fbpx

Stoppen met roken. Hoe bereid je je voor?

Stoppen met roken

Zoals jullie hebben kunnen lezen in mijn blog over goede voornemens voor 2017, is één van mijn doelen voor 2017 dat ik ga stoppen met roken. Ik ga jullie meenemen in deze nieuwe reis en vertellen hoe het gaat. Misschien dat ik andere rokers kan helpen om voor eens en altijd te stoppen met roken en vol te houden. Want echt, er zijn meer nadelen aan roken dan voordelen. En er zitten zoveel voordelen aan stoppen met roken.

Deze keer moet het me gewoon lukken

Als het zoveel andere verstokte rokers is gelukt, moet het mij toch ook lukken?! Ik accepteer het niet meer dat ik weer faal. Ik kan dit mezelf  niet aandoen, maar ook Alex en de meiden kan ik dit niet aandoen. Ze willen zo graag dat ik stop. En ik heb nog steeds de belofte aan Marley gedaan dat ik zou stoppen met roken. En als je iets belooft dan moet je je hieraan houden! Ik wil gewoon gezond zijn en een gezond leven leiden en roken past niet in dat leven. Lukt het me om te stoppen met roken? En hoe ging de voorbereiding? Ik ga het jullie vertellen.

Griep was het begin van het einde

Ik kreeg voor de tweede keer griep dit jaar. I know, lekker begin van 2017. Maar ik weet dat mijn lichaam mij probeert te zeggen dat ik teveel van mezelf vraag en een stapje terug moet doen. Afgelopen jaar was het op mijn werk een stressvol jaar en dat eist zijn tol. Maar daar wordt aan gewerkt dus dat gaat helemaal goed komen.

Geluk bij een ongeluk

Ik kreeg dus griep. Voor mij een geluk bij een ongeluk. Want ja, ik ben een echte roker en ziek of niet, ik rook stug door. Iets minder dan normaal en maar een paar trekjes per sigaret. Maar ik blijf roken (junkie hè). Deze tweede ronde griep vroeg ik mezelf af waarom ik zo gestoord was. Koorts, snipverkouden en koppijn, maar toch jezelf het bed uit hijsen om buiten in de kou een sigaret te roken. Dan spoor je toch niet?! Inderdaad, je spoort dan niet! Wie hou ik nou voor de gek. Juist, me myself and I!

Dus plakte ik een nicotinepleister stap 2 op. En ik beloofde mezelf dat ik niet te streng zou zijn. Maar dit was het moment voor mij om te stoppen met roken.

Steuntje in de rug

De nicotinepleister zorgde voor een steuntje in de rug. Normaal gesproken is het niet de bedoeling dat je rookt terwijl je een pleister hebt geplakt, maar ik beloofde mezelf om niet te streng voor mezelf te zijn. Dus ik mocht van mezelf als ik wilde roken, gaan roken. Ik voelde me al ellendig door de griep en als ik dan ook nog eens heel streng voor mezelf zou zijn, zou dat alleen maar averechts werken. En dus ging nog een paar keer de kou in om 2 of 3 trekjes te nemen.

Niet te streng zijn

Bij mijn vorige stoppogingen was ik altijd heel streng voor mezelf. En merkte dat ik hier heel gefrustreerd door raakte. Daarom ga ik dit keer liever voor mezelf zijn. Die 2 of 3 trekjes die ik nam, waren niet slap. Het was het begin van het einde van mijn tijd als roker. Dus na die trekjes zei ik tegen mezelf: ‘Goed zo, je bent een stapje dichter bij een gezonder leven’.  

Gelukkig was mijn pakje sigaretten bijna leeg en wist ik dat bij een leeg pakje het moment daar was om niets meer te roken. Als ik weet dat er sigaretten in huis zijn, dan blijf ik roken. Ik weet dat er mensen zijn die gestopt zijn door juist altijd sigaretten bij zich te hebben, maar dat werkt bij mij niet. Ik zou er zo gefrustreerd van raken en uiteindelijk een peuk opsteken. Yep, ik ben een zwakkeling!

Stoppen met roken

Bij mijn vorige stoppogingen was mijn laatste sigaret altijd zo’n ding. Ik maakte er een groot en belangrijk iets van. Ik nam een soort van plechtig afscheid van mijn sigaret. Maar zoals je weet zijn de eerdere stoppogingen nou niet echt een succes geweest. Dus dit keer rookte ik de laatste sigaret zoals ik iedere andere sigaret rookte. En dacht er verder niet bij na. Ook hier waren het hooguit vier trekjes omdat mijn hoofd dat op knallen stond niet meer aan kon. Ik maakte hem uit en slofte weer naar mijn bed. Ik dacht er niet meer aan en keek een serie op Netflix en viel in slaap.

Zin in een sigaret

Normaal gesproken zou ik na het slapen weer zin hebben in een sigaret. Nu had ik natuurlijk de nicotinepleister geplakt en dus was er geen behoefte aan nicotine. Het stemmetje in mijn hoofd was er ook niet. Maar geloof me, een uur of wat later was het stemmetje er hoor. Maar dit stemmetje zou het niet winnen.

Het stemmetje probeerde mij ervan te overtuigen dat ik een sigaret nodig heb, en wel nu. Maar ik zei hardop tegen dit stemmetje: ‘Nee dat zie je verkeerd. Ik ben namelijk een niet-roker. Ik heb geen sigaret nodig. Ik ben nu gezond en wil dit blijven!’. En weg was de stem. En iedere keer als dat stemmetje op kwam zetten, zei ik dit tegen de ‘stem’. En de ‘stem’ gehoorzaamde mij.

De voorbereiding was minimaal

Zoals je merkt heb ik niet veel hoeven voorbereiden. En heb ik eigenlijk gewoon het één op het andere moment besloten om te stoppen met roken. Natuurlijk was ik er in mijn hoofd al weken mee bezig. Ik had de nicotinepleisters al in huis gehaald en kocht steeds maar 1 pakje sigaretten in plaats van een voorraadje. In mijn hoofd was ik naar het stopmoment aan het werken. Maar een roker heeft altijd een smoes om dat moment uit te stellen. Ik had me voorgenomen om voor 1 februari te stoppen. En nu met de griep was dit een mooi moment. En ik heb dit moment met beide handen gepakt.

Vanaf nu ben je een niet-roker

Ik mag mezelf vanaf nu een niet-roker noemen. Want of je nu een dag niet gerookt hebt, een maand niet gerookt hebt of een jaar niet gerookt hebt, je bent een niet-roker! Wees dankbaar en vooral trots. Trots op jezelf dat je dit bereikt heb. Zeg iedere dag voordat je naar bed gaat het volgende tegen jezelf: ‘Bedankt dat ik gezond ben en wat ben ik trots op mezelf!’. Hierdoor motiveer je jezelf op een positieve manier om door te zetten.

Je mag je rot voelen

Geloof me je zult jezelf rot voelen. Jouw verslaving zorgt voor dat rotgevoel. Accepteer het gevoel en vecht er niet tegen. Als je wilt huilen, huil dan en als je wilt gillen, gil dan. Want je moet dat gevoel kwijt. Maar blijf er niet in hangen, want zo kwel je jezelf alleen maar met het risico dat je weer gaat roken. Huil of schreeuw en ga dan iets doen waar je blij van wordt zodat je niet aan de sigaret denkt. Ga een wandeling maken (alleen of met je hond), speel met je kinderen, kijk een filpmje van je favoriete vlogger, ga sporten, kijk je favo serie op Netflix, whatever! Zorg voor afleiding.

Hongergevoel

Oh en je zal een hongergevoel krijgen. Je hebt geen honger, het is je hunkering naar een sigaret. Natuurlijk verandert je stofwisseling als je stopt met roken. Maar trap er niet in om te gaan snoepen. Pak dan een banaan of een appel, maar ga niet aan de snoep en chips want ik weet uit ervaring dat je dan binnen een mum van tijd 5 kg aankomt. En dat is natuurlijk niet de bedoeling! En als dat stemmetje in je hoofd komt en je ervan probeert te overtuigen dat je een sigaret moet roken, herhaal je weer: ‘Ik ben een niet-roker. Ik heb geen sigaret nodig. Ik ben nu gezond en wil dit blijven!’. En wees trots op jezelf!

Hou het positieve gevoel vast en het zal je gaan lukken. Mij is het gelukt en jou lukt het ook. Blijf in jezelf geloven! Je kan het!

Deel op:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd de eerste bent die op de hoogte is van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!