fbpx

De waarheid achter Halloween: meer dan griezelige kostuums en trick-or-treat

De waarheid achter Halloween

Ik heb mijn Halloweenfeest al gehad, maar vandaag is het écht Halloween. Ik ben echt groot fan van Halloween, maar misschien heb je gemerkt dat velen de neiging hebben om Halloween te associëren met enge maskers en schrikwekkende kostuums. Maar eigenlijk vieren we hier in Nederland Halloween niet zoals het bedoeld was. Daarom ben ik in de geschiedenis van Halloween gedoken en vertel ik in deze blog de waarheid achter Halloween en waarom het meer is dan griezelige kostuums en trick-or-treat.

Hoe Halloween is ontstaan

Halloween, oorspronkelijk afgeleid van het oude Keltische festival Samhain (het Keltische Nieuwjaar), markeerde het einde van het oogstseizoen en het begin van de winter. Voor de Kelten was dit een belangrijk moment van overgang, waarbij ze geloofden dat de grens tussen de wereld van de levenden en de doden vervaagde. Ze zouden vreugdevuren aansteken en zich verkleden om boze geesten af te weren.

De waarheid achter Halloween

Later vierden Christenen op 1 november Allerheiligen en op 2 november Allerzielen. De naam Halloween is afgeleid van All Hallows Eve; de avond voor Allerheiligen. En mensen gingen dan oude kleding het dorp rond en bedelden om zielencake. In ruil daarvoor zouden ze bidden voor de zielen van overleden familieleden van de gulle gevers. Later werd dit overgenomen door kinderen die langs de deuren gingen voor voedsel en geld. En zo is trick-or-treat ontstaan.

Halloween nu in de Verenigde Staten

Ondanks dat Halloween in Engeland is ontstaan, is het een in de Verenigde Staten een groot feest. Het heeft ook een fascinerende transformatie ondergaan. Het is geëvolueerd tot een kleurrijk festival waarbij gemeenschappen samenkomen, versieringen ophangen en kinderen verkleed als hun favoriete personages of mythische wezens langs de deuren gaan voor lekkernijen. Deze levendige viering weerspiegelt de Amerikaanse geest van gemeenschap en vreugde, waarbij het accent ligt op creativiteit en verbeelding.

Waarom ligt in Nederland de nadruk op het ‘eng’ aspect van Halloween?

Misschien is het te wijten aan onze rijke culturele geschiedenis, waarbij we verhalen hebben over spookhuizen, mysterieuze folklore en oude legendes. Deze verhalen hebben de Nederlandse folklore doordrenkt, waardoor de fascinatie voor het bovennatuurlijke en het duistere is ontstaan. Het is een eerbetoon aan onze voorouders en hun verhalen, die nog steeds in ons collectieve geheugen voortleven.

Het gaat om het omarmen van tradities en herinneringen maken

Terwijl veel mensen al Halloween hebben gevierd, is het belangrijk om te onthouden dat het niet alleen gaat om griezelige kostuums, maar ook om het omarmen van tradities, het delen van vreugde met onze dierbaren en het koesteren van de herinneringen die we creëren. Dat is ook de reden dat ik sinds een paar jaar een Halloweenfeest geef. Ik geniet namelijk van de kostuums, het plezier van mijn kinderen en gasten en de gezelligheid. Laten we dus de rijke geschiedenis van dit festival eren en waarderen en de ware betekenis ervan omarmen.

En vind je het niks, dan hoef je er niet aan mee te doen. Zo simpel is het 😉

Deel op:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd de eerste bent die op de hoogte is van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!