fbpx
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Hou het vakantiegevoel vast met deze 8 tips

hou het vakantiegevoel het hele jaar vast

Wij hebben nog lekker vakantie, maar in delen van het land beginnen maandag de scholen weer. Tijd om weer in het gareel te komen en weer terug naar orde en regelmaat. Kinderen weer op tijd naar bed, wekkertje moet weer gezet worden en weer druk naar het drukke leven. Maar hoe fijn is het als je dat relaxte gevoel van de vakantie vast kunt houden? Want waarom wachten tot de volgende vakantie in zicht is om weer uit te kunnen rusten? Met deze 8 tips hou je het vakantiegevoel het hele jaar vast.

1. Loop alle spullen na en koop nieuwe spullen

Zorg dat je in de week voordat de vakantie eindigt alles in huis hebt voor het leven na de vakantie. Hebben de kinderen nieuwe tassen, drinkbekers en lunchboxen nodig? Zorg dat je ze op tijd in huis hebt. Passen alle gymkleren nog en zijn ze gewassen? Mijn meiden hebben ieder een eigen bakje op de plank boven de wasmachine. Hier ligt de schone sportkleding in, sportschoenen, zwemspullen en voor Marley twee handdoeken voor na het douchen bij gym. Als ze gym heeft gehad, kan ik gelijk schone spullen in haar tas doen en de vieze spullen gaan de wasmand in. Zo grijp ik nooit mis en heb ik geen last van wasstress.

2. Haal boodschappen in huis

Deze tip sluit aan bij de eerste tip. Alleen gaat dit over de boodschappen. Zorg dat je op zondag alles in huis hebt om de nieuwe week goed van start te gaan. Genoeg brood in huis? Fruit en groente voor naar school? Alles wat jij maandagochtend nodig hebt voor de tassen van je kinderen en je eigen tas. Maak zondag een maaltijd die je maandag ook kunt eten. Bijvoorbeeld pasta. Maak een grote pan pastasaus en zet die in de koelkast. Als jij dan maandag uit je werk komt, hoef je het alleen op te warmen en kun je ook stressvrij van je avond genieten. Ik doe dit buiten de vakantie bijna iedere zondag. Ik maak dan pasta of soep, rijst met vlees en groente of bami of nasi. Zo heb je op maandagavond nooit stress en begint je week relaxt en rustig.

3. Kom weer in het ritme

In de week voordat de vakantie voorbij is zorg je dat je op tijd naar bed gaat en vroeg opstaat. Dit geldt voor jou en voor de kinderen. Zo kom je weer in het ritme van vroeg naar bed en vroeg opstaan en valt het niet tegen als je de week erop ook weer moet werken of naar school moet. Zo’n eerste schoolweek is altijd heel vermoeiend dus zorg dat je die week fris en fruitig begint. Dus zet je wekker al een week voordat werk of school weer begint en je zult me dankbaar zijn.

Sowieso zorgt iedere dag op een vaste tijd opstaan dat je meer energie hebt en productiever bent. Maar in de vakantie leef ik niet op de klok. Ik weet niet wat dat is, maar dan zien we hoe de dag loopt en wat de dag ons brengt. Zo kan het zijn dat de kinderen gewoon netjes om 19:30 uur in bed liggen, maar het kan ook zijn dat we om 21:00 uur nog gezellig aan het kletsen zijn.

4. Zet en leg alles de avond ervoor klaar

Zet ’s avonds alles (wat niet in de koelkast hoeft) klaar voor de volgende ochtend. Dus zet broodtrommeltjes en bekers klaar, leg fruit en groente voor het tussendoortje alvast klaar en dek de tafel alvast. De volgende ochtend kan je aan tafel de boterhammetjes voor school smeren terwijl iedereen zijn ontbijtje naar binnen werkt.

En leg ook alvast de kleding voor de kinderen en jezelf klaar. Het scheelt ’s ochtends een hoop tijd en gezeur. Ik leg in de avond altijd de kleding van de meiden klaar en laat dan ook zien wat ze aan doen. Dan kan er in de ochtend geen discussie meer over ontstaan. Soms vergeet ik het en dan is het altijd gedoe in de ochtend. Niet lekker om je dag zo te beginnen. Ik leg dan ook altijd kleding voor mezelf klaar. Zo kan ik de volgende ochtend van mijn bed onder de douche en hoef dan niet na te denken over een outfit.

5. Sta een half uur of uur eerder op

Wil je iedere dag een stressvrije ochtend? Sta dan een half uur of uur eerder op. Vaak slaapt de rest van het gezin dan nog en kan jij rustig wakker worden. Je kunt de tafel dekken, rustig douchen en genieten van een kopje thee terwijl je je aankleed, je haar doet en je opmaakt. Als het dan tijd is om de kinderen wakker te maken, ben jij al helemaal klaar. Je hebt dan tijd om rustig met elkaar te ontbijten, de tassen in te pakken en de kinderen klaar te maken voor school. Je zal merken dat je niet hoeft te haasten en dat je zelfs tijd overhoudt. De kinderen kunnen nog even spelen en jij kan nog een kop koffie nemen 😉

6. Maak een goede weekplanning

Maak ieder weekend een weekplanning. Wat moet je die week allemaal doen? Heb je afspraken? Heb je deadlines? Moet je kind naar sport of muziekles? Schrijf alles op en zet dit in je agenda. Plan om de afspraken je to do lijst in. Ik heb nu ongeveer een jaar een bullet journal en doe dit iedere week. Het geeft mij heel veel rust en overzicht. Ik heb nooit dat gevoel van stress wat ik voorheen weleens had. Mijn hoofd zat dan vol met van alles wat ik moest doen. Nu schrijf ik alles op en hierdoor hoef ik het niet te onthouden. Mijn hoofd blijft dan leeg en kan ik me focussen op mijn werk en natuurlijk mijn gezin. Probeer het eens!

7. Doe wat je ook tijdens de vakantie doet

Als je vakantie hebt, neem je tijd om een boek te lezen of ’s avonds met een drankje lekker in de tuin te zitten. En een drankje hoeft absoluut geen alcohol te zijn. Water met wat munt en citroen is ook lekker. Of een kop thee is ook prima. Blijf dit doen. Natuurlijk moet het huishouden ook gedaan worden. Maar als de kinderen op bed liggen kan jij een halfuur of een uur iets opruimen, schoonmaken, was strijken en/of vouwen en ga zo maar door.

Je houdt daarna zeker nog een uur over om een boek te lezen, je haakwerk af te maken, een serie op Netflix te kijken, je nagels te lakken, een maskertje op te doen en ga zo maar door. En als het lekker weer is kan je dat allemaal in je tuin of op je balkon doen. Nog even dat zomerse gevoel vasthouden. En in het najaar doe je het binnen. Kaarsjes aan, dekentje erbij en even zen tot rust komen voordat je naar bed gaat.

8. Maak je niet gek

We zijn er zo goed in om onszelf gek te maken. We moeten zoveel van onszelf. Het huis moet spic en span zijn, je werk moet perfect zijn en je wil iedereen maar helpen. Het is niet erg om nee te zeggen of aan te geven dat je er geen tijd voor hebt. Want tijd voor jezelf moet je ook maken. We zijn er zo goed in om onszelf op de laatste plek te zetten. Maar hoe wil je ooit dat relaxte vakantiegevoel vasthouden als je jezelf niet op de eerste plek zet?! Jezelf op de eerste plek zetten betekent niet dat je egoïstisch bent. Het betekent dat je goed voor jezelf bent en goed voor jezelf zorgt. En als je goed voor jezelf zorgt, komt de rest vanzelf.

Hou het vakantiegevoel vast

Maak het jezelf zo makkelijk mogelijk. En wees niet bang om hulp te vragen. Hulp vragen is geen teken van zwakte. Hulp vragen is juist iets krachtigs. Je bent je er namelijk van bewust dat je niet hoeft te kunnen of alles alleen hoeft te doen. En laat los wat je niet kunt veranderen. Accepteer dat sommige dingen nu eenmaal zo zijn en laat het los. Door het vast te houden zorg je voor stress en dat wil je niet. Dus laat het los, laat het gaan (en luister naar Elsa).

Geniet nog even van de vakantie en hou dat gevoel vast. Maak het jezelf zo makkelijk mogelijk en zorg dat je leven het hele jaar relaxt en stressvrij is. Een beetje gezonde spanning en stress is niet erg, maar wel als het je leven beheerst. Merk je dat je toch weer vaker moe bent en een korter lontje hebt? Lees dan nog eens deze tips door.

Foto: Adobe Stock

Deel op:

2 gedachten over “Hou het vakantiegevoel vast met deze 8 tips”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst handige tips, leuke aanbiedingen en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd als eerste op de hoogte bent van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!