Goed voorbereid weer naar school

Goed voorbereid weer naar school

De zomervakantie zit er voor sommige kinderen al op. Voor ons zit de vakantie er bijna op. Wat is het snel gegaan! Nog een paar dagen en dan mag Marley naar groep 2. Ze heeft er heel veel zin in. Ze zit in een combinatieklas en ze vindt het heel stoer dat ze nu bij de oudere kindjes hoort. Ook vindt ze het leuk dat ze de oudere kindjes mag helpen en laten zien hoe het allemaal ‘moet’. En dit jaar krijgt ze ook een takenkaart. Dit houdt in dat ze taakjes krijgt. Het is dus belangrijk dat ze goed voorbereid weer naar school gaat.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Dat gaat denk ik nog wat worden, want Marley is een beetje lui. Maar aan de andere kant, misschien is dit juist heel goed voor haar. Ze weet wat er verwacht wordt en dat ze haar taakjes netjes af moet maken. We gaan het merken. Maar om maandag geen stress te hebben en straks weer lekker in het ritme te zitten (ik kom nu als ik niet hoef te werken niet voor 9 uur mijn bed uit) is een goede voorbereiding belangrijk. Maar hoe zorg ik dat Marley goed voorbereid weer naar school gaat?

Dag vakantieritme, hallo schoolritme

Ik ben deze laatste week van de zomervakantie vrij, zodat we weer een beetje in het schoolritme kunnen komen. In de vakantie was ik niet zo stipt met het op tijd naar bed gaan en dat is deze week weer anders. Het oude bedtijdritueel komt weer terug. Na het eten in bad, nog wat drinken, tandenpoetsen, plassen, verhaaltje lezen en naar bed. En ’s ochtends gaan we rond 8 uur ons bed uit. Dit is eigenlijk te laat, maar het is dan ook nog vakantie.

Wat moet er nog gekocht of geregeld worden

Ik kreeg Marley haar luizenzak en gymtas mee naar huis. De luizenzak is gewassen, maar er is een hengsel af. Ik kwam er achter dat ze nog een luizenzak op de peuterspeelzaal heeft liggen. Dus totdat ik die op kan halen, nog even met deze ‘kapotte’ doen. Haar gymschoenen zijn te klein geworden, dus deze week nog even nieuwe gymschoenen halen. En dan halen we meteen even nieuwe gymkleren. Broodtrommel en bekers kunnen nog wel mee. Dus die hoeven niet vervangen te worden.

Alles klaarzetten op zondagavond

Ik zet op zondagavond alles klaar zodat we niks kunnen vergeten. Schooltas, broodtrommel en bekers. Fruit en een koek leg ik ook alvast klaar, uiteraard alles voorzien van haar naam. Luizenzak en gymtas (uiteraard gevuld met gymkleren en -schoenen) niet vergeten. Ook moet het rapport en het plakboek weer mee terug. Ik moet dit echt van te voren klaar leggen want ik weet dat ik het anders op maandagochtend zeker ga vergeten. Voordat Marley naar bed gaat, leg ik haar kleding voor maandag klaar. Dat scheelt een hoop gestress in de ochtend. Ik doe dit trouwens iedere avond als ze naar school moet.

Op tijd naar bed en vroeg weer op

Dan is het belangrijk om op zondag op tijd naar bed te gaan (ja ook voor mij, dus er worden geen series gekeken), zodat we maandagochtend fris en fruitig zijn. Ik zet de wekker wel iets vroeger, zodat we rustig kunnen ontbijten (en ik rustig kan douchen en wakker worden), aankleden en zonder gestress naar school kunnen. Niet vergeten om alle spullen mee naar school te nemen. Zou lullig zijn als je je onderweg bedenkt dat alles nog op het aanrecht staat. Want dan wordt het natuurlijk alsnog stressen.

Maak een leuke foto

Maak onderweg een leuke foto van je kind. Leuk voor later. Maar ik vind het vooral leuk om dan ieder jaar het verschil te zien. Hoeveel is ze veel veranderd ten opzichte van het jaar ervoor? En die enorme tas zal met de jaren steeds kleiner worden en het meisje steeds groter…Ik denk dat ze het later ook wel leuk vindt om terug te zien.

Een laatste kus en dan is het schooljaar officieel begonnen

Dan is het tijd om haar weer los te laten. Ik zie er stiekem weer tegenop en voel terwijl ik dit schrijf een brok in mijn keel. Deze zes weken waren wel weer heel fijn. Ondanks de ruzies met haar zusje. Het was gezellig om met mijn twee meiden te zijn. Maar als ik haar maandag gedag zeg bij het klaslokaal, zal ze niet merken dat ik het moeilijk vind haar los te laten. Ik zal haar veel plezier wensen en zeggen dat ze goed op moet letten en naar de juf moet luisteren. Dan geef ik haar een knuffel en een kus.

Onderweg naar huis zal het weer slikken zijn. Maar ook dit went na een paar dagen weer. En als ik haar dan ’s avonds weer zie kunnen we weer knuffelen en hoor ik alle verhalen over haar eerste schooldag in groep 2. En kan ze weer lekker spelen (en ruzie maken) met haar zusje, want dat zullen ze wel gaan missen

Wat doe jij om je goed voor te bereiden op het nieuwe schooljaar? Heb jij nog handige tips om de overgang van vakantie naar weer naar school makkelijker te maken?

Deel op:

2 reacties

  1. Ik heb alle schoolspullen in huis gehaald en woensdag ging ik met de kinderen naar de kapper. Volgens mij heb ik alles goed voor elkaar. En inderdaad: de avond van te voren alles klaar zetten.

    1. Ik wilde gister de laatste dingetjes kopen, maar helaas een zieke dochter en mama die zich ook niet heel erg fit voelt. Dus vandaag maar even alleen op pad en in ieder geval nieuwe gymschoenen kopen want die zijn echt te klein.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd de eerste bent die op de hoogte is van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!