fbpx
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Stop met alles zelf doen en hou tijd en energie over voor jezelf

stop met alles zelf doen

We hebben het allemaal druk. Zoveel dingen die we moeten. En vaak lukt alleen alles wat moet en blijft er weinig tijd over voor de dingen je wilt doen. Vaak komt dit omdat we alles zelf willen doen en niks uit handen geven. Want ja, als je het zelf doet weet je dat het goed gebeurt. En daarnaast voel je misschien ook een bepaalde druk dat alles goed of misschien wel perfect moet. Ondertussen raak je jezelf alleen maar kwijt en merk je dat het niet te doen is. Waarom blijf je alles zelf doen? Stop met alles zelf doen en maak het jezelf niet zo moeilijk. Kies voor meer tijd voor jezelf en een relaxter leven. Een leven dat in balans is.

Waarom moet alles perfect zijn

Tegenwoordig leggen we de lat enorm hoog voor onszelf. Je wilt niemand teleurstellen en om je heen zie je allemaal vrouwen met een gelukkig leven. Vrouwen die succesvol zijn, die alles perfect doen, er geweldig uitzien en veel tijd over houden voor ik-tijd. Jij wilt dit ook, maar je hebt geen idee hoe je dit voor elkaar krijgt. Je probeert alle ballen hoog te houden en dat hou je best lang vol. Maar dan komt dat moment. Het moment dat je ze niet meer hoog kunt houden en één voor één laat je ze vallen. Of nog erger, je krijgt een burn out. Je voelt je nu nog rotter dan voorheen, want het voelt alsof je gefaald hebt…

Geloof niet alles wat je ziet

Er is één ding dat je vergeet. De meeste vrouwen laten niet alles zien. Ze laten alleen zien wat ze willen dat anderen zien. Die moeder op het schoolplein die er altijd uitziet om door een ringetje te halen? Misschien is haar huis wel één grote bende. Die moeder die altijd maar helpt op school? Misschien heeft ze weinig sociale contacten en is dit voor haar een manier om contact met anderen te hebben. Ook op social media delen mensen vooral de leuke momenten. Gelukkig merk je tegenwoordig een verandering op social media en dan vooral op Instagram. Steeds meer vrouwen laten het echte leven zien. Want het leven is nou eenmaal niet altijd perfect.

Vergelijk jezelf niet met anderen

Stop vanaf nu met jezelf vergelijken met anderen. Je weet niet hoe het leven van anderen eruitziet. Wat jij ziet is een heel klein deel van het echte leven. Je zal merken dat je hierdoor al een stukje druk bij jezelf weghaalt. Je hebt de eerste stap gezet om die ballen wat lager te houden. Er is namelijk niks mis met de ballen hoog houden, maar het mag nooit ten koste gaan van jezelf.

Verdeel de taken thuis en stop met alles zelf doen

De tweede stap is dat je moet beseffen dat je niet alleen bent. Heb je een partner? Stop met alles zelf doen en laat hem of haar meehelpen in het huishouden. Maak een taakverdeling waarbij jullie je allebei prettig vinden. En denk nou niet; “Oh maar dat kan ik beter zelf doen!’. Je partner doet het misschien niet zo goed als jij, maar als jij hem of haar niet de kans geeft om het te leren, zal het nooit beter worden. Heb wat vertrouwen en geduld en dan komt het echt wel goed.

Stappenplan voor het verdelen van de huishoudelijke taken en klusjes

Onderstaand stappenplan helpt je om een goede taakverdeling te maken:

  • Maak een lijst met alle ruimtes in huis. Vergeet hierbij niet de tuin en bijvoorbeeld de auto.
  • Noteer daaronder alle huishoudelijke taken die bij die ruimte horen. De dingen die je dagelijks doet, om de paar dagen, wekelijks en maandelijks, per kwartaal of halfjaar doet. Ramen zemen doe je niet iedere week (ik niet in iedergeval).
  • Je kan de ruimtes dan onderling verdelen of je verdeelt bepaalde taken. Stel dat de was doen echt niks voor je partner is, hij of zijn kan wel de was vouwen.
  • Kook samen of pak ieder een paar dagen. Zo hoef jij niet iedere dag na te denken over ‘wat eten we vandaag?’. Kan je partner niet koken? Koop een kookboek of zoek online naar recepten. Begin met eenvoudige gezonde gerechten. Niet iedereen kan misschien koken, maar je kan het wel leren. En dit lukt alleen als je het gaat doen. En vindt één van jullie koken geweldig, laat diegene dat dan voortaan op zich nemen.
  • Er zijn maar weinig mensen die boodschappen doen leuk vinden en er gaat vaak ook nog eens een hoop tijd in zitten. Dit hoef jij toch niet iedere week te doen. Je partner kan dit ook doen.

Betrek ook de kinderen in het huishouden

Door zo’n lijst te maken zie pas goed je hoeveel je eigenlijk wel niet doet. Niet gek toch, dat je weinig tijd overhoudt en helemaal gesloopt bent? Als je allebei werkt, mag je ook allebei je steentje bijdragen. Daarnaast kunnen de kinderen ook helpen. Ze kunnen de tafel dekken en afruimen, de vaatwasser inruimen, hun eigen kamer opruimen, sokken bij elkaar zoeken en in elkaar vouwen en ga zo maar door. En als ze ouder zijn kunnen ze zelf hun kamer stofzuigen en schoonmaken.

Kinderen kunnen vaak al veel meer dan we denken. Je helpt hier niet alleen jezelf mee, je leert je kinderen ook gelijk voor zichzelf te zorgen. ja, ze zijn nu nog klein maar er komt een moment dat ze op eigen benen staan en dan is het alleen maar fijn als ze ook weten hoe ze hun huishouden op orde houden.

Zorg samen voor de kinderen

De zorg voor de kinderen ligt bij beide ouders. En daarom moeten ook beide ouders hierin bijdragen. Je hebt samen de keuze gemaakt om een gezin te stichten en dus moet je hier allebei liefde én tijd in stoppen. Je doet dit samen. Maar dit betekent niet dat je altijd alles alleen of juist samen moet doen. Je kan elkaar hierin afwisselen.

De dagelijkse dingen zoals tanden poetsen, douchen en aankleden, ontbijt klaarmaken, lunchpakketten klaarmaken, haren kammen, naar bed brengen en ga zo maar door kan je afwisselen. Je partner kan met de kinderen in het weekend een ochtend of middag (of zelfs een hele dag) de hort op. Zo heb jij lekker even je handen vrij en tijd voor jezelf. En andersom geldt dit natuurlijk ook zodat je partner even tijd alleen heeft.

Durf om hulp te vragen

Ook je omgeving kan jou helpen. Durf daarom om hulp te vragen. Je ouders, schoonouders, broers, zussen of vrienden. Ze vinden het vaak juist fijn om te helpen. Misschien hebben ze al gezien dat je wel wat hulp kunt gebruiken, maar durven het misschien niet aan te bieden omdat ze niet weten hoe je zal reageren. En weet je wat het is? ‘Nee’ heb je al en ‘ja’ zou je kunnen krijgen.

Hulp vragen is vaak moeilijk omdat mensen dit associëren met ‘zwakte’. Maar dit is zo’n verkeerde gedachten. Het vragen van hulp getuigt juist van kracht. Je bent je bewust van je eigen kunnen en weet dat je nu eenmaal niet alles in je eentje kunt. En hulp vragen betekent niet alleen het helpen met een taak, maar hulp vragen kan ook betekenen dat je iemand om raad vraagt.

Besteed dingen uit

Je kan natuurlijk ook altijd dingen uitbesteden. Zo kan je een huishoudelijke hulp aannemen die één of twee keer per week de boel schoonmaakt. Dat scheelt vaak al zoveel tijd. En er zijn huishoudelijke hulpen die ook strijken. Scheelt ook weer! Huur een tuinman in. Er zijn genoeg mensen die bijvoorbeeld met pensioen zijn en in hun vrije tijd allerlei klusjes doen. Zo kan iemand eens in de zoveel tijd je tuin onder handen laten nemen. Je kan je boodschappen online bestellen en deze in de winkel ophalen of thuis laten bezorgen. En zo zijn er nog genoeg andere dingen te bedenken die je kan uitbesteden en niet meer zelf hoeft te doen.

Stop met alles zelf doen en hou tijd over voor jezelf

Ik weet wat je nu denkt. Het is zo’n gedoe allemaal. Als je het allemaal zelf doet, gebeurt het goed en snel en dit nu omgooien kost tijd. Dat klopt. In het begin zal het misschien wat meer tijd kosten. Jij moet wennen aan het niet alles zelf doen en je partner en kinderen moeten wennen aan de nieuwe situatie. Maar zodra het eenmaal loopt is het een geoliede machine en wil je nooit meer terug naar hoe het was. Weet je waarom niet? Jij houdt energie en tijd over voor de dingen die je wilt doen en bent minder tijd kwijt aan de dingen waarvan je dacht dat JIJ die moest doen. Dus stop met alles zelf doen en ga genieten van de dingen die je wilt doen.

In mijn e-book ‘Goed voor jezelf zorgen is niet egoïstisch’ leer je doormiddel van praktische tips en oefeningen hoe je meer tijd en energie overhoudt. Niet meer alles zelf doen komt hierin ook terug. Maar ook hoe je ‘nee’ leert zeggen en zorgt dat je iedere dag tijd voor jezelf hebt. Nieuwsgierig? Alleen deze maand koop je mijn e-book voor maar €5,95. In april betaal je de reguliere prijs van €10,95. Geloof me, een mooier cadeau kan je jezelf niet geven.

Doe jij het liefst alles zelf? Zijn de taken thuis eerlijk verdeeld of neem jij een groot deel van het huishouden en de zorg voor de kinderen op je? Wat zou je partner meer mogen doen? En wat zou je uit willen besteden zodat jij het niet meer hoeft te doen en tijd overhoudt?

Deel op:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd de eerste bent die op de hoogte is van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!