fbpx

Vandaag is het Wereld Bloeddonordag. Ben jij al bloeddonor?

wereld bloeddonordag

Vandaag is het Wereld Bloeddonordag en wordt er extra aandacht gevraagd voor vrijwillig en onbetaald bloeddonorschap. Want er is vaak bloed nodig voor patiënten om weer gezond te worden, te blijven of om een betere kwaliteit van leven te hebben. Helaas zijn er niet genoeg donoren en is het belangrijk dat er meer bloeddonoren komen. Het kost je eens in de zoveel tijd nog geen uur. Het bloed geven zelf duurt zelfs maar 10 tot 15 minuten. En daarna kan je nog even plaats nemen om te eten en drinken. Kleine moeite toch?

Wat is Wereld Bloeddonordag

Ieder jaar op 14 juni organiseert de Wereld Gezondheidsorganisatie Wereld Bloeddonordag. De reden dat dit op 14 juni plaatsvindt is omdat het dan de verjaardag is van Karl Landsteiner, Nobelprijswinnaar en uitvinder van het AB0 bloedgroepsysteem. Het doel van de deze dag is:

  • Het bewustzijn vergroten over de vitale rol van bloedtransfusies bij het redden van levens en verbeteren van de gezondheid van miljoenen mensen ieder jaar.
  • Meer mensen te motiveren om trouwe donors te worden, om op die manier de bloedvoorziening te kunnen garanderen.
  • Donors te erkennen als publieke rolmodellen in de gezondheidszorg; dankzij hun gezonde levensstijl en de keuring die zij krijgen, kunnen zij regelmatig bloed geven.

En ook worden op deze dag alle bloed- en plasmadonors bedankt voor hun belangeloze en levensreddende gift. Omdat niet alle donors op 14 juni op de bloedbank komen, worden donors ook online bedankt met #bloeddonorsbedankt.

Ik ben bloeddonor

Ik heb me vorig jaar opgegeven als bloeddonor. Maar de winter is voor mij de periode dat ik vaak verkouden ben en moest ik me steeds afmelden. Ik zit nu met smart te wachten op mijn oproepkaart zodat ik bloed kan gaan geven. Angst voor naalden heb ik niet en als ik op deze manier iemand kan helpen dan is dat voor mij niet iets waar ik lang over na hoef te denken. Ik heb bloedgroep A negatief en maar 7% van de bevolking in Nederland heeft deze bloedgroep. Het mooie is dat patiënten met de bloedgroepen A en AB positief en negatief mijn rode bloedcellen kunnen ontvangen. Ik kan dus meer mensen helpen dan een deel van die 7%.

Alle bloedgroepen zijn belangrijk

Het maakt niet uit welke bloedgroep je hebt, alle bloedgroepen zijn belangrijk. Heb je bloedgroep O positief dan zal je vaker opgeroepen worden dan wanneer je bloedgroep B negatief hebt. Vrouwen mogen maximaal 3 keer per jaar bloed geven en mannen maximaal 5 keer per jaar. En wat is nou drie keer per jaar een beetje bloed afstaan? Hoe vaak je wordt opgeroepen hangt af van de bloedgroep die op dat moment nodig is. En heb je een bloedgroep waarbij je maar één keer per jaar wordt opgeroepen kan je overwegen om plasma te geven.

Plasmadonor worden

Plasma doneren is minder belastend voor het lichaam dan bloed doneren, omdat je de bloedcellen weer terugkrijgt. Plasma bestaat uit vocht en eiwitten en hier worden medicijnen van gemaakt. Je lichaam heeft het niveau van het vocht binnen enkele uren weer op peil en de eiwitten weer binnen enkele dagen. Het aanmaken van rode bloedcellen door je lichaam duurt langer. Je mag daarom vaker plasma geven dan bloed. Het is wel zo dat als je plasmadonor wordt, je geen bloed meer mag geven. Dus heb je een negatieve rhesusfactor zoals ik met mijn A negatief dan kan je beter bloed geven omdat deze bloedgroepen weinig voorkomen en er dus ook minder bloeddonoren voor zijn.

Aanmelden als donor

Je kunt je heel makkelijk bij Sanquin aanmelden als bloeddonor. En een dag als wereld bloeddonordag is de perfecte dag om dit te doen. Dit kan via de website van Sanquin. Je beantwoordt dan een aantal vragen en vult je gegevens is. Dan wordt er binnen een paar dagen contact met je opgenomen voor een eerste afspraak. Tijdens deze afspraak wordt je gezondheid besproken, bloeddruk gemeten en er wordt bloed afgenomen. Dit alles om te kijken of je gezond bent en bloed kan en mag geven. Nadat je de uitslag van de testen hebt gekregen is het wachten op een oproepkaart om te gaan doneren.

Word bloeddonor

Ben jij al bloeddonor?

Ik vond die eerste afspraak fijn omdat ik dan meteen een kijkje kon nemen bij de afnamelocatie in Zoetermeer. Het is toch wel spannend dat bloed geven en dan weet je in ieder geval al waar je moet zijn en hoe het er een beetje aan toe goed. Al het personeel is supervriendelijk en in de wachtruimte ligt de tafel vol met allerlei lekkere dingen om na het bloed geven weer op krachten te komen. De rest van de dag moet je wel wat rustiger aan doen, maar dat is alleen maar fijn. We hebben het altijd al druk genoeg.

Met de gedachte dat je iemand hebt geholpen is het helemaal niet erg om rustig aan te doen. En de rest van de dag voel je je supergoed omdat je weet dat je misschien wel een leven hebt gered. Een mooiere gedachte is er niet. Iemand helpen is het mooiste wat er is. En je weet het; wat je geeft, krijg je terug….

Ben jij al bloeddonor?

Deel op:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd de eerste bent die op de hoogte is van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!