Hoe overleef ik een kinderfeestje?

Daar kan ik heel kort over zijn: niet! Misschien als je het zou uitbesteden en er zelf geen omkijken naar hebt. Of ben ik nu heel negatief? Ja, ik overdrijf. Maar pittig is het wel. Je bent toch verantwoordelijk voor zes andere kinderen. En ik vind dat toch wel een dingetje, hoor. En omdat ik nog een peuter heb rondlopen, waarbij je toch extra ogen moet hebben heb ik hulp gevraagd. Alex had andere verplichtingen waar hij niet onderuit kon, dus een lieve vriendin stond mij bij (nogmaals bedankt Jill!!).

Omdat het Marley haar eerste feestje was en het merendeel van de kinderen pas 5 jaar is, bleven we lekker thuis. Het feestje begon om 12:30 uur en duurde tot 16:00 uur. We hebben allerlei spelletjes en activiteiten gedaan. En de kinderen hebben zich goed vermaakt. Omdat het voor mij het eerste kinderfeestje was, zijn er echt wel wat leermomenten geweest. Volgend jaar zal het weer wat beter gaan. Moet jij binnenkort ook het eerste kinderfeestje thuis organiseren en wil je het ook niet te gek maken? Gewoon een leuk lowbudget feestje thuis? Lees hieronder mijn tips: Hoe overleef ik een kinderfeestje?

1.Zorg voor een goede voorbereiding
Doe een dag of een paar dagen van te voren de boodschappen. Dit zorgt dat je op de ochtend van het feestje alleen maar alles klaar hoeft te zetten en je even rustig aan kan doen. Geloof me, zo’n feestje is echt vermoeiend dus neem ’s ochtends lekker tijd voor jezelf. Even lekker ontspannen voordat het losbarst. Nog een tip voor de boodschappen: zorg voor leuke kartonnen of plastic bekers en bordjes. Dan kan alles na afloop weggegooid worden en zit je niet met een berg afwas.

2. Hou de activiteiten kort
Hou voor elke activiteit of spel tussen de 10 en 15 minuten aan. Een kind van 5 jaar is er dan echt klaar mee en wordt afgeleid. Ik had een lijst met spellen en ook wat reservespellen, mocht een activiteit sneller klaar zijn of het als het niet leuk genoeg was. Zo waren ze met het versieren van de cakejes iets langer bezig, maar bijvoorbeeld de stoelendans is na één keer echt genoeg. Ze willen dan echt weer iets anders doen.

3. Wissel rustige activiteiten af met drukke activiteiten
Nadat we thuis kwamen hebben we eerst patatjes gegeten. Daarna mochten de kinderen hun cadeautjes verstoppen en mocht Marley ze zoeken. Daarna mochten alle kinderen helpen met de cadeautjes uitpakken. Toen was het tijd om te dansen, dus wat leuke dansspelletjes; lekker bewegen en druk zijn! Omdat we merkten dat de kinderen toch nog hun energie kwijt moesten hebben we ze even op het schoolplein laten spelen. Even rennen en spelen. Ik heb toen binnen alles klaargezet voor het versieren van de cakejes. Dus na een paar wat drukkere spellen, nu even rustig zitten en wat eten en drinken. Toen was het weer tijd voor wat drukkere spelletjes en deze ronde activiteiten werd afgesloten met appelhappen. Uiteraard werd de appel opgegeten, want tja er moeten ook wat vitamientjes in (oh wat ben ik toch verantwoord). Daarna heb ik een kort filmpje opgezet (De Gruffalo), omdat we merkten dat sommige kindjes toch wel moe werden. Daarna nog een snoepketting gemaakt en toen was het feestje afgelopen. Hou je niet aan een strak programma maar kijk naar de kindjes. Zijn ze druk, doe dan die activiteiten waar ze hun energie in kwijt kunnen maar las ook rustmomentjes in om uit te rusten, naar de wc te gaan en even wat te eten en drinken.

4. Doe het niet alleen
Is je partner om wat voor reden niet bij (of heb je geen partner), vraag dan een vriendin of een moeder van school om je te helpen. Vier ogen en oren zien meer dan twee. En als de één de kinderen vermaakt kan de ander wat opruimen en klaarzetten. Dan hoeven de kinderen niet te wachten en kan alles lekker door. Scheelt een hoop opruimen na afloop en er je houdt nog iets energie over voor je gezin ’s avonds.

En als laatst heb ik nog een tip voor de ouders die hun kinderen naar een feestje laten gaan: Doe alsjeblieft makkelijke schoenen bij je kind aan! Schoenen met klittenband, instappers  en zelfs schoenen met veters zijn niet erg als ze maar makkelijk aan en uit gaan. Zonde want iedereen moet dan wachten of sneu als iedereen al naar buiten rent en je nog met 3 kinderen binnen zit omdat die schoenen niet aan gaan. Ja, je leest het goed dit was een moment van frustratie voor mij…

Als je dan al die blije gezichtjes ziet, maakt het eigenlijk niet uit hoe moe je bent. Al ben ik wel blij dat het erop zit en ik er over een jaar pas weer aan moet geloven 😉

 

Heb jij nog de gouden tip voor een goed verloop van een leuk kinderfeestje thuis? Hoe overleef jij een kinderfeestje?

 

 

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.