fbpx
Search
Close this search box.

5 tips waardoor jij zonder stress richting de feestdagen gaat

tips waardoor jij zonder stress richting de feestdagen gaat

Sinterklaas is weer vertrokken en bij de meeste mensen staat weer alles in het teken van Kerst. Kerstbomen kopen en optuigen, huis versieren, Kerstmenu samenstellen, misschien zelf nog wat cadeaus kopen en ga zo maar door. Vaak is de aanloop naar Kerst een stressvolle periode. Je moet gewoon werken, maar wil wel dat alles met Kerst tot in de puntjes geregeld is. Hoe zorg je nou dat je zonder stress richting the most wonderful time of the year gaat? Vandaag deel ik 5 tips waardoor jij zonder stress richting de feestdagen gaat en zal jij tijdens Kerst en Oud & Nieuw genieten in plaats van uitgeput zijn!

1. Begin op tijd met de voorbereidingen

Dit is natuurlijk een inkoppertje. Maar wel de beste van de 5 tips waardoor jij zonder stress richting de feestdagen gaat. Op tijd beginnen gaat namelijk zoveel rust geven. Ik deed de laatste jaren alles op het laatste moment, maar dit zorgt alleen maar voor stress. En op de dagen zelf was ik gesloopt. Nu zorg ik dat ik op tijd begin. Dit deed ik bij Sinterklaas ook en ik had voordat hij in het land was alle schoencadeautjes al in huis en ruim twee weken voor pakjesavond waren de zakken met cadeautjes al gevuld. Ik hoefde alleen de dag voor pakjesavond nog boodschappen te doen en de erwtensoep te maken en ik had een volledig ontspannen en vooral gezellige pakjesavond.

Ditzelfde geldt ook voor Kerst. Op 6 december al het Sinterklaasgebeuren eruit en rustig aan alles klaar maken voor Kerst. Dit is een goede week om ook alvast de kerstkaarten te schrijven en op de bus te doen. En zorg dat je ruim van tevoren de kerstcadeautjes in huis hebt. Geloof me je wilt gewoon niet in de week voor Kerst naar de stad. Die drukte en rijen. Of het risico lopen dat iets uitverkocht is. En als je online besteld wil je niet het risico lopen dat het te laat bezorgd wordt. Op tijd beginnen dus!

2. Maak een planning en verdeel je taken over meerdere dagen

Dit scheelt zoveel gestress. Maak een planning en plan niet alles op één dag. Als je een bullet journal hebt kun je die daar mooi voor gebruiken, maar je gewone agenda of planner heeft vast ook een lege pagina die je kunt gebruiken. En anders maak je een lijstje in je telefoon of gewoon op een vel papier.

Koop je 6 december de kerstboom of haal je hem dan van zolder? Hij hoeft niet meteen opgetuigd te worden. Hang bijvoorbeeld alleen alvast de lampjes op. De volgende dag ga je verder met de ballen. Of bedenk nu alvast hoeveel mensen er bij het kerstdiner zullen zijn en maak een menu. Bedenk alvast wat je klaar wilt gaan maken. Vaak ben je alleen al met het bedenken van wat al even mee bezig. Laat het dan los. Ga de volgende dag weer verder.

Vind je het maken van een planning lastig? Stel tijdens het maken van een planning de vragen; wat moet er allemaal gebeuren? Wanneer moet het gebeuren? En wie doet wat? Op die manier heb je voor jezelf een duidelijk beeld van alles wat er gedaan moet worden, kan je misschien taken delegeren en verdeel je alles over de dagen richting Kerst. Probeer het eens!

3. Ga op tijd naar bed

Dit is ook een inkoppertje, maar zorg in de komende week dat je voldoende slaapt. Niet te laat nog van alles regelen en surfen op het internet naar dat lekkere recept wat je wilt gaan maken. Doe na 21 uur sowieso gewoon niks op computer, tablet of telefoon. Neem dan een kop thee en ontspan. Je zult een stuk beter slapen en dat zorgt dat je de volgende dag weer fit bent voor een werkdag, het zorgen voor je gezin en het afwerken van je kerst-to-do-lijst. Echt geloof me, goede nachtrust is in deze periode nog belangrijker!

4. Hou het leuk voor iedereen

Moet Kerst perfect zijn en alles tot in de puntjes geregeld zijn? Natuurlijk is een mooi gedekte tafel met de heerlijkste gerechten leuk. Ik zwijmel ook weg op Pinterest. Maar gaat het niet om het samenzijn met elkaar? Zorg dat het voor iedereen leuk is. Ik maak mijn kinderen echt niet blij met een 6-gangendiner. Mezelf trouwens ook niet, want dan ben ik meer in de keuken bezig dan dat ik van het samen eten met mijn gezin en familie geniet. Wij kiezen er daarom voor om te gourmetten. De kinderen vinden dat helemaal geweldig. En zo is en blijft het gezellig aan tafel en genieten we allemaal van lekker eten en de gezelligheid. Maar je kunt bijvoorbeeld ook kaasfonduen of gewoon lekker uiteten gaan. Heb je ook geen afwas 😉

5. Voel je niet verplicht

Hiermee bedoel ik dat we er goed in zijn om onszelf allemaal verplichtingen op te leggen. Hierdoor zitten de Kerstdagen helemaal volgepropt met allerlei ‘verplichte’ bezoekjes. Ik doe hier niet aan mee. Wij gaan dan wel ieder jaar naar mijn schoonouders op kerstavond, maar alleen omdat we dit alle vier heel erg leuk en gezellig vinden. Op het moment dat dit niet zo zou zijn, dan gaan we niet.

Alex moet altijd op één van de kerstdagen werken. Wij hebben op die dag alleen een kerstontbijt met zijn vieren en verder doen we niks. Ja, een beetje kerstfilms kijken, spelletjes doen en meer van dat soort dingen. We koken niet en eten vaak kliekjes. Heerlijk zo’n dagje alleen met de meiden. Ik had die dag ook weer visite kunnen krijgen of bij familie of vrienden kunnen gaan eten. Maar ik doe dit nu al jaren op deze manier en wij vinden het heerlijk. Geen verplichtingen, maar alleen leuke dingen met elkaar. Heerlijk!

5 tips waardoor jij zonder stress richting de feestdagen gaat

Je kan het jezelf zo moeilijk maken als je wilt. Maar ik kies ervoor om het mezelf zo makkelijk mogelijk te maken. Het moet leuk zijn voor iedereen en niemand heeft zin om uitgeput aan het kerstontbijt te zitten. En om dan nog maar te zwijgen over het kerstdiner. Adem in, adem uit en volg bovenstaande tips waardoor jij zonder stress richting de feestdagen gaat. Ik weet zeker dat alles dan goed komt!

Vanavond veel plezier met pakjesavond en veel plezier met alle kerstvoorbereidingen!

Deel op:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst handige tips, leuke aanbiedingen en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd als eerste op de hoogte bent van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!