fbpx

5x hobby’s die je helpen ontspannen

hobby's die je helpen ontspannen

Het is altijd een goed idee om iets nieuws te leren en uit je comfortzone te stappen. En als dat ook nog eens iets is wat je helpt te ontspannen en tot rust te komen, sla je twee vliegen in één klap. En als dit iets is waar je een hobby van kunt maken, ben je helemaal lekker bezig. Daarom heb ik vandaag vijf hobby’s die je helpen ontspannen en dus te ontstressen op een rijtje gezet..

Fotograferen

Fotograferen is een van de hobby’s die je helpen ontspannen die je lekker in je eigen tijd kunt doen. Je kan hier binnenshuis mee aan de slag, maar natuurlijk ook buiten. het voordeel van buiten fotograferen is dat je meteen frisse lucht krijgt, vitamine D meepikt en lekker aan de wandel bent. Je hebt er geen ingewikkelde apparatuur voor nodig. Met je smartphone kan je al prachtige foto’s maken. Heb je nou wel een fotocamera en gebruik je meestal de automatische stand omdat je niet weet hoe je je camera moet instellen? Dan is dit het moment om je camera beter te leren kennen. Ga dit zelf ontdekken of volg een cursus fotografie.

Het mooie en fijne van fotograferen is dat je heel erg in het moment bent. Je bent namelijk gefocust op datgene wat je op de gevoelige plaat wilt vastleggen. En als je buiten loopt, moet je dus heel bewust zijn van hetgeen je wil gaan fotograferen. Je neemt je omgeving in je op, totdat je het perfecte object hebt om te fotograferen. Je kan dus wel zeggen dat fotograferen een perfect ‘zenmoment’ is.

Tekenen of schilderen

Door te tekenen of schilderen ben je gefocust op het onderwerp dat je wilt tekenen of schilderen. Je moet op de kleinste details letten als je bijvoorbeeld portretten wilt tekenen of schilderen. En als je juist wat meer houdt van abstract tekenen en schilderen zal je dit vooral op gevoel doen. En omdat hier zoveel verschillende vormen en manieren zijn om te tekenen en schilderen kan je alle kanten op. Je kan echt gaan ontdekken wat je leuk vindt en waar je je ei in kwijt kan. Ga je in zwart-wit tekenen of gebruik je toch liever kleur? Wil je met olieverf of met waterverf aan de slag? Ga je iets natekenen of bedenk je zelf iets? En zo zijn er nog veel meer verschillende manieren om met tekenen en schilderen aan de slag te gaan.

Tekenen en schilderen zijn een goede manier om te ontspannen. Je kan het in je eigen tijd doen (tenzij je een workshop of cursus volgt), je bent gefocust op je werk en daardoor is er geen ruimte voor andere gedachten. Je bent daardoor echt in het nu en heel mindful bezig. Ideaal als je meer ontspanning kan gebruiken!

Tuinieren

Bij tuinieren denk je misschien dat dit alleen in het voorjaar en zomer kan. Maar dit is niet zo. Je tuin heeft het hele jaar aandacht nodig en je kan dan ook het hele jaar in je tuin bezig zijn. Naast een tuin bij je huis, zou je bijvoorbeeld ook een volkstuintje kunnen huren en hier je eigen groente en fruit op telen. En wat dacht je van mooie bloemen zodat je in het voorjaar altijd een mooie bos bloemen op tafel hebt staan. En je kan het tuinieren ook naar binnen verplaatsen en een urban jungle creëren. Naast het daadwerkelijke tuinieren zijn er honderden boeken over tuinieren te lezen zijn en online staat natuurlijk ook heel veel informatie.

Het mooie van tuinieren is dat je lekker in de buitenlucht bent als je in de tuin bezig bent. Je bent lekker met je handen bezig; in de aarde. Je hoort het geritsel van de blaadjes en misschien kom je nog leuke tuinbewoners zoals egels of vogels tegen. Al met al verlaagt tuinieren het stresslevel in je lijf en zorgt het voor pure ontspanning. En het mooie is dat jouw tuin er altijd prachtig uitziet en ook dat verhoogt je geluksgevoel!

Handwerken

Breien, haken en borduren zijn een paar voorbeelden van handwerk. En veel mensen associeren dit toch met een beetje saai of suf zijn. Of dat dit meer iets is voor oma’s. Maar dat ben ik niet met je eens. Ik ben niet saai en suf en brei en haak toch regelmatig leuke dingen. Van sjaals en mutsen voor de kinderen tot lekkere warme dekens voor op de bank. Ik begon ermee tijdens mijn burn out en ik weet dat dit één van de dingen is die heeft bijgedragen aan mijn herstel.

Bij handwerken ben je gefocust op hetgeen je aan het maken bent en hierdoor is het heel mindful om te handwerken. Naast het feit dat je in het moment en dus in het nu bent, maak je ook iets moois. Iets wat je voor jezelf kan maken of voor iemand kan maken. En iets weggeven zorgt ervoor dat je stresslevel verlaagt en je geluksgevoel verhoogt. Win-win dus!

Muziek

Als er iets iets wat je helpt te ontspannen, is het muziek. En dat kan zijn door een muziekinstrument te bespelen, door te dansen, te zingen of simpelweg te luisteren naar muziek. Muziek is zo krachtig dat het terugbrengt naar een bepaalde tijd of laat dromen over betere tijden. Je kan alle kanten op, maar wat vaststaat is dat muziek voor iedereen is. Hoe jong of oud je ook bent en waar je ook van houdt. Ken jij iemand die niet van muziek houdt? Dat geeft al aan hoe krachtig dit is en hoe goed je dit in kunt zetten ter ontspanning.

Want of je nou zelf een instrument gaat leren bespelen of luistert naar goede muziek? Muziek zal jou in een bepaalde staat brengen. Nou weet ik niet of ik zou ontspannen met bijvoorbeeld heavy-metal, maar er zullen ongetwijfeld mensen zijn bij wie het wel zo is. Nogmaals, muziek is heel persoonlijk en ga op zoek naar de muziek waar jij je happy bij voelt. Ik ben groot fan van Spotify en heb meerdere muzieklijsten aangemaakt. Voor iedere stemming een lijst, kan je haast wel zeggen.

En wil je een stapje verder? Ga dan zelf leren om muziek te maken door een muziekinstrument te bespelen. Ik ben altijd jaloers op mensen die dit kunnen. Het zou me heerlijk lijken als ik lekker op een piano zou kunnen pingelen of op een gitaar zou kunnen tokkelen en dat het ook nog eens goed klinkt. Ik heb beiden in huis, dus wie weet dat ik dit jaar een poging ga wagen. Je bent immers nooit te oud om iets nieuws te leren.

Hobby’s die je helpen ontspannen

Er zijn natuurlijk nog veel meer hobby’s die je helpen ontspannen. Het is aan jou om de hobby te vinden waarbij jij het beste ontspant. Wat je ook gaat doen, kies een hobby die bij jou past. Iets wat je leuk vindt. En beoordeel dan niet op hoe goed je het al kan. Want alles kan je leren. Dat maakt het uitkiezen van een nieuwe hobby juist zo leuk. Wat je ook doet, maak plezier en geniet. Maak er jouw ontspanmomentje van en laat even al je zorgen los….

Heb jij hobby’s?

Deel op:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd de eerste bent die op de hoogte is van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!