LEZEN | Voel je weer fit door Het Energieke Vrouwen Voedingskompas

Zoals jullie weten ben ik een groot van Sanny van Sanny Zoekt Geluk. Ik volg haar vlogs op youtube. Mede door haar vlogs kwam ik erachter dat het niet goed ging met me en kon ik me overgeven aan mijn burn out. En nog steeds helpen haar tips mij om beter voor mezelf te zorgen. En zo had ze een tijdje terug een interview met Marjolein Dubbers. De schrijfster van het boek: Het Energieke Vrouwen Voedingskompas. Dit is een boek vol informatie over hormonen en hoe ze werken. Met daarnaast tips hoe je zorgt dat ze in balans komen en blijven zodat jij een energiek, fit en gezond leven kan leiden. Ik bestelde meteen het boek en ben gaan lezen.

Ondervoed

Het boek bestaat uit twee delen. In het eerste deel wordt uitgelegd dat we eigenlijk ondervoed zijn doordat we niet de juiste voedingsstoffen of niet in de juiste hoeveelheden binnenkrijgen. En hierdoor zijn onze hormonen uit balans. En hormonen bepalen voor het overgrote deel je gezondheid, je vitaliteit en je humeur. Denk bijvoorbeeld aan schildklierproblemen en wat voor een invloed dat heeft op je hele zijn.

Disbalans

Die disbalans komt door voeding, maar ook door niet eten omdat we af willen vallen. Wat doet zo’n dieet met je en waarom val je niet af? Maar ook verzorgingsproducten die we op onze huid smeren en zo in ons lichaam terecht komen, zorgen hiervoor. Denk dus ook aan cosmetica. Maar ook huishoudelijke (schoonmaak)producten. En wat dacht je van medicijnen? Wat hé, symptoombestrijding daar zijn we goed in. Maar we hebben ook allemaal last van stress en bewegen veel te weinig. En wat dacht je van onze nachtrust en hoe die verstoort wordt door tablets, e-readers en mobiele telefoons (over kinderen nog maar te zwijgen).

Hormonen

Hormonen die voor ons vrouwen belangrijk zijn, worden één voor één besproken. Denk hierbij aan oestrogeen en progesteron, insuline en cortisol. Wat doen ze voor ons en waarom is het belangrijk dat ze in balans zijn. Ook schildklierhormonen en hun verstoorders worden besproken. Maar ook de werking van darmen en lever en het belang dat ze goed hun werk kunnen doen, komen in het boek voorbij.

Energieke Vrouwenkompas

In deel twee wordt het energieke vrouwenkompas uitgelegd. Waar het om gaat is dat je zelf je doel, je richting en je tempo bepaalt. Ieder heeft zijn eigen route omdat ieder vrouwenlichaam uniek is. Je krijgt hiervoor zeven richtingaanwijzers. Zo zorgen de drie eerste richtingaanwijzers voor het eerste deel van het basisprincipe: zo veel mogelijk gezonde voeding erin en het voeden van je hormonen. Richtingaanwijzer vier, vijf en zes zorgen voor het tweede deel; vulling erin en vervuiling eruit. En tenslotte geeft richtingaanwijzer zeven het belang van variatie aan en worden voedingssupplementen besproken. Zo kun je stap voor stap zorgen voor een beter hormoonbalans en dus een gezonder en fitter leven!

Positief

Ik heb heel veel aan dit boek gehad. Ik heb eruit gehaald wat voor mij belangrijk was. Zo ben ik voedingssupplementen gaan slikken. Ik eet gevarieerd en gezond, maar niet alles kan je uit je voeding halen. En sinds ik de supplementen gebruik, merk ik verschil. Mijn nagels zijn sterker en steviger, mijn haar valt minder uit en ik ben veel energieker. Ik heb de hele dag weer zin om dingen te ondernemen. Of dit nu voor mijn blog is of gezellig met mijn gezien of vrienden. Maar ik heb zelfs energie om mijn huishouden te doen. Ik zit niet steeds meer overal tegenaan te hikken, maar ga het doen zonder tegenzin. Ik ben er nog lang niet. En vooral het stukje bewegen kan veel beter. Maar het gaat echt de goede kant op. Ik weet zeker dat het afvallen nu ook steeds makkelijker wordt.

Aanrader

Ik vind dit boek echt een aanrader voor alle vrouwen. En zelfs mannen hebben er wat aan. Wat ik ook fijn vond om te lezen is dat zij in het boek ook verwijst naar de Hormoonfactor en de Boodschappencoach van Ralph Moorman. Dit boek heb ik jaren geleden gelezen en door mijn eetgewoonten aan te passen aan de tips in de Hormoonfactoor, heb ik e-nummers zoveel mogelijk geschrapt. Ik kook niet meer met pakjes en zakjes. Heel af en toe kan het gebeuren dat ik een zakje van het één of het ander gebruik. Maar dat is denk ik hooguit twee keer per maand. En door de hormoonfactor ben ik toch mooi 15 kilo afgevallen. Helaas door het stoppen met roken en mijn burn out van de afgelopen maanden zijn er ongeveer 8 kilo weer bijgekomen. Maar hé, daar ben ik nu druk mee bezig om die kwijt te raken.

En de boodschappencoach is een handige checklist met wat je beter kunt laten staan in de supermarkt en wat het gezonde alternatief is. Ik zag dat er een update van dit boekje is en die heb ik dus meteen maar besteld.

Ben je nieuwsgierig geworden? Marjolein Dubbers geeft op haar website Energieke Vrouwen Academie tips en adviezen. Het boek is onder ander bij Bol.com verkrijgbaar.

Wist jij dat je hormonen invloed hadden op je welzijn? Wat doe jij om ze in balans te houden?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.