fbpx
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Is falen erg of is het erger om bang te zijn dat je faalt?

Is falen erg

Ik plaatste deze week de quote die je in de afbeelding ziet op Instagram. Ik merk bij mezelf maar ook bij mensen om me heen dat we soms onze dromen niet waar durven maken omdat we bang zijn. Sommige mensen zijn bang om te falen anderen zijn misschien bang voor de mening van anderen. Of ze zijn bang dat ze tegen anderen moeten vertellen dat ze gefaald hebben. En zo zijn er nog heel veel andere redenen waarom we bang zijn om iets nieuws te proberen, onze dromen te volgen of doelen te behalen. Waarom laten we ons zo leiden door angst? Want is falen erg? Of is het erger om bang te zijn dat je faalt?

Ouders bedoelen het goed

Als kind kijk je op naar je ouders en wil je dat ze trots zijn. Ze verwachten van jou dat je je best doet op school en zijn blij als je hoge cijfers haalt. Later hopen ze dat je een goede baan krijgt die goed betaalt. Tegenwoordig hebben we wel geleerd dat het natuurlijk goed is om je kinderen te motiveren, maar dat het altijd belangrijker is dat ze dingen doen die ze zelf leuk vinden. Zo vinden wij cijfers niet belangrijk. Maar onze kinderen moet er natuurlijk niet met de pet naar gooien. Wij verwachten dat ze hun best doen en het resultaat daarvan is eigenlijk niet belangrijk. Ik kan mijn dochter wel pushen om alleen maar zeer goed op haar rapport te krijgen, maar als zij er alles aan doet en niet hoger komt dan een voldoende dan is dat toch heel erg goed?

Stemmetje in je hoofd

Ik heb jarenlang de stem van mijn ouders in mijn hoofd gehad. Je moet een goede baan hebben, een goede functie en veel geld verdienen. Dan ben je nooit afhankelijk van anderen. En niet alleen met werk, maar met heel veel andere dingen hoorde ik die stemmen. Een hele bekende is: “Wat zullen anderen daar niet van denken?” En ik weet dat mijn ouders alleen maar het beste met mij voor hadden en wilden (en nog steeds willen) dat ik het (financieel) goed heb. Maar ik heb inmiddels wel geleerd dat het veel belangrijker is dat je dingen doet waar je blij en gelukkig van wordt.

Wat is voor jou belangrijker?

Helaas is er voor mij een burn out voor nodig geweest om te beseffen dat ik vaak deed wat er van me werd verwacht in plaats van wat ik zelf echt wilde. Maar ik ben blij dat ik het los heb kunnen laten. Zo heb ik ervoor gekozen om voor mezelf te gaan beginnen en dit terwijl genoeg mensen mij voor gek verklaarden. Daarnaast is mijn salaris ook niet meer wat het geweest is. Maar ben ik gelukkig? Zeker weten! Maakt het uit wat een ander ervan vindt? Is het erg dat ik minder schoenen kan kopen? Tuurlijk niet! Mijn inkomsten laten nog steeds een stijging zien dus met die schoenen komt het echt wel goed. En wat betreft de mening van anderen doe ik liever wat ik zelf leuk en belangrijk vind dan wat zij leuk en belangrijk voor mij vinden.

En wat nou als het niet lukt?

Zo ben ik nu met heel veel nieuwe dingen bezig. Nieuwe dingen die ik doodeng vind. Zo heb ik bijvoorbeeld een e-book geschreven. En soms komt dat stemmetje echt nog wel naar boven. Dat stemmetje dat zegt: “En wat nou als het niet lukt?”. Maar dan zeg ik: “En wat nou als het wel lukt!”. Dat is het met dit stemmetje. Je moet niet altijd maar geloven en aannemen wat dit stemmetje zegt. Want wat áls het mislukt? Vergaat de wereld dan? Welnee! Dan moet je je plan aanpassen of een heel ander plan bedenken. Maar is dat erg? Nee! Je weet dan in ieder geval hoe het niet werkt en hoe het niet moet. Dus je hebt er alleen maar van geleerd. Dus eigenlijk heb je helemaal niet gefaald. Je bent er alleen maar wijzer van geworden.

Is falen erg of is het erger om bang te zijn dat je faalt?

Wat vind jij? Is falen erg of is het erger om bang te zijn dat je faalt? Wat mij betreft is bang zijn erger, want door de angst te laten winnen weet je nooit of het een succes zou zijn of niet. En bang zijn is niet erg. Het is je geweten dat wil dat je veilig bent en blijft. Daarom zorgt dat stemmetje er vaak voor dat je voorzichtig bent en de verstandige keuze maakt. Maar is de verstandige keuze altijd de beste keuze? Soms moet je er tegenin gaan en kiezen voor het risico. Probeer het eens. Misschien faal je. Maar misschien brengt het je juist hele mooie dingen….

Laat jij je leiden door angst en houdt het jou tegen om (nieuwe) dingen te doen? Of ben jij nooit bang om bijvoorbeeld te falen en ga je direct op je doel af?

 

 

 

Deel op:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd de eerste bent die op de hoogte is van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!