fbpx
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Terugblikken op afgelopen jaar en wat ik volgend jaar anders ga doen

Terugblikken op afgelopen jaar

Het is alweer december en dat betekent dat het niet lang meer duurt dat we afscheid nemen van 2017. Voor mij was 2017 een heel heftig jaar. Zoals jullie weten kreeg ik begin dit jaar een burn out. Maar ondanks dat ik me toen heel ellendig voelde, heeft dit jaar mij zoveel moois gebracht. Ik vind het altijd belangrijk om te leren van alles wat er in mijn leven gebeurt; de nare dingen, mijn fouten, de mooie dingen en van de mensen in mijn leven. En daarom kijk ik tegen het einde van het jaar altijd terug op het afgelopen jaar. Wat is er gebeurd, wat heb ik geleerd en wat ga ik het komende jaar anders doen? Even terugblikken op afgelopen jaar en alles wat ik geleerd heb.

Burn out

2017 begon voor mij met een burn out. Ik weet nu dat die burn out er al maanden aan zat te komen, maar op de één of andere manier wist ik toch nog dat kleine beetje energie uit mijn lijf krijgen zodat ik toch door kon gaan. Maar eind januari ging toch echt het lichtje uit. Letterlijk en figuurlijk. Ik was opgebrand en kon niks meer. Ja, een beetje apathisch voor me uit staren. En ondanks dat ik het vreselijk vond toen het mij gebeurde, ben ik dankbaar en een soort van blij dat dit mij overkwam. Na maanden van uitrusten, hulp van een coach/psycholoog, iedere week yin yoga, de wandelingen en gesprekjes met vriendinnen, de steun van mijn lieve gezin en alle andere mensen die voor mij klaarstonden, kwam ik er beetje bij beetje weer uit. Ik vond mezelf weer terug.

Irene 2.0

Ik vond niet alleen mezelf terug, maar ik was een verbeterde versie van mezelf. Want ik leerde weer te voelen in plaats van alleen maar te denken. Ik kan nu weer keuzes maken met mijn hart, mijn gevoel en intuïtie. Natuurlijk denk ik ook na over wat de gevolgen kunnen zijn van bepaalde keuzes, maar ik maak nu ook de overweging wat belangrijker is. Mijn ‘denken’ volgen en voor safe gaan of mijn hart volgen en een risico nemen. Ik kan je vertellen dat mijn keuzes nu veel meer ‘risico’ met zich meebrengen. Kan best spannend zijn, maar ook zo bevrijdend. Ik heb geleerd om weer naar heel mijn lichaam te luisteren in plaats van alleen maar te denken aan wat de verstandige keuze is.

Mijn blog

En vanuit het weer leren luisteren naar mijn mijn hele ‘zijn’ heb ik besloten om voor mezelf te gaan beginnen. Als je me dit een jaar geleden had gezegd, had ik je voor gek verklaard. Nee joh, niks voor mij. Ik wil zekerheid, ik wil weten waar ik iedere maand aan toe ben en ik wil zeker weten dat mijn gezin niks te kort komt en dat alle rekeningen betaald kunnen worden. En kijk me nu eens. Ik heb van mijn blog mijn werk gemaakt. Iedere dag weer, doe ik dat wat ik het allerleukst vind en ik verdien er ook nog wat geld mee. Als ik geen risico’s had durven nemen, was ik nooit zo blij en gelukkig geworden.

Gelukkig(er) zijn

Want ook dat is iets wat er in mij veranderd is. Ik was altijd bang om gelukkig te zijn. En ik was echt niet ongelukkig hoor. Absoluut niet. Maar ik was altijd bang dat als ik te gelukkig zou zijn, het dan weer van me zou worden afgenomen. En dus was ik meer van het doe maar gewoon dan doe je gek genoeg. Ik voelde wel, maar niet te veel. Een beetje mat. Saai niet, denk ik tenminste. Nee, ik vond mezelf niet saai. Maar wat is het heerlijk om weer echt te voelen. Weer echt blij te durven zijn. Lachen totdat je in je broek zeikt. Maar ook huilen vanuit je tenen. Heerlijk! Ik kan oprecht zeggen dat ik intenser geniet en daardoor heel gelukkig ben.

Acceptatie

En natuurlijk zijn er ook de minderen momenten, zeg maar gewoon kutmomenten. Als ik denk aan mijn neefje en dat hij afgelopen jaar zelfmoord heeft gepleegd, dan kan ik daar nog heel verdrietig over worden. Maar ik voel ook zo sterk dat het goed is. Het is zijn keuze geweest om dit te doen en wie ben ik dan om daar iets van te vinden. Ik respecteer zijn keuze en hoop dat hij nu gelukkig is. Acceptatie heet dat geloof ik. Ik heb geleerd om dingen te accepteren. Ik stel mezelf de volgende vraag: ‘Kan en wil ik er iets aan veranderen? Ja? Dan doe ik er iets aan. Kan ik er niets aan veranderen dan moet ik accepteren dat het zo is. En geloof me, het geeft zoveel rust. Dat gepieker of jezelf boos maken help toch niet. Je hebt alleen jezelf ermee (en je naasten).

Doelen stellen

Weet je wat het is? Je hebt maar één leven, maar dat wil niet zeggen dat je maar één kans hebt. Iedere dag kan je weer opnieuw beginnen. Iedere dag kan je de keuze maken om je leven te veranderen. Wil je leven zoals je nu leeft en steeds het gevoel hebben dat je iets mist, dat er meer uit het leven valt te halen? Of wil je leven en alles eruit halen wat erin zit? Ieder dag weer, dat doen wat je écht leuk vindt? Wat mij heel erg helpt is doelen stellen. Wat ik wil gaan doen of wat wil ik bereiken en hoe ga ik dat doen. Dit schrijf ik op. En dan tot in detail. En van daaruit ga ik aan de slag met die doelen.

Dit doe ik op zakelijk vlak, maar zeker ook op persoonlijk vlak. En iedere paar weken bekijk ik hoe het ervoor staat. Soms gebeurt het dat mijn doelen wijzigen of dat ik de weg er naartoe verander. En zo blijf ik ook scherp en hou ik focus. Want ik vind veel dingen leuk en wil vaak ook alles wel proberen. Maar dan zit je in december met allerlei zaken die half af zijn of ergens in juli zijn blijven hangen. Niet handig, want daar word ik dan weer heel onrustig van.

Terugblikken op afgelopen jaar

In 2018 heb ik voor mezelf bepaalde doelen gesteld. Je kan het ook goede voornemens noemen. Eind 2016 deelde ik met jullie mijn goede voornemens voor 2017. Veel van deze goede voornemens heb ik waargemaakt. Alleen het minder geld uitgeven, dat is me niet gelukt. Maar dat is voor 2018 wel echt een must. Ik verdien nu namelijk veel minder geld dan ik deed toen ik mijn oude baan nog had. Dat is geen probleem, maar betekent wel dat ik minder moet shoppen. Binnenkort deel ik met jullie mijn goede voornemens (of doelen) voor 2018 en daar zal minder geld uitgeven zeker in terug komen. Maar ik heb nog meer dingen die ik in 2018 wil gaan doen. Maar voor nu kijk ik terug op een heftig, maar heel mooi jaar. Een jaar waarin ik alle tijd voor mijn gezin had en waarin ik weer voor mezelf heb leren kiezen. Een jaar vol veranderingen en nieuwe dingen. Maar vooral een gelukkig jaar.

Hoe was jouw 2017? Wat zou jij in 2018 anders willen gaan doen?

Deel op:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd de eerste bent die op de hoogte is van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!