fbpx
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Goede voeding bij een burn out is belangrijk

Goede voeding bij een burn out

Iedereen weet dat je gezond moet eten. Doe je dit niet dan krijg je niet de juiste voedingsstoffen binnen. En dat betekent dat je lichaam niet kan doen wat het moet doen. Je energielevel zal dalen en uiteindelijk zorgt het ervoor dat je afvalt of juist aankomt. Juist als je een burn out hebt is gezond eten extra belangrijk. Je energielevel is namelijk al heel laag en door gezond te eten zal je lichamelijk sterker worden. En lichamelijk sterker is vaak ook geestelijk sterker. Bij mij wel, want goede voeding bij een burn out is belangrijk.

Ongezonde gewoontes

Stom eigenlijk. Ik doe van alles om me beter te voelen, Ik zorg dat ik goed uitrust. Daarnaast zorg ik voor voldoende beweging, buitenlucht en ontspannende activiteiten. Maar in de tussentijd prop ik mezelf weer vol met allerlei ranzigheden. En heb ik weer de ongezonde gewoontes, die ik jaren geleden verbannen had, opgepakt. Bijvoorbeeld cola drinken. Jaren niet gedaan en nu gaan er iedere dag wel een paar glazen naar binnen. Maar ook chips, koek, chocola en  ga zo maar door. Niet slim.

Daarbij kom dat ik nu minder tot geen stress ervaar en dus kom ik aan. Als ik stress heb val ik af en zo ben ik einde vorig jaar binnen drie weken wel 5 kilo afgevallen. Dat zit er dus gewoon weer aan plus nog 4 kilo extra. Lekker dan. En dat mooie weer zorgt ook dat de roseetjes er goed in gaan. Plus de bbq’s met allerlei sausjes. En de ijsjes als toetje. Maar nu is het genoeg geweest. De knop moet weer om!

Laag energielevel

Maar naast het feit dat ik aangekomen ben, merk ik ook dat ik weer nergens zin in heb en dat ik snel moe ben. En als ik in de spiegel kijk en zie waar die extra’s kilo’s erbij zijn gekomen, word ik niet echt vrolijk. Ik was juist zo blij dat er wat kilo’s af waren. En dat doet mijn humeur ook geen goed. Toen ik net thuis zat om van mijn burn out te herstellen, was ik heel erg bezig met gezond en goed eten. En merkte dat dit mij echt goed deed. Maar langzaamaan is dit de verkeerde kant op gegaan. Er weer ingeslopen, als dat meestal gaat.

De knop moet dus weer om. Ik wil namelijk dat mijn lichaam gezond is en daarbij moet er gewoon zeker 10 kilo vanaf. Al het extra wat ik aan kilo’s kwijtraak is mooi meegenomen. Ik ben al eerder 15 kilo afgevallen dus dat moet lukken!

Strenger zijn

En dus moet ik gewoon weer wat strenger voor mezelf zijn. Ik wil van deze burn out af en dus moet ik er gewoon nog wat meer voor doen. Dus we gaan naast het wandelen en yoga toch wat actiever bewegen (sporten dus, tja het moet), weer gezonder eten en vooral minder eten. Meer water drinken en geen cola meer drinken. Omdat ik weet dat het schrijven hierover en het dan met jullie delen voor mij een extra stok achter de deur is (zo ging dit ook met stoppen met roken), gaat het mij lukken. En wie weet doen er weer mensen met mij mee.

Altijd leuk en goed om dingen samen te doen en elkaar te stimuleren en helpen. En zo help ik dan niet alleen mezelf, maar ook weer iemand anders (en dat maakt mij nog blijer).

Gezonde keuzes maken

Het begint dus bij het boodschappenlijstje en het rondje door de supermarkt. Geen chips en chocola meer als tussendoortje maar gezonde keuzes zoals groente en fruit. Meer bewegen en dan bedoel ik niet wat meer de trap nemen, maar echt intensief sporten. Niet leuk, maar het moet. En ik weet dat als ik er eenmaal in zit en resultaat ga zien, ik het leuk ga vinden. En ja, het dan zelfs een soort van verslavend is. Ik moet gewoon weer even over dat gevoel heen dat het allemaal zo zwaar is, wat dat is het niet. En dan komt het goed.

Sterker dan het stemmetje in je hoofd

Zoals ik ook met roken deed, het (over)winnen van dat stemmetje. Het stemmetje dat jou ervan zal overtuigen om toch die zak chips te pakken of niet te gaan sporten. Dat stemmetje zal jou ervan willen overtuigen dat je geen zin hebt om te sporten, dat je moe bent en op de bank moet liggen (het liefst met een pak koek erbij). Maar jij bent die stem niet. En dus zeg je tegen die stem dat je geen chips nodig hebt, maar liever een appel pakt. Zeg dat je je na het sporten alleen maar beter zult voelen en trots op jezelf zal zijn. En *poef* weg is de stem. Probeer het maar eens.

Goede voeding bij een burn out

Als jij je doel(en) voor ogen houdt, zal er een moment komen dat er geen stem meer is. Jij bepaalt hoe je leeft, wat je eet, wat je drinkt en hoeveel je beweegt. Niet die stem in je hoofd. En als je je dat maar blijft beseffen dan (over)win jij dit en zal je altijd sterker zijn dan die stem in je hoofd. Met mooie resultaten als gevolg!

Dit Pinksterweekend was voor mij het laatste moment dat ik alles mocht eten (in grote hoeveelheden) en drinken (cola bijvoorbeeld). Vanaf dinsdag is het klaar en gaan we er tegenaan. Uiteraard neem ik jullie mee en hou ik jullie op de hoogte. Ik zal jullie laten weten wat ik eet en drink, hoe en hoeveel ik beweeg en of ik resultaat voel en zie. Wie weet heb je er iets aan.

Doe gezellig mee zou ik zeggen. En heb je nog tips dan hoor ik ze graag. Samen is altijd leuker dan alleen!

Deel op:

2 gedachten over “Goede voeding bij een burn out is belangrijk”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd de eerste bent die op de hoogte is van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!