fbpx
Zoek
Sluit dit zoekvak.

“Zullen we een spelletje doen?” (10 spelletjestips)

Zullen we een spelletje doen

De donkerste maanden van het jaar zijn alweer aangebroken. Een tijd waarin de kinderen vanwege het slechte weer waarschijnlijk meer binnen zitten. En waarbij er dankzij alle feestdagen zoals Sinterklaas, Kerst en oud & nieuw meer gelegenheid is om gezellig samen te zijn met het gezin of de familie. Een veelgehoorde vraag in veel huishoudens deze maanden (door wie dan ook uitgesproken) is: “Zullen we een spelletje doen?”.

Met alle schermen uit is het een stuk gezelliger

Het spelen van spelletjes is de afgelopen decennia flink veranderd. Vandaag de dag heeft het meestal de vorm van gaming: digitale spellen spelen op een smartphone, tablet, computer of gameconsole zoals Playstation of Xbox. Maar juist in deze tijd van het jaar verlangen veel mensen meer naar ‘ouderwetse’ gezelligheid. Het spelen van een gezelschapsspel is dan ook de ideale manier om weer tijd samen te brengen zonder dat er een schermpje tussenin zit. Om weer eens echt contact te maken, samen te werken en samen te lachen.

Verschillende soorten gezelschapsspellen

Het leuke aan gezelschapsspellen is dat er zoveel verschillende soorten zijn. Allereerst kun je het onderscheid maken in bordspellen, kaartspellen en dobbelspellen. Daarnaast bestaat er onderscheid in spelmechaniek. Zo zijn er coöperatieve spellen waarbij iedereen samen tegen het spel speelt, spellen waarbij er sprake is van teams en spellen waarbij het gaat om individuele competitie. Tot slot kun je ook nog een onderscheid maken op basis van leeftijd. Sommige spellen zijn alleen geschikt voor volwassenen, al bestaat er tegenwoordig ook vaak een juniorvariant van het desbetreffende spel. Er zijn zelfs speciale spellen voor (dementerende) ouderen!

10 populaire gezelschapsspellen

Spelen jullie vaak spelletjes samen? Maar heb je nu alles in de spellenkast wel zodanig vaak gespeeld dat je toe bent aan iets nieuws? Hieronder vind je een handig lijstje met tien populaire gezelschapsspellen.

  • Catan: in een paar decennia is er een hele franchise rond het originele spel opgebouwd. Naast het basisbordspel zijn er tal van uitbreidingen, en onder meer een juniorvariant, dobbelspel en kaartspel.
  • 30 seconds: leuk voor een brede doelgroep, met ook hier uitbreidingen en een juniorspel.
  • Uno: waarschijnlijk het meest bekende kaartspel, dat leuk is voor alle leeftijden. Voor de allerjongsten is er een variant met plaatjes: Uno Junior.
  • Regenwormen: compact dobbelspel met eenvoudige regels dat je altijd en overal kunt spelen. Ook verkrijgbaar in juniorvariant.
  • Ticket to ride: leerzaam en leuk omdat het iedere keer anders gaat. Ook uitbreidingen verkrijgbaar en een juniorspel.
  • Rummikub: een klassieker, die bij velen favoriet blijft! Ook verkrijgbaar in juniorvariant.
  • Monopoly: ook intussen eigenlijk een klassieker, maar bij velen een graag gespeeld spel. Verkrijgbaar in diverse varianten, en er is ook een kaartspel (Bieden, of Deal).
  • Keezenspel: combinatie van Mens erger je niet en Pesten. Is ook geschikt voor grotere gezelschappen want het is tot maximaal twaalf personen te spelen.
  • Codenames: kaartspel waarbij teams een bepaalde combinatie van kaarten dienen te vinden.
  • Qwixx: snel te spelen dobbelspel dat verkrijgbaar is in vele varianten.

Hoogstwaarschijnlijk stond er nog wel een spel tussen dat je niet kent of hebt. Met deze inspiratie kan jij zeker antwoord geven op de vraag: “Zullen we een spelletje doen?” En weet jij wat er de komende maanden veel gespeeld gaat worden!

Deel op:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd de eerste bent die op de hoogte is van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!