fbpx

Hoe gezond ben jij?

Hoe gezond ben jij?

Normaal gesproken ben ik niet zo van de gezondheidstesten; ik wacht meestal tot ik me niet goed voel en ga dan naar de dokter. Ik heb drie weken energieloos en moe thuis gezeten ivm een vitamine D-tekort.  Mijn kuur met vitamine D-ampullen zit erop en ik ben van een waarde 37 naar 110 gegaan. Keurig, zoals mijn huisarts het zegt. Mijn lichaam neemt de vitamine D dus wel op. Maar toch heeft de huisarts me aangeraden om dagelijks vitamine D te blijven slikken. Vanuit mijn werkgever kreeg ik de mogelijkheid om deel te nemen aan een gezondheidsonderzoek. Ben ik wel gezond? En wat kan ik doen om gezonder te worden? Hoe gezond ben jij?

Een gezondheidsonderzoek

Het gezondheidsonderzoek bestond uit een vragenlijst en een doktersbezoek. In de vragenlijst beantwoord je vragen over je levensstijl. Denk hierbij aan voeding, beweging, gezin, werk en ga zo maar door. Voor het doktersbezoek moest ik nuchter zijn ivm bloedafname en ik moest mijn ochtendurine meenemen (lekker). Tijdens het bezoek werden ogen gecheckt, er werd bloed geprikt, bloeddruk werd gemeten, ik werd gewogen en gemeten en mijn taille-omvang werd gemeten en er werd zelfs een hartfilmpje gemaakt. Vrijdag was het onderzoek en dinsdag had ik de uitslag al binnen.

Een goede uitslag

Iik was best tevreden over de uitslag. Aan de hand van alle resultaten word je biologische leeftijd gemeten en krijg je een uitgebreid verslag met de punten die je kan verbeteren om je levensverwachting te verhogen. Ik ben 36 jaar en uit de test kwam dat ik 33 jaar ben. Als ik drie dingen aanpas kan ik zelfs op 28 jaar uitkomen! Zie je, ik lieg niet echt als ik iedere verjaardag zeg dat ik 26 jaar ben geworden. Ik zal dit jaar wel zeggen dat ik 33 ben geworden. En volgend jaar ga ik voor de 28 jaar.

Was deze uitslag zoals ik had verwacht?

Al mijn waardes zijn goed, van schildklier tot cholesterol en van mijn ogen tot mijn hart. Mijn bloeddruk was wat aan de hoge kant, maar wel netjes binnen de norm. Er zijn drie punten die ik moet verbeteren. Ik moet namelijk 4,2 kg afvallen, mijn eetgewoontes iets aanpassen (nog minder suiker; snoepen dus) en ja daar is ie dan; STOPPEN MET ROKEN! Goh, echt?! Zoals jullie weten ben ik twee jaar gestopt met roken, maar daarna weer begonnen en elke stoppoging die daarna kwam is mislukt. Ik voel me zo’n mislukkeling als het om roken gaat. Ik zie mezelf als een sterke vrouw die overal voor gaat, maar als het om roken gaat ben ik gewoon een zielige junk. Een verslaafde. En dat kan ik niet uitstaan! Ik schaam me ook echt dat het me niet lukt.

Een consult om de uitslag te bespreken

Maar goed, nadat je de uitslag krijgt kan je aangeven of je nog een consult wilt om de uitslag te bespreken. Dit heb ik gedaan. En de arts gaf aan dat die 4 kilo’s geen ramp zijn, maar dat ik echt moet focussen op het stoppen met roken (verrassend hé). Ik heb haar mijn stoppen-met-roken-avontuur verteld en aangegeven dat ik heel bang ben om weer te falen.

Stoppen met roken

Ik weet uit ervaring dat ik altijd wat kilootjes aankom als ik stop met roken. Dus ik zal extra op mijn voeding moeten letten (dus geen drop, chocola en ijs) en extra moeten bewegen (dat wordt fietsen..damn!). Zo voorkom ik dat ik aankom en misschien val ik dan zelfs af. Maar zoals mijn coach zegt: ‘first things first’ en eerst maar stoppen met roken en lief zijn voor mezelf. En die kilo’s die komen wel. Ik ben eerder al 15 kilo afgevallen dus dit gaat ook goed komen. Maar nu dus focussen op het stoppen met roken. Want dat kan ik. Ik heb het immers eerder gedaan. Maar dan volhouden. Daar gaat het mis.

Hoe gezond ben jij?

Ik ben in ieder geval heel blij dat ik meegedaan heb aan dit gezondheidsonderzoek. Ten eerste omdat hiermee bevestigd werd dat mijn levensstijl en dan vooral gezin, werk, beweging enzo allemaal goed zijn. Maar dat er zeker nog ruimte voor verbetering is. En daar ga ik nu mee aan de slag. Mijn tip aan jullie is dat als je de mogelijkheid krijgt om aan zo’n onderzoek mee te doen, doe het! Hoe gezond ben jij? Weet je dat eigenlijk wel? Ik kan me voorstellen dat het ook spannend is. Vond ik ook. Vandaar die hogere bloeddruk tijdens het onderzoek. Ik was ook wel een beetje bang dat ze iets zouden vinden waar ik echt niet blij van zou worden. Maar uiteindelijk kan het je alleen maar helpen om kritisch naar jezelf te kijken en je leven te beteren en verbeteren.

Vraag jouw werkgever wat er mogelijk is

Veel werkgevers doen mee aan dit soort gezondheidsonderzoeken. Ze willen immers dat hun werknemers gezond zijn want dit zorgt voor minder ziekmeldingen. Ga eens met je leidinggevende praten of informeer bij P&O of het bedrijf waar je werkt al dit soort onderzoeken heeft. Werk je niet voor een werkgever? Als je zelfstandige bent, heb je vaak een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Informeer bij je verzekeraar of zo’n onderzoek onderdeel is van je verzekering. Maar je kan natuurlijk ook je zorgverzekeraar even bellen. En al moet je het zelf betalen, je gezondheid is toch wel heel belangrijk. Laat je onderzoeken en sta de hulp toe om je gezondheid te verbeteren.

En met een beetje geluk leef je dan lang, gelukkig en gezond….

Foto: AdobeStock

Deel op:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd de eerste bent die op de hoogte is van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!