fbpx
Search
Close this search box.

5 Tips om met je doelen aan de slag te gaan

met je doelen aan de slag

Goede voornemens hou je meestal niet vol omdat het bij een voornemen blijft. Maar als je echt iets wilt bereiken is het belangrijk om doelen te stellen. Door het stellen van doelen kan jij al je dromen waarmaken. Maar het stellen van doelen kan jou ook beperken in het bereiken van wat je wilt. Dit klinkt natuurlijk heel tegenstrijdig. Maar soms zijn mensen zo bezig met het behalen van de doelen dat ze vergeten naar het grotere plaatje te kijken. Hierdoor ligt de focus alleen op het doel en niet meer op het eindresultaat. Het doel wordt ineens groter dan de uiteindelijke droom. En het lijkt of je nergens ander meer mee bezig kunt zijn. En je vergeet dan ook te genieten van de reis. Vandaag geef ik je 5 tips waardoor jij op een goede manier met je doelen aan de slag gaat en je je doelen zult behalen. En dit alles zonder hierbij het grotere geheel te vergeten; jouw droom!

1. Stel realistische doelen en maak ze concreet

Je kent misschien vanuit je werk het SMART-principe; Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistich, Tijdsgebonden. Dit principe kan je ook gebruiken om je dromen (je uiteindelijke doel) uit te laten komen. Het is namelijk belangrijk dat je realistische doelen stelt, maar daag jezelf wel uit. Je moet het doel nauwkeurig formuleren. Dus wat wil je bereiken en wanneer. Stel je wilt 15 kilo afvallen. Dan is het goed om te weten wanneer die 15 kilo eraf moet zijn. Binnen een maand 15 kilo afvallen is niet realistisch. Het zou natuurlijk kunnen, maar gezond is het niet.

Dus laten we zeggen dat je binnen een halfjaar 15 kilo kwijt wil zijn. Dat betekent dat je per maand 2,5 kilo af zou moeten vallen. Dat is goed te doen. De volgende vraag is wat je moet doen om die 2,5 kilo per maand kwijt te raken. Bijvoorbeeld meer bewegen en gezonder eten. Wat moet je doen om meer te gaan bewegen en hoe kan je je eetgewoontes aanpassen? Zoals je ziet breek ik ieder doel weer op in subdoelen. Je kunt hiervoor heel goed een bullet journal, agenda of planner voor gebruiken. Schrijf je dromen, doelen en subdoelen op. En hou hier bij hoe het gaat en of je op de goede weg bent.

2. Stel subdoelen, maar wees flexibel

Je hebt nu een concreet subdoel gesteld; je gaat calorieën tellen (wat ik overigens niet aanraad) om zo binnen een maand 2,5 kilo af te vallen. Stel nou dat jij zo gefocust bent op het tellen van calorieën dat je steeds minder gaat eten en je bent superstreng voor jezelf. Dan zal je merken dat je steeds verder van je droom verwijderd raakt. Je focus ligt alleen nog op het eten en je merkt dat je gefrustreerd raakt en het allemaal niet volhoudt.

Daarnaast krijg je waarschijnlijk niet alle voedingsstoffen binnen die je lichaam nodig heeft en ga je dit ook aan je humeur en/of weerstand merken. En als je dan op de weegschaal gaat staan zie je dat je deze maand maar 1 kilo bent afgevallen. Je hebt je doel niet behaald en nu zul je nooit meer die 15 kilo kwijtraken. Je gaat weer ongezonder eten, komt misschien weer aan en voelt je steeds ellendiger. Niet doen! Je hebt een subdoel gesteld wat niet werkt en niet bij je past. Dat kan en is helemaal niet erg. Hou niet vast aan iets wat niet werkt en waar je je ongelukkig bij voelt.

3. Pas je doelen aan

Ga liever na waarom het niet gelukt is om die 2,5 kilo af te vallen. Misschien heb je de lat te hoog gelegd? Je moet jezelf natuurlijk wel uitdagen, maar je moet het jezelf ook weer niet te moeilijk halen. In dit voorbeeld is 2,5 kilo misschien niet realistisch. Het is je gelukt om 1 kilo af te vallen. Supergoed! Weest trots op jezelf. Volgende maand ga je jezelf uitdagen om 1,5 kilo af te vallen. Wat moet je dan anders doen dan je deze maand hebt gedaan? Misschien minder focussen op de calorieën, maar meer op gezonder eten (gezondere keuzes maken en gevarieerd eten) en meer bewegen. Je gaat nu iedere week een weekmenu maken zodat je bewust(er) nadenkt over wat je eet, maar wel zorgt dat je iedere dag en iedere week alle voedingsstoffen binnenkrijgt en je gaat beginnen met 1x per week sporten.

Waar ik heen wil gaan is dat je je (sub)doelen altijd aan kan passen. Soms werkt iets niet voor je. En er zijn meer wegen richting jouw doel. Het allerbelangrijkste is dat jij met een goed gevoel je dromen zult bereiken.

4. Wees niet te streng en kijk wat bij je past

Doelen stellen en subdoelen stellen moet je zien als een hulpmiddel. Iets wat jou helpt om je uiteindelijke doel te bereiken. Maar stel dat jij heb besloten om een bepaalde sport uit te oefenen omdat dit je zal helpen om af te vallen. En nu blijkt dat jij die sport helemaal niet leuk vindt. Ga je dan toch door omdat je anders je doel niet haalt of stop je en ga je op zoek naar een sport die wel bij je past? Ik zou voor de laatste optie gaan.

Ga voor het uitoefenen van je (sub)doelen voor een manier die bij je past. Zoals ik hiervoor schreef; je moet je er goed bij blijven voelen. Als jij je goed voelt, zul je je doelen volbrengen. Als jij je ongelukkig voelt bij het behalen van de je doelen en dan vooral de manier waarop, zal je het misschien even volhouden. Maar er komt een moment dat je er klaar mee bent. Zonde!

5. Beloon jezelf na het behalen van je doel(en)

Successen moet je vieren. En iedere keer als jij een doel hebt behaald, moet je jezelf daarvoor belonen. Hierdoor geniet je nog meer van het behalen van je doel en motiveert het je om door te gaan. Op deze manier sta je ook even stil bij wat je bereikt hebt en daar mag je trots op zijn. Je droom komt steeds dichterbij. En hoe je jezelf beloont, dat is aan jou. Waar word jij blij van. Dat kan een dagje sauna zijn, een nieuw kledingstuk of een mooi boek dat je al een tijd wilde hebben. Maar proosten met je naasten met een glas bubbels of een ander lekker drankje is ook al een goede manier. Wat het ook is, geniet ervan. En wees trots op jezelf voor hetgeen je bereikt hebt.

Op een goede manier met je doelen aan de slag

Doelen stellen helpt je om je dromen te bereiken. Maar als je doelen stelt die niet haalbaar zijn lijkt je droom alleen maar onbereikbaar. Hoe grootst je droom ook is, je kunt het bereiken. Maar soms willen we te snel of te veel. Hierdoor haken we af en wordt ons gevoel bevestigd; je droom is onhaalbaar. Door op een goede manier met je doelen aan de slag te gaan komt je droom steeds dichterbij. De volgende keer als jij iets wilt bereiken bedenk je wat je hiervoor zou moeten doen en hak je dat doel in kleinere stukjes (subdoelen). Ga ermee aan de slag en kijk of het doel haalbaar is. En of de manier waarop je het doel wilt behalen bij je past en goed voor je voelt. Is dit niet zo? Pas je ‘werkwijze’ dan aan. Er leiden meer wegen naar Rome.

Ga op zoek naar de manier die voor jou werkt en waar jij je happy bij voelt. Wat voor een ander werkt hoeft voor jou niet te werken. Je zult zien dat je je doelen en uiteindelijke droom sneller bereikt als je positief bent. En dat is het allerbelangrijkst; doen waar jij je happy bij voelt!

Stel jij doelen voor jezelf en lukt het jou om met die doelen aan de slag te gaan en ze te behalen?

Deel op:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst handige tips, leuke aanbiedingen en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd als eerste op de hoogte bent van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!