6 dingen die je kan doen om je weerstand te verhogen

Het is weer de tijd van het jaar dat veel mensen snotteren en hoesten. Er hangen weer genoeg virusjes in de lucht. En natuurlijk hoop je dat het jou niet treft. Een verkoudheid of griep kan je niet helemaal voorkomen. Maar je kan wel iets doen om je weerstand te verhogen en misschien gaat het virus aan jou voorbij. En mocht je toch die verkoudheid of griep krijgen? Met een goede weerstand herstelt je lichaam sneller, zodat jij weer snel de oude bent.

Weerstand is belangrijk

Ik ben geen arts. Zeker niet. Maar er is een tijd geweest dat het niet zo goed met mij ging. Ik zorgde niet goed voor mezelf. Ik pakte ieder virusje mee. Was ik net van het ene virus hersteld, had ik alweer last van het volgende virus. Toen kwam daar een burn out overheen en bleef er niks meer van mijn weerstand over. Tijdens mijn burn out ben ik beter voor mezelf gaan zorgen. Maar ik merkte dat mijn lichaam niet zomaar alle tekorten aanvulden. Ik moest daar echt wel wat voor doen.

Vorige winter merkte ik al dat het beter ging. Ik pakte niet iedere maand meer iets mee, maar het herstel duurde altijd wel even. Dit najaar ben ik hooguit één keer verkouden geweest en heb ik maar één griepje gehad. Waar ik overigens weer snel van herstelde. Vandaag deel ik wat ik gedaan heb om mijn weerstand te verbeteren en ik niet meer alle virussen meepak.

1 Goede nachtrust

Als er wel iets heel belangrijk is, is dit goede nachtrust. Tijdens het slapen krijgt je lichaam de kans om te herstellen. Zorg dat je op tijd naar bed gaat zodat je uitgeslapen wakker wordt als je wekker gaat. Heb je moeite met inslapen of word je ’s nachts vaak wakker? Probeer na te gaan waar dit vandaan komt. Kijk je voordat je gaat slapen tv of misschien wel op je telefoon. Heb je vlak voor het slapen nog intensief gesport of ben je op een andere manier druk geweest. Werk je in de avonduren? Dit en nog veel meer dingen kunnen ervoor zorgen dat je niet goed inslaapt en/of onrustig slaapt.

Probeer en uur voordat je gaat slapen rustig aan te doen. Lees een boek of tijdschrift. Ga nog even in bad of onder de douche. En als je in bed ligt kan je een meditatie doen. Maar alleen al een paar keer goed in- en uitademen doet ook al wonderen.

2 Gezond en gevarieerd eten

Natuurlijk weet je dat je iedere dag verse groente en vers fruit moet eten. Maar doe je dit ook altijd? Zorg dat je iedere dag gezond en gevarieerd eet. En dat wil niet zeggen dat je niet ‘ongezond’ meer kan eten en drinken. Maar zorg dat je genoeg goede voedingsstoffen tot je neemt. Als je hier iedere dag voor zorgt, is het echt niet erg dat jij in de avond dat wijntje drinkt of op vrijdag die dikke hamburger naar binnen werkt. Als je het idee hebt dat je niet alles binnenkrijgt zou je een voedingssupplement (multivitamines) kunnen innemen. Maar het beste is natuurlijk om verse ingrediënten binnen te krijgen in plaats van een pilletje.

3 Water drinken

Je lichaam heeft vocht nodig en water drinken is de beste manier om je lichaam van dat vocht te voorzien. Begin de dag met een groot glas water. Je hebt immers de hele nacht geslapen en gezweet. Je lichaam is tijdens die 7 á 8 uur dat jij lag te slapen behoorlijk wat vocht kwijtgeraakt. En dat vocht moet weer aangevuld worden. Als jij de dag start met een groot glas water, start jouw lichaam ook weer op. En drink de rest van de dag zo’n 1,5 tot 2 liter water. Want je lichaam heeft dit water niet alleen nodig om goed te functioneren, maar ook om afvalstoffen kwijt te raken. En die afvalstoffen ontstaan niet alleen door eten en drinken. Nee, ook stress en spanningen veroorzaken afvalstoffen. Als jij niet genoeg drinkt stapelen die afvalstoffen zich op en tasten jouw weerstand aan.

Niet zo’n waterliefhebber? Het is echt een kwestie van wennen. Maar je kan je water natuurlijk ook lekkerder maken.

4 Lichaamsbeweging

Ook voldoende lichaamsbeweging is heel belangrijk en helpt je om je weerstand te verhogen. En als je geen sporter bent is dat niet erg. Zorg dan dat je iedere dag minimaal twintig minuten wandelt. Pak wat vaker de fiets en laat de auto staan. Of ga toch op zoek naar een sport die jij leuk vindt. Bij sporten denk je al gauw aan fitness. Maar wat dacht je van dansen? Of paardrijden? Vraag eens om de mensen om je heen wat zij doen aan beweging. Misschien brengt het je op ideeën. Beweging werkt stressverlagend. En stress is veroorzaakt een lagere weerstand. Maar door te bewegen, slaap je ook beter. En je hebt hierboven kunnen lezen dat goede nachtrust heel belangrijk is voor je weerstand. Beweging is belangrijk en heel goed voor je. Dus hop, van die bank af en bewegen!

5 Rust

Las voldoende rustmomenten in. Want alleen slapen is niet genoeg. Heb je een druk leven? Een drukke en stressvolle baan, een gezin, een druk sociaal leven en ga zo maar door. Zorg dat je iedere dag ook rustmomenten inlast. Je lichaam heeft dit nodig. Jij hebt dit nodig. Ga iets creatiefs doen en kom uit je hoofd, ga wandelen, kijk je favoriete serie of lees een hoofdstuk in het boek wat op je wacht, schrijf in je dagboek of journal of doe gewoon even helemaal niks. We willen altijd maar doorgaan en vergeten onszelf dan. Maar juist die rust is zo belangrijk. Even op adem komen en een korte break om te ‘herstellen’. Zeg niet overal “ja” op. Je mag ook “nee” zeggen. Heb je geen zin of ben je moe, verplicht jezelf dan niet. En durf om hulp te vragen.

6 Goede hygiëne

Hier begint het eigenlijk allemaal mee. Met een goede hygiëne voorkom je dat ziekteverwekkers verder verspreid worden. Je kan nog zo goed bezig zijn om je weerstand te verhogen, als je niet zorgt voor goede hygiëne word je omringd door ziekteverwekkers. En dan is het dweilen met de kraan open. Zorg daarom dat je lichaam ieder dag schoon is en dat je gedurende de dag regelmatig je handen wast. Hier thuis wassen we allemaal onze handen direct als we buiten zijn geweest. Maar was je handen sowieso na ieder toiletbezoek, als je eten of drinken klaar gaat maken, als je iets gaat eten en nadat je in je hand hoest of niest. En dan gewoon nog een paar keer tussendoor.

Zorg ook dat je huis schoon is. Naast stoffen, stofzuigen, met een natte doek alles afnemen en dweilen zijn er plekken die vaker schoongemaakt moeten worden. Stoffen en alles met een natte doek afnemen doe je eens per week, stofzuigen en dweilen wat vaker. Maar er zijn plekken die je echt wel vaker dan twee keer per week schoon moet maken, omdat daar iedere dag wel mensen aan zitten. Denk aan de wc, maar ook deurklinken, lichtknopjes, kranen en trapleuningen. Vervang iedere dag je keukendoeken zoals vaatdoekje, handdoek en theedoek en was deze op minimaal 60 graden. Verschoon de bedden iedere week en was het beddengoed ook op minimaal 60 graden. Ventileer je huis door de ventilatieroosters altijd open te laten. En ventileer daarnaast dagelijks door de ramen open te zetten. Als dit je basis is, ben je goed bezig en geef je ziekteverwekkers veel minder kans.

Dingen die je kan doen om je weerstand te verhogen

Is je niet iets opgevallen? Eigenlijk draait allemaal om de drie grote R’s; Rust, Reinheid en Regelmaat. Op deze drie pijlers doen onze kinderen het goed. En voor onze kinderen doen we dit ook. Maar voor onszelf? Hou voor jezelf die drie R’s aan om je weerstand te verhogen en het komt helemaal goed. En wordt je toch verkouden of krijg je toch dat griepje? Dan herstel je een stuk sneller omdat je een goede basis hebt gecreëerd.

Wat doe jij om je weerstand te verhogen?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.