fbpx

LEZEN | Gormah Dade: het verhaal van een vechter

Gormah Dade: het verhaal van een vechter

Ik krijg regelmatig persberichten en soms krijg je een persbericht waar je even stil van wordt. Dit gebeurde bij het persbericht dat ik kreeg over het boek Gormah Dade: het verhaal van een vechter. Toen ik las over de schrijfster van dit boek, Gormah Dade, voelde ik alleen maar enorm veel respect. En daarom wilde ik dit boek graag lezen en met mijn lezers en volgers delen.

Over de auteur: Gormah Dade en Wine Baljet

Jarenlang was Gormah Dade (48) één van de 2,5 miljoen volwassenen in Nederland die moeite hebben met lezen, schrijven en rekenen. Dat zorgde bij haar voor grote schulden. Ze werkte hard om die schulden af te betalen. Ook ging ze op taalles. Inmiddels is ze goed thuis in het Nederlands en schreef ze haar indrukwekkende levensverhaal op. Gormah wil laaggeletterden inspireren om ook te leren lezen en schrijven. Want niemand is te oud om te leren.

Samenvatting (achterkant boek)

Gormah is geboren in Liberia, Afrika. Daar ontmoet ze een Nederlandse man. Ze trouwt met hem en komt naar Nederland.

Haar nieuwe leven zit vol uitdagingen; een nieuwe cultuur, een nieuwe taal. Dat ze niet kan lezen en schrijven, maakt het extra lastig. Daardoor begrijpt ze veel dingen niet. Ze raakt er zelfs door in de schulden.

Gormah moet hard werken om haar schuld af te betalen. Er is soms zelfs niet genoeg geld om haar kinderen brood mee te geven naar school. Dan neemt ze een besluit: ik ga Nederlands leren lezen en schrijven. Dan kan zoiets nooit meer gebeuren!

Nu kan Gormah lezen en schrijven. Ze wil ook anderen daarmee helpen. Ze is Taalambassadeur voor Stichting Lezen en Schrijven.

In dit boek lees je haar bijzondere en inspirerende levensverhaal, in makkelijke taal. Ze schreef het zelf op, samen met haar docent Wine Baljet. 

Wat ik van ‘Gormah Dade: het verhaal van een vechter’ vind

Ik heb altijd heel veel respect voor mensen die van de ellende die ze meemaken een kracht maken. Dus niet bij de pakken neerzitten en in het negatieve blijven hangen, maar het omzetten in iets positiefs. Dat is heel moeilijk, want het is makkelijker om inderdaad de schouders te laten hangen. Ik heb dan ook enorm veel bewondering voor Gormah Dade. Ze heeft zoveel meegemaakt en toch krabbelt ze er steeds weer bovenop. En wat ik vooral tussen de regels door lees is dat zij voor geluk kiest. En dat zij ondanks alle nare dingen er toch toch voor kiest om gelukkig te zijn.

Ik vond het een fijn boek om te lezen. En misschien komt dit wel omdat er niet veel bla bla te lezen is. Maar gewoon wat zij heeft meegemaakt. Niks meer en niks minder.

Je leest tegenwoordig veel negativiteit over vluchtelingen. En wat je dan krijgt, is dat een grote groep mensen vindt dat vluchtelingen niet meer welkom zijn en terug moeten naar hun eigen land. Die mensen zou ik willen vragen dit boek te lezen. Het is eenvoudig geschreven dus voor iedereen te begrijpen. Mensen die hun land, hun thuis ontvluchten doen dit niet omdat het niet zo leuk meer is. Nee, dat doen ze omdat hun hele straat vermoord is, omdat ze verkracht zijn en continu op de vlucht zijn voor gevaar.

Wat mij betreft zou dit boek ook door kinderen in groep 8 of de 1e klas van de middelbare school gelezen moeten worden. Zodat ze beseffen hoe goed ze het hier hebben en begrijpen waarom sommige mensen het geluk hier komen zoeken. Een dikke aanrader dus!

Boekinformatie

Titel: Gormah Dade: het verhaal van een vechter
Auteur: Gormah Dade en Wine Baljet
Uitgever: Uitgeverij Eenvoudig Communiceren
Taal: Nederlands 
Categorie: Biografie
Reeks: Leeslicht
Leesniveau: A2/B1
Bindwijze: Paperback
Verschijningsdatum: 1 september 2022
Druk: 1
EAN: 9789086967179
Prijs: €10

Gormah Dade: het verhaal van een vechter is te bestellen via Eenvoudig Communiceren, via Bol.com en verkrijgbaar bij verschillende boekhandels.

Wil je meer boekrecensies van mij lezen? Kijk dan op de pagina met al mijn boekrecensies.

Dit artikel is gesponsord. Dit betekent dat ik een product of dienst heb gekregen om hierover te schrijven. Dit verandert mijn mening niet over het product of de dienst. Als iets goed is zeg ik dit, maar ook als het tegenvalt. 

Dit artikel bevat affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via de link een product koopt, ik hier een percentage commissie voor ontvang. Dit kost jou niks.

Deel op:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd de eerste bent die op de hoogte is van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!