fbpx

Met zonnepanelen bespaar je veel geld

Zonnepanelen

Je hebt er misschien ook al eens over nagedacht om zonnepanelen aan te schaffen. Je wilt namelijk duurzamer wonen en iets goeds voor het milieu doen. En je wilt ook geld besparen. Maar je weet niet zo goed hoe of wat. Want leveren zonnepanelen echt zoveel op? Hoe duurzaam zijn ze eigenlijk en is het weer in Nederland wel geschikt voor zonnepanelen? Ook ik had deze vragen en ik ben het voor je uit gaan zoeken. Ook eigen belang hoor, want wij lopen ook al een tijdje met het idee om zonnepanelen te laten plaatsen. Vandaag vertel ik je er alles over.

Duurzame energie is nodig

Je weet inmiddels wel dat fossiele brandstoffen zoals aardgas en aardolie niet goed voor het milieu zijn. Maar deze brandstoffen worden nu nog veelvuldig gebruikt om elektriciteitscentrales aan te drijven. Naast het feit dat deze brandstoffen belastend zijn voor het milieu, raken deze fossiele brandstoffen ook ‘op’. Dus alternatieven zijn hard nodig. Veel elektriciteitscentrales maken ook gebruik van andere manieren om energie op te wekken. Denk bijvoorbeeld aan windenergie. Zonne-energie is een heel goed alternatief voor de slechte fossiele brandstoffen. We kunnen namelijk onbeperkt over daglicht beschikken en door het gebruik van zonne-energie zal het niet ten koste gaan van leefmilieu voor de generaties na ons. Duurzaam dus.

Hoe werken zonnepanelen?

Een zonnepaneel bestaat uit meerdere zonnecellen. Als er zonlicht op zo’n zonnecel valt, wordt het zonlicht omgezet in stroom. Hoe meer zonlicht er op de zonnepanelen en dus de zonnecellen valt, hoe hoger de opbrengst energie. Ook als het bewolkt is wordt er energie geproduceerd. Want ook indirect licht wordt opgevangen door de zonnecellen. De zonne-energie gaat vervolgens naar de omvormer. En die zet het om in stroom wat je in huis kan gebruiken.

De financiering van zonnepanelen

Het aanschaffen van zonnepanelen is een flinke investering. Maar deze investering betaalt zich uiteindelijk wel terug. Veel gemeentes geven subsidies bij het verduurzamen van jouw woning. Ben jij een ondernemer en heb je een groot bedrijfspand, maar heb je even geen ruimte om te investeren? Dan kan je zakelijke zonnepanelen financieren. Het gaat dan wel om projecten vanaf € 20.000,-. Zonnestroom Nederland is gespecialiseerd in zakelijke zonnepanelen en alles wat hierbij komt kijken. Op hun website vind je hier heel veel informatie over.

Ben je net als ik een ondernemer die voornamelijk vanuit huis werkt en je wilt op je huis zonnepanelen? Ook dan kan je gebruik maken van de subsidies van jouw gemeente.

Krijg de betaalde BTW terug

Wist jij dat je bij de aanschaf en installatie van zonnepanelen als particulier de betaalde BTW kan terugvragen bij de belastingdienst? De Belastingdienst beschouwt particulieren die stroom aan het net leveren namelijk als kleine ondernemer. Door de kleine ondernemersregeling (KOR) aan te vragen kan je gemiddeld zo’n €800 euro terugkrijgen. Als je al een ondernemer bent en niet deelneemt aan de KOR kan je dit in reguliere BTW-aangifte verwerken en zal je afhankelijk van je inkomsten ook (een deel van) de BTW terugkrijgen.

Wordt mijn energierekening lager?

Je energierekening zal met zonnepanelen een stuk lager zijn. Je hoeft namelijk geen stroom of in ieder geval minder stroom van je energieleverancier af te nemen. Na een jaar wordt gekeken hoeveel energie je van de energieleverancier hebt gebruikt en hoeveel je via je eigen zonnepanelen hebt gebruikt. Dit verschil zal altijd in jouw voordeel zijn. Je kan dus eigenlijk al meteen na het plaatsen van je zonnepanelen, het voorschotbedrag met 20% verlagen. Levert de stroom die je met je zonnepanelen opwekt nou meer op dan je verbruikt? Dan krijg je zelfs een terugleververgoeding van je energieleverancier. De hoogte van deze vergoeding verschilt per energieleverancier. Overstappen kan daarom nog meer opleveren.

Met zonnepanelen bespaar je veel geld

Eigenlijk heeft het aanschaffen van zonnepanelen alleen maar voordelen. Want ze zijn ook nog eens onderhoudsvriendelijk en bijna onderhoudsvrij. Je zou van tijd tot tijd de aanslag kunnen verwijderen, maar verder heb je er geen onderhoud aan. Het levert je geld op en je helpt het milieu een handje. Goed, het is een flinke investering, maar ook hier heb je weer verschillende opties die de aanschaf weer voordeliger maken. Ik zie eigenlijk geen redenen om geen zonnepanelen aan te schaffen. Ik geloof dat ik met het schrijven van dit artikel al een keuze heb gemaakt.

En jij? Ga jij voor zonnepanelen?

Deel op:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd de eerste bent die op de hoogte is van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!