het me zelfs om ieder dag en avond een paar minuten te mediteren. Echt niks doen. Best gek toch dat we niet weten hoe we niks moeten doen.

Niks doen is nuttig en niets om je schuldig over te voelen

Niks doen is namelijk ook nuttig. Je zorgt dat je lichaam tot rust komt. Je hoofd zit vol van alles wat je de hele dag moet doen en onthouden en door niks te doen maak je ook je hoofd leeg. Dus de volgende keer als jij ‘niks’ doet en je daar schuldig over voelt, bedenk dan dit niks doen ook heel belangrijk is. Dit doe je voor jouw eigen welzijn. Hiermee zorg je dat je stress en spanningen kwijtraakt. En hierdoor zal ook je humeur verbeteren. Geloof me, je gezin, vrienden en familie zullen je alleen maar dankbaar zijn. Je kan alleen maar een nog leuker persoon worden door regelmatig niks te doen.

Waarom vinden we het zo moeilijk om niks te doen?

Laat deze dag je er daarom aan herinneren dat je iedere dag een moment (of meerdere momenten) pakt waarin je helemaal niks doen. Gewoon even ik-tijd. Tijd voor jou alleen. Sluit je ogen en adem een paar keer diep in en uit. Geniet van de rust en komt tot rust. Je hebt het nodig. Geloof me maar…

Kan jij goed niks doen?

Deel op:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd de eerste bent die op de hoogte is van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!