fbpx

Breng met een overkapping in je tuin de gezelligheid van binnen naar buiten

overkapping

Je ziet ze steeds vaker: een overkapping in de tuin. En dat begrijp ik heel goed, want met een overkapping in je tuin kan je vaker en langer van het buitenleven genieten. Je verplaatst het leven van binnen naar buiten en daarmee ook de gezelligheid. Maar er is tegenwoordig zoveel keuze, dus waar begin je? En waar let je op bij de aanschaf? In deze blog vertel ik je er alles over.

Verschillende soorten overkappingen

Ik heb het over een overkapping, maar je kan ook spreken van een tuinoverkapping, terrasoverkapping, een veranda of een veranda overkapping. Dit zijn simpelweg verschillende benamingen voor een overkapping. Hierdoor kan er verwarring ontstaan en lijkt het alsof je door de bomen het bos niet meer ziet. Nu weet je dus dat het gewoon allemaal hetzelfde is. En dat het dus eigenlijk best meevalt. Maar het plaatsen van een overkapping doe je niet zomaar. Er zijn echt wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden voordat je een keuze maakt.

Een open of gesloten overkapping

Een ‘open’ overkapping is een overkapping die geen zijwanden en voorwand heeft. Je hebt alleen een dak wat ervoor zorgt dat je droog en uit de zon zit. Wanneer je zijwanden en een voorwand van bijvoorbeeld glas plaatst, spreek je over een tuinkamer. Je kan alleen zijwanden plaatsen (eventueel met deur) zodat je uit de wind zit en regen voor een groot deel buiten houdt of je kiest ervoor om ook een voorwand te plaatsen. Een voorwand kan een glazen schuifwand zijn of je kiest voor een aluminium schuifpui. Het is maar net wat je mooier vindt.

Een tuinkamer is overigens geen serre, want een serre is volledig geïsoleerd en een verlenging van je woning, terwijl een tuinkamer niet volledig geïsoleerd is. Een tuinkamer dien je apart te verwarmen door bijvoorbeeld een heater te plaatsen.

Hout of aluminium

Je ziet tegenwoordig veel overkappingen van hout en hierdoor lijkt het allemaal een beetje op elkaar. En hout is onderhoudsgevoelig: je hebt er ieder jaar veel werk aan. Persoonlijk vind ik dat een houten overkapping vaak te donker is. Met een aluminium veranda overkapping kies je voor sterk en licht materiaal wat onderhoudsvriendelijk is, wat duurzaam is en een lange levensduur heeft. Daarnaast heb je een lichte ruimte die je echt dat buitengevoel geeft, omdat tussen de palen en op het dak glas wordt geplaatst.

Vrijstaand of aan een muur

Dan is de plek waar je overkapping komt natuurlijk ook belangrijk. Wil je de overkapping tegen je huis aan of niet? Hierbij is het belangrijk om te bepalen welk doel de overkapping heeft. Ben je geen zonaanbidder? Plaats de overkapping dan daar waar je de meeste zon in de tuin hebt. Geniet je juist volop van de zon? Plaats hem dan op een schaduwplek. Je kan er juist ook voor kiezen om hem tegen je huis aan te plaatsen zodat het echt een verlengde van je woonkamer, eetkamer of keuken wordt. En is dat een zonnige plek? Dan kies je voor een polycarbonaat dak of zonwering op of onder het glazen dak, die je natuurlijk alleen gebruikt op het moment dat het zonnetje wel erg warm wordt.

Een vrijstaande overkapping (niet tegen het huis geplaatst)

Wel of geen verwarming

Als je een overkapping hebt, wil je hier het liefst het hele jaar van genieten. Maar in het najaar en het vroege voorjaar is het overdag natuurlijk niet heel aangenaam om buiten te zitten. En zit je er ook graag in de avond, ‘s avonds koelt het vaak snel af. Het is dan verstandig om een terrasheater in je overkapping te plaatsen.

Let wel op welk type heater je aanschaft, want niet alle heaters kunnen in de buitenlucht hangen (mocht je geen zijwanden bij je overkapping hebben). Je kan voor een elektrische terrasheater gaan of een terrasheater op gas. Een heater op gas is ideaal voor ‘open’ overkappingen omdat deze heaters een groter vermogen hebben en er bij een open overkapping veel warmte verloren gaat. Een heater op gas kan je beter niet in een tuinkamer gebruiken omdat deze heater de zuurstof in de ruimte gebruikt. Verder kan je kiezen voor een hangende heater of een staande heater en voor een eenvoudige uitvoering of een design heater die meer wegheeft van een mooie lamp.

Breng met een overkapping de gezelligheid van binnen naar buiten

Als je overkapping dan staat, is het alleen nog een kwestie van het gezellig maken. Een mooie loungeset waar je lekker kunt relaxen na een lange dag werken, wat leuke planten en accessoires erbij. En dan rest er niks anders dan genieten van het buitenleven. Lekker ontspannen met een boek of gezellige etentjes met familie en vrienden.

Heb jij een overkapping in je tuin?

Foto’s: ©Verasol

Dit artikel is een advertorial. Een commercieel artikel om een product of dienst aan te prijzen. 

Deel op:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd de eerste bent die op de hoogte is van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!